藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

快速叉電器 [複製鏈接]

[quote:85b47c9081="grassman"]
你咪鬼理佢啦![/quote]
無所謂啦!見佢有興趣知咪講幾句囉!
比較環保既生活係無咁方便,不過習慣左就無乜所謂。
雖說有環保袋,只可能盡量減少,並未能一刀切,有心就可以喇。 :wink:
有時攪到自己一用膠袋,就覺得自己吾 ARM 咁。 :em20:

[quote:68527f431a="Jeffrey & Shirley"][quote:68527f431a="grassman"]
你咪鬼理佢啦![/quote]
無所謂啦!見佢有興趣知咪講幾句囉!
比較環保既生活係無咁方便,不過習慣左就無乜所謂。
雖說有環保袋,只可能盡量減少,並未能一刀切,有心就可以喇。 :wink:
有時攪到自己一用膠袋,就覺得自己吾 ARM 咁。 :em20:[/quote]

我係玩野多個有興趣知..... :  :  :  :  :
就算你唔開 都係唔環保咖喎~
以電視為例 有無必要咁細地方放兩部電視呢?
點解唔可以當你要睇既時候行出個廳睇呢? 我又真係唔見得由個房行出廳睇電視會有幾咁唔方便...... :
如果無必要 而再去添置一部電視....已經係為破壞環境出一分力了..... :

[quote:609995fcc2="hales"]
點解唔可以當你要睇既時候行出個廳睇呢? 我又真係唔見得由個房行出廳睇電視會有幾咁唔方便...... :
如果無必要 而再去添置一部電視....已經係為破壞環境出一分力了..... :[/quote]
你咁大聲話明玩野,唯有同你玩到底。
吾開代表吾環保?無人係屋企而吾開電器都話吾環保既話,我一定吾認同囉!吾通番工又要開住個電視,咁先物盡其用呀,無 side 到佢呀!
就以你所講個電視為例,平日兩個人係細房開左冷氣(26度)上網,有時仲會因為太凍而會關左冷氣,跟住吾用電腦睇下電視。吾通好似你所講,又要走出廳開冷氣睇電視,點解吾利用餘下既冷氣係細房睇電視呢?你吾清楚我吾怪你,因為你未試過,不過下次玩野之前就諗清楚喇!
另外,就假設一部電視用五年,壞左之後,再買一部再用六年,另一情況就兩部電視同時間買,間中開下一部,兩部電視會吾會"無"機會用到 11 年呢?如果無證據或者吾清楚就點講都無用,我相信長開易壞過簡吾中開既道理,如果我講既吾 ARM ,咁買電視就要買陳列品,因為都吾會咁易壞。係咪?

大家的立論都唔同,一個講,我們要做個原始人;一個就講,我只是減少浪費。兩個立論都不是環保的全部。

政府呼籲:贏左場交,輸左個家,值得咩!

再者問快速叉電器個哥哥相信只為慳錢!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:5ea8b9e8c0="Jeffrey & Shirley"][quote:5ea8b9e8c0="hales"]
如果無必要 而再去添置一部電視....已經係為破壞環境出一分力了..... :[/quote]
你咁大聲話明玩野,唯有同你玩到底。
吾開代表吾環保?無人係屋企而吾開電器都話吾環保既話,我一定吾認同囉!吾通番工又要開住個電視,咁先物盡其用呀,無 side 到佢呀!
就以你所講個電視為例,平日兩個人係細房開左冷氣(26度)上網,有時仲會因為太凍而會關左冷氣,跟住吾用電腦睇下電視。吾通好似你所講,又要走出廳開冷氣睇電視,點解吾利用餘下既冷氣係細房睇電視呢?你吾清楚我吾怪你,因為你未試過,不過下次玩野之前就諗清楚喇!
另外,就假設一部電視用五年,壞左之後,再買一部再用六年,另一情況就兩部電視同時間買,間中開下一部,兩部電視會吾會"無"機會用到 11 年呢?如果無證據或者吾清楚就點講都無用,我相信長開易壞過簡吾中開既道理,如果我講既吾 ARM ,咁買電視就要買陳列品,因為都吾會咁易壞。係咪?[/quote]

:  :  :  :lol:
所以個房 剩係訓覺既時候先會入去開冷氣~
個房跟本電視同電腦都無 就唔會有你呢個case發生
老老實實~有o的野咪為左反駁而編排個事情出來~~ :lol:
到底由day 0 開始 你買隻電視同放個電腦係房既時候 你到底係為左方便
定係為左可以慳返o的冷氣?  唔駛答我 你自己問心就OK

sorry~~我實在係無辦法相信一個人會為左慳o的"冷氣尾" 而特登係個房加多部電腦又加多部電視~ :lol:
再講....你搬埋隻電腦出廳咁咪無你呢個case囉~~係咪?

