藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

快速叉電器 [複製鏈接]

都唔知你做乜咁大反應..... :
我都係recommand無必要一間屋放兩部電視嗟 :
我睇左幾次都唔係好明你篇野講緊乜....無辦法溝通~雞同鴨講~所以都係收線喇~
:em02:

[quote:3373899695="hales"]都唔知你做乜咁大反應..... :
我都係recommand無必要一間屋放兩部電視嗟 :
我睇左幾次都唔係好明你篇野講緊乜....無辦法溝通~雞同鴨講~所以都係收線喇~
:em02:[/quote]
兩部電視已經係事實,無法改變,recommand 已經遲左兩三年。
哈哈!下次先講明你! :

環保---唔係用少D膠袋,用少D塑膠,用少D電!而是不管它的用料是否recyclable,都不應消耗不必要用的物品。

環保---係要減少浪費冇必要資源,當apply到社會發展時,有一些在經濟發展、生活改善中必須使用時,環保就退而求其次是要求使用較少影響環境的物料。

唔用膠袋用紙袋、環保袋唔係環保,只是退而求其次的減少浪費!
要攪環保,就要應用則用,不用的就連放在家中都不應該!

p.s. 本人是不環保的!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:110551dfbf="grassman"]環保---唔係用少D膠袋,用少D塑膠,用少D電!而是不管它的用料是否recyclable,都不應消耗不必要用的物品。

環保---係要減少浪費冇必要資源,當apply到社會發展時,有一些在經濟發展、生活改善中必須使用時,環保就退而求其次是要求使用較少影響環境的物料。

唔用膠袋用紙袋、環保袋唔係環保,只是退而求其次的減少浪費!
要攪環保,就要應用則用,不用的就連放在家中都不應該!

p.s. 本人是不環保的![/quote]
點只唔環保啊,仲有精神病潻! :
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:dd502b25b6="Jeffrey & Shirley"]
兩部電視已經係事實,無法改變,recommand 已經遲左兩三年。
哈哈!下次先講明你! :[/quote]

你真係想做到可以的,你可轉贈or轉讓多餘的給將要買電視的用家,這樣,電器鋪沒有因為售出一台電視而再入貨,運輸商沒有因多一台物件要付運而消耗能源,生產商沒有因為多了訂單而增加生產和訂新物料,世界又唔會多添一部電視機的物料! :mrgreen:

[quote:c309045c6c="grassman"][quote:c309045c6c="Jeffrey & Shirley"]

你真係想做到可以的,你可轉贈or轉讓多餘的給將要買電視的用家,這樣,電器鋪沒有因為售出一台電視而再入貨,運輸商沒有因多一台物件要付運而消耗能源,生產商沒有因為多了訂單而增加生產和訂新物料,世界又唔會多添一部電視機的物料! :mrgreen:[/quote]

咁樣會唔會引致電器輔 連輸 生產商 物料商等少左訂單而裁員或倒閉ga?  :em18:  :em18:  :em18:
Rambler Crest Soccer Club

[quote:a8530a3076="Eddy Lam"][quote:a8530a3076="grassman"][quote:a8530a3076="Jeffrey & Shirley"]

你真係想做到可以的,你可轉贈or轉讓多餘的給將要買電視的用家,這樣,電器鋪沒有因為售出一台電視而再入貨,運輸商沒有因多一台物件要付運而消耗能源,生產商沒有因為多了訂單而增加生產和訂新物料,世界又唔會多添一部電視機的物料! :mrgreen:[/quote]

咁樣會唔會引致電器輔 連輸 生產商 物料商等少左訂單而裁員或倒閉ga?  :em18:  :em18:  :em18:[/quote]

當然會,如果人們消費只因為NEED,不因為WHAT,經濟將死9成!

[quote:3d5a63a63a="grassman"][quote:3d5a63a63a="Jeffrey & Shirley"]

吾怪得香港咁多人吾環保啦! :
原來咁都要將個電視送/讓比人,個電視話晒都係用血汗錢買番黎。 :dead: 又吾係壞又吾係 upgrade 咁樣送比人,仲要送一個可能 Annual dinner 先得既大獎送比人,真係又會有幾多人咁做。 :dead:
我就無咁大方喇! :nowords:

[quote:5df20e4a25="Jeffrey & Shirley"][quote:5df20e4a25="grassman"][quote:5df20e4a25="Jeffrey & Shirley"]

原來咁都要將個電視送/讓比人,個電視話晒都係用血汗錢買番黎。 :dead: 又吾係壞又吾係 upgrade 咁樣送比人,仲要送一個可能 Annual dinner 先得既大獎送比人,真係又會有幾多人咁做。 :dead:
我就無咁大方喇! :nowords:[/quote]

少少更正你的文章,我無叫你蝕本,有本事的話可以高於你的成本價賣出的,重點係唔好創做多一件重複的物品在世上。
不是所有經濟活動都不環保,二手店、二手樓Agent都是能創造經濟的環保商業活動。

[quote:c35be20503="grassman"][quote:c35be20503="Jeffrey & Shirley"][quote:c35be20503="grassman"][quote:c35be20503="Jeffrey & Shirley"]

我就無咁大方喇! :nowords:[/quote]

少少更正你的文章,我無叫你蝕本,有本事的話可以高於你的成本價賣出的,重點係唔好創做多一件重複的物品在世上。
不是所有經濟活動都不環保,二手店、二手樓Agent都是能創造經濟的環保商業活動。[/quote]
你試細想亦可能 二手店 既出現,令到更多人換新野,而增了購買慾。 :wink: