藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

快速叉電器 [複製鏈接]

[quote:a5ea51c1db="Jeffrey & Shirley"]你試細想亦可能 二手店 既出現,令到更多人換新野,而增了購買慾。 :wink:[/quote]

從二手店買野的人一般都有需要才買,好有需要的但又在二手店找不到的,通常他們一定會買新的。
至於想換新野的人,如果他們的物品不能在二手店賣出,他們有一半的人仍然會買新野,舊的就被廢棄或閒置。

所以二手店都是有價值的!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:6eda90f7d3="grassman"][quote:6eda90f7d3="Jeffrey & Shirley"]你試細想亦可能 二手店 既出現,令到更多人換新野,而增了購買慾。 :wink:[/quote]

從二手店買野的人一般都有需要才買,好有需要的但又在二手店找不到的,通常他們一定會買新的。
至於想換新野的人,如果他們的物品不能在二手店賣出,他們有一半的人仍然會買新野,舊的就被廢棄或閒置。

所以二手店都是有價值的![/quote]

大家純粹討論,吾好見怪。會吾會你可能計少左社會之中既一班人呢!
舉一個例,如果無二手店,A君 可能會將個現有手提用到爛為至,先買一部新既。(相信會有哩種人存在,而且此方式會 "比較上" 環保)
不過可能有左二手店既出現之後,可能佢會將部用左半年/1 年/年半既手機賣左,而買過部新機。
其實係哩一刻,已經因為二手店既存在而改變左 A君 既購物方式,而出現一群本來環保消費既人而變得吾環保。再者 TRADE 出去既手機吾一定有下一手人買,就已經吾環保。
當然二手店亦可以用減價既方式平衡番個情況,不過就有可能因為減價而令一班吾係哩個產品既消費者加入,而引致需求增加。

[quote:6d7c0e911f="grassman"]環保---唔係用少D膠袋,用少D塑膠,用少D電!而是不管它的用料是否recyclable,都不應消耗不必要用的物品。

環保---係要減少浪費冇必要資源,當apply到社會發展時,有一些在經濟發展、生活改善中必須使用時,環保就退而求其次是要求使用較少影響環境的物料。

唔用膠袋用紙袋、環保袋唔係環保,只是退而求其次的減少浪費!
要攪環保,就要應用則用,不用的就連放在家中都不應該!

p.s. 本人是不環保的![/quote]

絕對係丫~
電視remote果o的 俾你用alkaline 當你3個月換一次電 5年都只係用40粒
但如果係果o的唔環保既充電 1000粒alkaline既破壞力都唔夠你用兩粒ni-cd電

biodegradable 既膠袋 絕對環保過你用果o的所謂環保既交織袋
果o的咁既袋 用polystyrene polyester nylon 去做 分解又唔得
燒又唔得 唔明咁樣點解係環保...要用就用綿質甚至係無染色無漂白既就差唔多...

節能光管都係 燈 如果係好少開既燈 都係用返 tungsten light仲好
光管無錯係用少o的電但係生產光管以及光管本身 都含有大量水銀氣體以及
水銀鹽...

有時我地做o的野 以為好環保 其實傷害仲大 只係好多人都唔知嗟 :em05:

我絕對唔敢講自己好環保 不過最少唔會將o的明明唔環保既野講到好環保... :  :  :  :

[quote:68d8ceae0f="hales"][quote:68d8ceae0f="grassman"]環保---唔係用少D膠袋,用少D塑膠,用少D電!而是不管它的用料是否recyclable,都不應消耗不必要用的物品。

環保---係要減少浪費冇必要資源,當apply到社會發展時,有一些在經濟發展、生活改善中必須使用時,環保就退而求其次是要求使用較少影響環境的物料。

唔用膠袋用紙袋、環保袋唔係環保,只是退而求其次的減少浪費!
要攪環保,就要應用則用,不用的就連放在家中都不應該!

p.s. 本人是不環保的![/quote]

絕對係丫~
電視remote果o的 俾你用alkaline 當你3個月換一次電 5年都只係用40粒
但如果係果o的唔環保既充電 1000粒alkaline既破壞力都唔夠你用兩粒ni-cd電

biodegradable 既膠袋 絕對環保過你用果o的所謂環保既交織袋
果o的咁既袋 用polystyrene polyester nylon 去做 分解又唔得
燒又唔得 唔明咁樣點解係環保...要用就用綿質甚至係無染色無漂白既就差唔多...