都無為嘈喇~因為你都唔明我所講既本義 你唔去買 唔去添置 自己行多一步
就已經係最環保既事 就算你事後做幾多野 你做既都只係一種"補賞"方案
真係好學唔學 學埋我地偉大特區政府o的野 用補賞方案來講環保....哈

不過好難怪 因為政府推行環保既手法都係咁 一味剩係叫人慳o的 用少o的
無計喎 唔通教你睇成份 睇生產工序 睇用料麼? 咁深 o的人邊會明?
教你用少o的的確係最直接既方法 正正係莫講話100分咁超現實
你無辦法做到80分 只係做到30分 都總好過得零分..... :lol:

[quote:ac7760db86="grassman"]大家的立論都唔同,一個講,我們要做個原始人;一個就講,我只是減少浪費。兩個立論都不是環保的全部。

再者問快速叉電器個哥哥相信只為慳錢![/quote]

用叉電 我都覺得係慳錢多於環保 香港人講環保 直到而家都行係好流於表面
用少o的 咪環保囉 可recycle咪環保囉~
我無去研究過 讀書時讀過既 亦唔記得哂...
但係rechargeable battery係咪環保o的 呢樣野我會比較有保留
alkaline Battery或者係舊式碳性電 雖然係唔可以recycle 但唔代表rechargeable
battery會環保o的 因為你唔知佢既生產工序 電池內既成份 以及生產時所會用到
物料 甚至係不同生產商所做既化學廢料處理工序 對環境既影響係咪比鹼/碳電低?
如果要生產rechargeable battery會用到大量難以處理既重金屬
例如鎳鉻汞鉛鉬鎘 等等.....跟本就一o的都唔環保.........
上一代既 Ni-Cd 叉電 Ni-MH叉電 就已經係勁唔環保既野 Cadimun(Cd) Nickel(Ni)
都係一o的劇毒以及難以處理既重金屬.......

最少 一定唔會考慮GP電囉 點解? 你上網自己search一下就知 GP係少數仲
生產Nickel-Cadimun充電池既公司之一

[quote:ede84e1697="hales"][quote:ede84e1697="grassman"]大家的立論都唔同,一個講,我們要做個原始人;一個就講,我只是減少浪費。兩個立論都不是環保的全部。

用叉電 我都覺得係慳錢多於環保 香港人講環保 直到而家都行係好流於表面
但係rechargeable battery係咪環保o的 呢樣野我會比較有保留
alkaline Battery或者係舊式碳性電 雖然係唔可以recycle 但唔代表rechargeable
battery會環保o的 因為你唔知佢既生產工序 電池內既成份 以及生產時所會用到
物料 甚至係不同生產商所做既化學廢料處理工序 對環境既影響係咪比鹼/碳電低?
如果要生產rechargeable battery會用到大量難以處理既重金屬
例如鎳鉻汞鉛鉬鎘 等等.....跟本就一o的都唔環保.........
上一代既 Ni-Cd 叉電 Ni-MH叉電 就已經係勁唔環保既野 Cadimun(Cd) Nickel(Ni)

最少 一定唔會考慮GP電囉 點解? 你上網自己search一下就知 GP係少數仲
生產Nickel-Cadimun充電池既公司之一[/quote]

講呢D先似你架嘛! :mrgreen:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:819bc0413e="hales"][quote:819bc0413e="grassman"]大家的立論都唔同,一個講,我們要做個原始人;一個就講,我只是減少浪費。兩個立論都不是環保的全部。

生產Nickel-Cadimun充電池既公司之一[/quote]

你明吾明白呀,普通電池同膠袋都係要減少既垃圾。
點解要減少用膠袋而用環保袋,就係要減少廢物。
例如:兩年先換3-5個環保袋應該總好過,每日用3-5 個膠袋,兩年用1800-3000個膠袋掛。
如你估計,咁話吾埋環保袋都好難分解,製造過程都可能吾一定環保傢,不過真係少左廢物。而且而家講緊只係一個人既膠袋廢物。
而且生產出黎兩樣野既數量好吾同,相信環保袋生產數量遠遠都比吾上膠袋數量。
而哩個情況套用係電池既情況一樣,你試下諗下你部手機係用即棄電既話,你一年會掉左幾多舊電呀!我相信都好吾環保囉!

