藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jess and Burns
打印 上一主題 下一主題

青衣自然徑 [複製鏈接]

[quote:9503ee80d5="Jess&Burns"][quote:9503ee80d5="hales"][quote:9503ee80d5="grassman"][quote:9503ee80d5="hales"]第一張點解唔set返暗少少? 會好好多喎~~

你無帶腳架去影??[/quote]

唔用腳架影唔到呀嘛![/quote]

其實由橋上o的車燈既長度 加上o的固定燈光既光點形狀 就可以睇得出...
係開大個光圈影的 最少唔係 f8 f11之類 因為固定光點係成圓形 唔係星形
收光圈的話 光點會呈星形的

由車燈所留下既光軌所見 應該快門唔會超過2秒 可能只係1秒左右...

同埋o的車既燈軌 係左右搖擺的 正常落腳係唔會震得咁緊要..... :cry:

所以我估計係無用腳架 或者只係用欄桿 石膊之類來固定機身....[/quote]

第一張日頭影 無用腳架 夜晚先用
不過唔知點解 夜晚用腳架 d 燈都係震[/quote]

好大風? or 你用乜野腳? 腳架平貴差勁遠.....

[quote:9258c70fd3="hales"][quote:9258c70fd3="Jess&Burns"][quote:9258c70fd3="hales"][quote:9258c70fd3="grassman"][quote:9258c70fd3="hales"]第一張點解唔set返暗少少? 會好好多喎~~

其實由橋上o的車燈既長度 加上o的固定燈光既光點形狀 就可以睇得出...
係開大個光圈影的 最少唔係 f8 f11之類 因為固定光點係成圓形 唔係星形

由車燈所留下既光軌所見 應該快門唔會超過2秒 可能只係1秒左右...

同埋o的車既燈軌 係左右搖擺的 正常落腳係唔會震得咁緊要..... :cry:

所以我估計係無用腳架 或者只係用欄桿 石膊之類來固定機身....[/quote]

好大風? or 你用乜野腳? 腳架平貴差勁遠.....[/quote]

唔大風 不過就係平野 都打算買過.
有無好介紹?
===

[quote:9989679c54="Jess&Burns"][quote:9989679c54="hales"][quote:9989679c54="Jess&Burns"][quote:9989679c54="hales"][quote:9989679c54="grassman"][quote:9989679c54="hales"]第一張點解唔set返暗少少? 會好好多喎~~

好大風? or 你用乜野腳? 腳架平貴差勁遠.....[/quote]

有無好介紹?[/quote]

人人都買 Benvo Verbon之類.....
我就用 Manfotto Manfotto 我用左好多年....無咁重既可以買 190PRO + 486RC2頭

腳架呢樣野 平就唔隱(鋁腳兩三百) 隱就一定重(鋁合金$1000) 又隱又輕就一定貴(碳纖腳3~4千).....

當然 Gitzo 係更好....不過勁貴

[quote:5b2ab9502f="hales"][quote:5b2ab9502f="Jess&Burns"][quote:5b2ab9502f="hales"][quote:5b2ab9502f="Jess&Burns"][quote:5b2ab9502f="hales"][quote:5b2ab9502f="grassman"][quote:5b2ab9502f="hales"]第一張點解唔set返暗少少? 會好好多喎~~

我就用 Manfotto Manfotto 我用左好多年....無咁重既可以買 190PRO + 486RC2頭

腳架呢樣野 平就唔隱(兩三百) 隱就一定重($1000) 又隱又輕就一定貴(3~4千).....

當然 Gitzo 係更好....不過勁貴[/quote]
好無奈 剛剛話想去個長旅行  又無可能帶好重去
點算~
===

[quote:f08066a227="Jess&Burns"][quote:f08066a227="hales"][quote:f08066a227="Jess&Burns"][quote:f08066a227="hales"][quote:f08066a227="Jess&Burns"][quote:f08066a227="hales"][quote:f08066a227="grassman"][quote:f08066a227="hales"]第一張點解唔set返暗少少? 會好好多喎~~

腳架呢樣野 平就唔隱(兩三百) 隱就一定重($1000) 又隱又輕就一定貴(3~4千).....

點算~[/quote]

買支碳纖囉......... :dead:
碳纖真係輕好多 50%左右

[quote:7d559bc00a="Jess&Burns"][quote:7d559bc00a="hales"][quote:7d559bc00a="Jess&Burns"][quote:7d559bc00a="hales"][quote:7d559bc00a="Jess&Burns"][quote:7d559bc00a="hales"][quote:7d559bc00a="grassman"][quote:7d559bc00a="hales"]第一張點解唔set返暗少少? 會好好多喎~~

點算~[/quote]

還有 大師
覺唔覺d 相微粒好大?
我全部都加左柔光先好似好d.
有無野要執執?
===

[quote:111072703a="Jess&Burns"][quote:111072703a="Jess&Burns"][quote:111072703a="hales"][quote:111072703a="Jess&Burns"][quote:111072703a="hales"][quote:111072703a="Jess&Burns"][quote:111072703a="hales"][quote:111072703a="grassman"][quote:111072703a="hales"]第一張點解唔set返暗少少? 會好好多喎~~

點算~[/quote]

還有 大師
覺唔覺d 相微粒好大?
我全部都加左柔光先好似好d.
有無野要執執?[/quote]

又大師 :dead:
過別相你可能執得太勁 太暗既話推光會好粗粒的
同埋都睇唔到你o的相既EXIF所以估唔到~ :roll:

[quote:652752f6ed="hales"]
又大師 :dead:
過別相你可能執得太勁 太暗既話推光會好粗粒的
同埋都睇唔到你o的相既EXIF所以估唔到~ :roll:[/quote]

無EXIF 咩?  :dead:
===

[quote:0603d702c5="hales"][quote:0603d702c5="grassman"][quote:0603d702c5="hales"]第一張點解唔set返暗少少? 會好好多喎~~

影到的....[/quote]

如第二、三幅,咁0既效果唔用腳架影到?我唔係好信!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:5075904689="grassman"][quote:5075904689="hales"][quote:5075904689="grassman"][quote:5075904689="hales"]第一張點解唔set返暗少少? 會好好多喎~~

影到的....[/quote]

如第二、三幅,咁0既效果唔用腳架影到?我唔係好信![/quote]

以夜景一般ISO100 光圈快門 8/8 既 basic計 ISO SET去800 快門可以由 8秒 改為用 1秒
光圈由f/8 改為唔好多 用f/4就好 加大左兩級 快門又可以由 1秒改為 1/4秒

加上如果有 IS VR 既話 3級防震 24mm鏡頭由 1/24s安全快門 減到去
1/6秒之下安全

所以開 ISO800 f/4 1/4秒 24mm鏡頭手持 係一o的問題都唔會有的...... :

我自己長鏡 200mm + 1.4X adaptor total 280mm 鏡頭 最盡都可以去到 1/10快門
而保持清晰影像 :

石膏手呢樣野係可以經長時間練返黎的 :
當然握機既姿勢都係好緊要 影響可以好大

同埋你可以利用現場o的欄阿 石膊阿 之類既野幫你固定機身的