有時我地做o的野 以為好環保 其實傷害仲大 只係好多人都唔知嗟 :em05:[/quote]

咁點解 Green Power 個網站會咁寫!
http://www.greenpower.org.hk/gp/classroom/c_glt_buy.asp

2. 多 支 持 綠 色 消 費 , 購 買 「 綠 色 」 的 代 用 品 , 例 如 再 造 紙 、 充 電 池 、 環 保 清 潔 劑 等 。 生 產 再 造 紙 比 原 生 紙 可 減 少 7 4 % 空 氣 污 染 和 節 約 3 5 % 用 水 。 此 外 , 選 購 二 手 物 品 也 是 一 個 不 錯 的 選 擇 。  

3. 減 少 使 用 膠 袋 。 香 港 現 時 平 均 每 人 每 天 棄 置 5 個 膠 袋 , 一 日 便 有 3  3 0 0 萬 多 個 膠 袋 被 棄 置 在 堆 填 區 中 。 而 且 大 部 份 膠 袋 不 能 分 解 , 每 年 更 有 大 量 海 洋 生 物 被 纏 或 誤 吃 飄 浮 在 海 上 的 膠 袋 致 死 。 研 究 指 出 , 全 球 每 年 便 有 以 萬 計 的 海 洋 哺 乳 類 動 物 、 無 數 海 龜 和 魚 因 此 被 殺 。

[quote:e4b9b27d7f="Jeffrey & Shirley"]大家純粹討論,吾好見怪。會吾會你可能計少左社會之中既一班人呢![/quote]
我吾見怪,有D野平時冇人講,但其實好多人要知(或想知),你同我係度講野,好多人會睇到。

[quote:e4b9b27d7f="Jeffrey & Shirley"]舉一個例,如果無二手店,A君 可能會將個現有手提用到爛為至,先買一部新既。(相信會有哩種人存在,而且此方式會 "比較上" 環保)不過可能有左二手店既出現之後,可能佢會將部用左半年/1 年/年半既手機賣左,而買過部新機。其實係哩一刻,已經因為二手店既存在而改變左 A君 既購
物方式,而出現一群本來環保消費既人而變得吾環保。[/quote]

我個point係o個部舊機一定有一個必須要手機的用家B存在,這個用家B如果買不到舊機,他就會買一部新的,而且二手店很定消耗了一些買新機的消費能力!

[quote:e4b9b27d7f="Jeffrey & Shirley"]再者 TRADE 出去既手機吾一定有下一手人買,就已經吾環保。[/quote]

市場經濟話俾我們聽,這個情況好少!

[quote:e4b9b27d7f="Jeffrey & Shirley"]當然二手店亦可以用減價既方式平衡番個情況,不過就有可能因為減價而令一班吾係哩個產品既消費者加入,而引致需求增加。[/quote]Again,二手店的用家大部分都是有需要才買的人!

可能你覺得我針對某些字眼,但大家對環保都好似之前討論既態度一樣的話,一定係要好嚴謹。
[quote:7732761fbb="grassman"]市場經濟話俾我們聽,這個情況好少![/quote]
你個字眼話比我知,即係有機會。
[quote:7732761fbb="grassman"]Again,二手店的用家大部分都是有需要才買的人![/quote]
亦即是小部份是不需要而買了。

講開又講... 加把嘴先...環保...吾等如用小d 紙... 應該係吾好亂用紙 ! Right I agree !  因為d 紙 你用吾用都整左出黎 應該係要同生產商講...吾該吾好整咁多紙...
香港政府因為想減小係處理垃圾既費用時 有計劃咁將一d 錯誤既觀念灌輸落市民既身上.
垃圾要分類呢d 野 佢又吾落多d 力去推行 呢d 就真係環保啦 因為垃圾循環再造就係最好既方法.
你睇下 佢收人地排污費之後  咪攪到d 人周圍倒囉.
自己吾落力d 攪好d 交通...但走去攪個電子道路收費為乜? 真係為交通 為環保咩? 攪笑.... 只係攪多樣不理人間疾苦既施政出黎姐.
我地個政府 只係會講攪d 新興既野 只會講大世界入面一d好聽既施政 但吾係做 ! 交通燈吾晒電咩 ? 地鐵燈吾晒電咩 ? 街燈吾晒電咩 ? 點解吾諗下用d 可再新能源取代?
諗深一層  環保一詞真係幾令人混淆 ... 環保係咪大過經濟發展 ? 乜野叫做環保呢 ? 攪攪下好似攪到"瘦身"咁 乜都話可以"瘦身"呀 有"纖體"效果呀 ! 到頭來...大家有目共睹 !