[quote:ee17b27b71="hales"]
:  :  :  :
所以個房 剩係訓覺既時候先會入去開冷氣~
個房跟本電視同電腦都無 就唔會有你呢個case發生
老老實實~有o的野咪為左反駁而編排個事情出來~~ :
到底由day 0 開始 你買隻電視同放個電腦係房既時候 你到底係為左方便
定係為左可以慳返o的冷氣?  唔駛答我 你自己問心就OK

sorry~~我實在係無辦法相信一個人會為左慳o的"冷氣尾" 而特登係個房加多部電腦又加多部電視~ :
再講....你搬埋隻電腦出廳咁咪無你呢個case囉~~係咪?

都無為嘈喇~因為你都唔明我所講既本義 你唔去買 唔去添置 自己行多一步
就已經係最環保既事 就算你事後做幾多野 你做既都只係一種"補賞"方案
真係好學唔學 學埋我地偉大特區政府o的野 用補賞方案來講環保....哈

不過好難怪 因為政府推行環保既手法都係咁 一味剩係叫人慳o的 用少o的
無計喎 唔通教你睇成份 睇生產工序 睇用料麼? 咁深 o的人邊會明?
教你用少o的的確係最直接既方法 正正係莫講話100分咁超現實
你無辦法做到80分 只係做到30分 都總好過得零分..... :[/quote]
講真,環保無話由邊日開始,乜要有標準既咩!就算我由今日先開始環保,我都覺得無錯。就當我早幾日未有開始為環保著想,吾通今日開始都有錯,你 D 為自己篇既說話只為自己之前講既野"補獲"先真。用番你既慨念,你將來既小朋友為你而家既吾環保而"補償"先真。不如你就將哩個"補償"既責任交比你下一代啦,不過如果吾要小朋友就連"補償"既機會都無。

人係識得為環境而轉變,就算我之前無為環境問題而買左兩個電視,咁而家為著哩個情況而改變生活習慣而變得環保,吾通要將電視去填海先環保呀,咪傻啦你!

冷氣尾係為而家個環境而後期想既方法,吾見得我而家吾環保喎!
如果你係都要當初買兩個電視係有問題既話,而吾係為現狀而想辦法的話,我將信你o係"未知乜叫環保"甚至"已知乜叫環保之後",都係吾環保囉!

本義!應該係開始知乜叫環保開始去改生活習慣,而吾係為以往做既事,指出黎話邊樣買多左,邊樣吾應該買,只齋 talk(好多人都識)。講係無說服力既!

我家中好多電腦既原因,你吾會明白,當中有 D 係為需要要買,而有大部份係由好多 upgrade 電腦既人留番比我,當中我仲會留番比一 D 無錢買電腦既人,到最近我都只剩番自己用既電腦。

齋講話人地吾明本義,不如自己做下先講啦!

遲左先做,總好過明白而吾做,咪仲肉"宣"。

政府就算做得 30 分,都好過零!只少好過識而只齋 talk 吾做。

好似,之前 Grassman 某處講過,希望將來有人成功,到時更有說服力。而我都只係行得幾步,未有能力話人錯與對,只是盡力而為o姐!都係個一句,環保不是一刀切,要時間習慣的。如果吾係明天就開始,住山洞、鑽木取火、用腳行番工,如果吾係你仲有排講。

[quote:83a10d4549="grassman"]大家的立論都唔同,一個講,我們要做個原始人;一個就講,我只是減少浪費。兩個立論都不是環保的全部。

我都係想講一 D 自己既環保做法估吾到會比人話0姐!
不過有時會話教 "精" 我,不過我而家當然明啦(因以前未有環保意識),只不過佢將佢吾清楚既事,當成佢諗既情況話人就一定要講明佢。 :nowords:
就算而家都有好多時於生活同環保之間作出決擇,不過都要諗諗有無 win win 既機會。就算無,都搵一個比較環保既方法0姐! :wink: