藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dick queenie
打印 上一主題 下一主題

大家有咩數碼相機 [複製鏈接]

[quote:a2425a3e31="bunnud"][quote:a2425a3e31="FD"][quote:a2425a3e31="bunnud"]真係想玩影相就一定要有全手動功能想型仔就睇外形啦.Nikon機質素高但外型差;Canon對焦快但機身大(不計IXUS);Olympus就較多款揀質素都幾好.好難講邊部好識得用其實部部都好好用.我果時都好難決擇本來想買Canon G3結果妥協下都係買左Olympus C750. 正[/quote]

我都係用OLYMPUS C750 ..10倍ZOOM 勁好用 :em11: ,不過影夜影就嘛嘛啦。
又有用OLYMPUS C5050..有大光圈1.8..好多時無開閃燈都可以影到靚相,好方便,AUTO WB 都好準架。  :idea:
不過...我好想有部CANON G5,玩MARCO 始終係佢都SHARP,希望可以快D有部就好啦。 [/quote]

我覺得影夜景ok喎你有冇開NR呀?不過陰天影相經常都under仲未摸得熟部機[/quote]

有開架,如果你用五秒以上慢快門曝光,你就會見到...滿天星星..勁NOISE。 :em05:
而C5050CP5700,G5都無呢個情況

[quote:454c938ae3="FD"][quote:454c938ae3="bunnud"]真係想玩影相就一定要有全手動功能想型仔就睇外形啦.Nikon機質素高但外型差;Canon對焦快但機身大(不計IXUS);Olympus就較多款揀質素都幾好.好難講邊部好識得用其實部部都好好用.我果時都好難決擇本來想買Canon G3結果妥協下都係買左Olympus C750. 正[/quote]

我都係用OLYMPUS C750 ..10倍ZOOM 勁好用 :em11: ,不過影夜影就嘛嘛啦。
又有用OLYMPUS C5050..有大光圈1.8..好多時無開閃燈都可以影到靚相,好方便,AUTO WB 都好準架。  :idea:
不過...我好想有部CANON G5,玩MARCO 始終係佢都SHARP,希望可以快D有部就好啦。 [/quote]

其實如果要我只能選一的話 我會情願要勁wide好過勁zoom
因為我覺得wide用得多過zoom......最好有相等於135機既15~20mm鏡就最好...

15-20mm好大貪喎就算有都肯定勁貴勁大部.
所以我下一目標就係WCON07咁就應該夠哂用喇

最少都俾個20mm黎用......=.=
一般都係最多28mm 平均都只有35mm 實在好唔夠用

[quote:da16057ebb="hales"][quote:da16057ebb="FD"][quote:da16057ebb="bunnud"]真係想玩影相就一定要有全手動功能想型仔就睇外形啦.Nikon機質素高但外型差;Canon對焦快但機身大(不計IXUS);Olympus就較多款揀質素都幾好.好難講邊部好識得用其實部部都好好用.我果時都好難決擇本來想買Canon G3結果妥協下都係買左Olympus C750. 正[/quote]

其實如果要我只能選一的話 我會情願要勁wide好過勁zoom
因為我覺得wide用得多過zoom......最好有相等於135機既15~20mm鏡就最好...[/quote]

咁...300D真係好適合你既要求,又抵買,不過而家要訂貨至有。要求高少少的話可以諗下用10D,功能上多些,300D 手感又不及10D。

我都係唔會買........>"<
一來唔平 二來我而家部機如果加個wide adaptor就已經好夠用.....
所以我都係會花幾百蚊買adaptor...而唔會換機............>"<

好懷念Nikon支24mm f1.4...........但係唔捨得買

300D太大部喇完全脫離了我心目中DC的形像

我冇買過24mm 又1.4...好貴...........>"<
以前我都係用定焦鏡 一部FM2 一支50 f/1.8(夠平)
105mm/f.2.5 (夠抵又靚) Tokina既16mm/f.4.5(勁好玩既一支超wide又平)
不過成日要換鏡好"支力"................

最愛聽到"咔嚓"一聲太興奮了