[quote:f2b5abfacc="hales"]
[/quote]
手機用既係 rechargable 既電,如果你由第一日用手機開始都係用即棄電既話,吾知你一個人總共掉左幾多粒即棄電呢!
[quote:f2b5abfacc="hales"]

我絕對唔敢講自己好環保 不過最少唔會將o的明明唔環保既野講到好環保... :  :  :  :[/quote]
去下 D 環保袋網站,睇睇你又講得幾錯。
http://www.recyclebag.net/chi/aboutgreen.htm
咁仲會吾會怕環保袋吾環保呀!
你講得無錯......
"你唔會將o的明明唔環保既野講到好環保"。
不過 "最少你會將o的明明環保既野講到吾環保"。 :  :

[quote:464f45715c="Jeffrey & Shirley"]可能你覺得我針對某些字眼,但大家對環保都好似之前討論既態度一樣的話,一定係要好嚴謹。
[quote:464f45715c="grassman"]市場經濟話俾我們聽,這個情況好少![/quote]
你個字眼話比我知,即係有機會。
[quote:464f45715c="grassman"]Again,二手店的用家大部分都是有需要才買的人![/quote]
亦即是小部份是不需要而買了。[/quote]

你對上面引出的量詞理解是對的,是有小機會和大部分,但在大政策、大活動時,只要能包括大部分的群眾的行為,縱有漏網之魚,這都是成功的項目。

如投資買賣,不可能一定每宗交易都賺錢,但總體成功就可以了!

[quote:c3db2b8249="Jeffrey & Shirley"][quote:c3db2b8249="hales"]
[/quote]
手機用既係 rechargable 既電,如果你由第一日用手機開始都係用即棄電既話,吾知你一個人總共掉左幾多粒即棄電呢!
[quote:c3db2b8249="hales"]

我絕對唔敢講自己好環保 不過最少唔會將o的明明唔環保既野講到好環保... :  :  :  :[/quote]
去下 D 環保袋網站,睇睇你又講得幾錯。
http://www.recyclebag.net/chi/aboutgreen.htm
咁仲會吾會怕環保袋吾環保呀!
你講得無錯......
"你唔會將o的明明唔環保既野講到好環保"。
不過 "最少你會將o的明明環保既野講到吾環保"。 :  :[/quote]

你份人真係乜都打橫黎講 為反駁而反駁 講黎講去你都係GET唔到個思
剩係識得係人地既文到 抽幾隻字出黎反駁 唔該啦~好心啦~睇清楚先啦~

膠袋 我係講緊果o的唔環保既環保袋 用nylon polyester polystyrene
造果o的 生產商用環保黎打旗號果o的搵笨環保袋 唔係你講果o的...
你到底明唔明 有無睇哂個內容先? 定係只抽某o的words來睇?
你就算quote乜都好 我依然係會話有部份既環保袋跟本就唔環保
唔該你睇清楚 我係講"部份" 唔係講全部! 因為事實上呢個世界仲係有好多
呢o的分解唔到既環保袋.

電池 我係講緊低用電量同低耗電既產品 唔係講緊你o的日日都要用好多電既產品
跟本係兩回事 用電量大而又要用乾電既 當然係用rechargeable好啦..頂!
rechargeable本身都有分唔同既種類啦 我上文都係講緊 Ni-Cd 造既rechargeable
咁改為用Li-Polymer咪好o的囉.......

有時你做人要自己分析一下咖嘛 咪剩係識得做order taker 人講乜你又信乜

環保唔係咁表面剩係講 "量" 既污染 而係同時亦要考慮到 "質" 既污染
政府由以前到而家 都只係同我地講緊如何去解決 "量" 既污染 事實上
量之外 你亦要考慮 質 既問題 有時你 "質"污染 問題比 "量"污染 既問題嚴重時
我地就唯有情願做成量污染 都唔希望做成質污染 因為呢個情況係"質"既問題
比"量"嚴重......

你唔知唔識唔明 唔怪你 因為我估你唔係pure science出身 無讀過Environmental
Science確實係難以理解Pollution呢個大topic.....加上政府由頭到尾都只係識同
人講用少o的用少o的 叫你用環保袋 又唔教你點去分辦邊o的先係環保袋..
有乜計仔? 無辦法喎 質污染關係到咁多科學知識 跟本唔可能人人都會識
都係果句 唯有教你點去拎30分 都總好過由得你拎零分!

算了罷 如果你都係唔明 或者係想抽幾隻字出黎講既話 都廢事回你...對牛彈琴....
:em14: