藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7350|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

省卻金錢問題,您會選擇出外工作 or 在家帶孩子? [複製鏈接]

指係想問o下大家會有乜睇法,男性都答o下呀,
美國都有唔少例子係爸爸在家照顧孩子,而媽媽則出外贊錢!

雖說在家照顧孩子是不會錯過他的成長點滴,但我EQ好低,所以都係選擇返工!
:em09:

如果唔係錢問題我會選在家照顧孩子.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

EQ 低同選擇返工有關咩????
我冇小朋友 但我想我應該會自己湊....除非生完好想返工啦
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:d8406e7a69="Billy"]如果唔係錢問題我會選在家照顧孩子.[/quote]
Robert 仔出左世頭六、七個星期o既時候我都同你一樣想法!

[quote:d8406e7a69="diedsee"]EQ 低同選擇返工有關咩????
我冇小朋友 但我想我應該會自己湊....除非生完好想返工啦[/quote]
點解無關係????
當妳24小時去照顧BB/小朋友,情緒好緊要,唔係想像中咁易,快手生個鼠仔鼠女就知!
:em09:

[quote:47c16e6e60="milk"][quote:47c16e6e60="Billy"]如果唔係錢問題我會選在家照顧孩子.[/quote]
Robert 仔出左世頭六、七個星期o既時候我都同你一樣想法!

[quote:47c16e6e60="diedsee"]EQ 低同選擇返工有關咩????
我冇小朋友 但我想我應該會自己湊....除非生完好想返工啦[/quote]
點解無關係????
當妳24小時去照顧BB/小朋友,情緒好緊要,唔係想像中咁易,快手生個鼠仔鼠女就知![/quote]

我會選在家工作,再出外帶孩子! :mrgreen:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:421f610926="milk"][quote:421f610926="Billy"]如果唔係錢問題我會選在家照顧孩子.[/quote]

[quote:421f610926="diedsee"]EQ 低同選擇返工有關咩????
點解無關係????
當妳24小時去照顧BB/小朋友,情緒好緊要,唔係想像中咁易,快手生個鼠仔鼠女就知![/quote]

明白你所講,我自己冇仔女,但有D朋友QUIT左份工,發現24小時對住個BB真係頂唔順,精神緊張,每日就係跟住佢...有一個即使有工人協助都冇辦法,最後都出番黎工作,但就當然找一份冇咁長時間啦

亦有朋友覺得係好辛苦,但珍惜同佢一齊的時間,直至入幼稚園再出黎工作!

[quote:1b3f5e910e="milk"][quote:1b3f5e910e="Billy"]如果唔係錢問題我會選在家照顧孩子.[/quote]

[quote:1b3f5e910e="diedsee"]EQ 低同選擇返工有關咩????
點解無關係????

Oh I see!!!
可能我一個星期先湊兩日唔係好覺.
不過湊細路真係好花心機.....
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

我朋友相反 生完就返工 點知每秒都放唔底個仔 個仔已經係媽媽湊 攪到精神緊張
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:6bd4daf7b1="milk"][quote:6bd4daf7b1="Billy"]如果唔係錢問題我會選在家照顧孩子.[/quote]

[quote:6bd4daf7b1="diedsee"]EQ 低同選擇返工有關咩????
點解無關係????

你依家係他媽哥池期,邊有咁辛苦呀!
如果你感覺辛苦,可能你自己太緊張啦!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

其實每個階段都有唔同野煩 最基本既煩野係 :

~ NEW BORN要睇住佢有冇嘔奶 張被蓋住個頭焗親。

~ 1歲識行就怕佢四周攪野 唔危險都唔去玩 琴嚟琴去。

~ 2歲初 都未係正識完全表達到自己既意願 但就開始有自己既意思 你就要諗下佢想點 你明慢D佢都發你皮氣

~ 3-5歲開學 返學就開始多D病 因為你自己小心極 都可能被其他小朋友傳染疾病 抵制力冇咁好既 就成日要睇醫生

~ 小學開始 就要跟功課 擔心成績

而家D小朋友都好叻搏咀 湊小朋友唔止係勞力 簡直係要鬥智鬥力 而且冇得放工 因此 如果生左唔係一定要我教既話 我絕對另願返工 起碼可以放下公眾假期 :mrgreen: