請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dick queenie

大家有咩數碼相機 [複製鏈接]

真係想玩影相就一定要有全手動功能想型仔就睇外形啦.Nikon機質素高但外型差;Canon對焦快但機身大(不計IXUS);Olympus就較多款揀質素都幾好.好難講邊部好識得用其實部部都好好用.我果時都好難決擇本來想買Canon G3結果妥協下都係買左Olympus C750. 正

[quote:2e037e606e="hales"][quote:2e037e606e="wicyh"]有冇好介紹? 我想買部[/quote]

想買機?
請填左份form先... :em12:

1. 有有偏好既牌子 Canon Olympus Minota
2. 主要用途: 風景?人像?夜景?團體?百搭?百搭
3. 有冇特別要求: 要勁macro? 最好要勁zoom? 最好要唔係速度快?最好  :em12:
4. 最重要 幾多budget? <$4000
5. 打算用幾多年?即係話 會唔會好頻換機?唔會[/quote]

真係幾難買.......
4000以下好難又勁macro又勁zoom又勁高speed.....
我會比較recommend Canon 同olympus 不過4000樓下都係入門機多.....>"<
如果唔係可以諗諗canon G4....

G4唔夠勁zoom喎得4x only.近排好多10x機. 可以去這個網睇睇. http://www.dcfever.com
755好似話有防震功能都唔知信唔信得過

[quote:1e97ec7211="hales"]真係幾難買.......
4000以下好難又勁macro又勁zoom又勁高speed.....
我會比較recommend Canon 同olympus 不過4000樓下都係入門機多.....>"<
如果唔係可以諗諗canon G4....[/quote]
無所謂 儍瓜機就得

[quote:6e163a7f94="bunnud"]G4唔夠勁zoom喎得4x only.近排好多10x機. 可以去這個網睇睇. http://www.dcfever.com
755好似話有防震功能都唔知信唔信得過[/quote]
目前 10X 機都仲係貴...............>"<
如果用成6000蚊買部10x既話...
我情願俾多少少買D300.....都食7400左右....@@

[quote:111751b04b="bunnud"]真係想玩影相就一定要有全手動功能想型仔就睇外形啦.Nikon機質素高但外型差;Canon對焦快但機身大(不計IXUS);Olympus就較多款揀質素都幾好.好難講邊部好識得用其實部部都好好用.我果時都好難決擇本來想買Canon G3結果妥協下都係買左Olympus C750. 正[/quote]

我都係用OLYMPUS C750 ..10倍ZOOM 勁好用 :em11: ,不過影夜影就嘛嘛啦。
又有用OLYMPUS C5050..有大光圈1.8..好多時無開閃燈都可以影到靚相,好方便,AUTO WB 都好準架。  :idea:
不過...我好想有部CANON G5,玩MARCO 始終係佢都SHARP,希望可以快D有部就好啦。

[quote:0f11807931="hales"][quote:0f11807931="bunnud"]G4唔夠勁zoom喎得4x only.近排好多10x機. 可以去這個網睇睇. http://www.dcfever.com
目前 10X 機都仲係貴...............>"<
我情願俾多少少買D300.....都食7400左右....@@[/quote]

普遍來講入門級的10x機都係$5000有找都算抵玩.
我一定唔會買DSLR買埋的話我部90X就肯定不見天日了.最近拎番部90X出黎影左輯相感覺真係正

[quote:6547c8d5e9="FD"][quote:6547c8d5e9="bunnud"]真係想玩影相就一定要有全手動功能想型仔就睇外形啦.Nikon機質素高但外型差;Canon對焦快但機身大(不計IXUS);Olympus就較多款揀質素都幾好.好難講邊部好識得用其實部部都好好用.我果時都好難決擇本來想買Canon G3結果妥協下都係買左Olympus C750. 正[/quote]

我都係用OLYMPUS C750 ..10倍ZOOM 勁好用 :em11: ,不過影夜影就嘛嘛啦。
又有用OLYMPUS C5050..有大光圈1.8..好多時無開閃燈都可以影到靚相,好方便,AUTO WB 都好準架。  :idea:
不過...我好想有部CANON G5,玩MARCO 始終係佢都SHARP,希望可以快D有部就好啦。 [/quote]

我覺得影夜景ok喎你有冇開NR呀?不過陰天影相經常都under仲未摸得熟部機

[quote:e172945fdb="bunnud"][quote:e172945fdb="hales"][quote:e172945fdb="bunnud"]G4唔夠勁zoom喎得4x only.近排好多10x機. 可以去這個網睇睇. http://www.dcfever.com
我情願俾多少少買D300.....都食7400左右....@@[/quote]

普遍來講入門級的10x機都係$5000有找都算抵玩.
我一定唔會買DSLR買埋的話我部90X就肯定不見天日了.最近拎番部90X出黎影左輯相感覺真係正[/quote]
90X~~~
我既愛機之一......FM2 90X都係....
不過D300 7xxx真係好抵玩嘛.....仲要連鏡頭... :roll: