藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Uncle O
打印 上一主題 下一主題

葵青區幼稚園 [複製鏈接]

[quote:97b4ba18e2="Tomato"][quote:97b4ba18e2="grassman"][quote:97b4ba18e2="Tomato"]青衣區有無d幼稚園有bb班???即係未夠歲數入幼稚園ge bb上0個d遊戲班!!
搭多咀....青衣有乜小學好呢?[/quote]

你都係青衣地膽,唔知多都知少少啦!
你個小朋友幾歲呀?[/quote]

我讀0個間幼稚園同小學都執左十年囉.......
脫離左咁多年都唔知而家個市況係點.....
如果唔係家姐托問 真係無乜留意呢d野.... :face13:
個小朋友得幾個月大 不過初人為母ge人唔知頭唔知路 想問0下而家d幼稚園同小學情況係點 想計劃一下將來0者!![/quote]

哦,幾個月大嗟,咁又唔駛咁早煩(可能我比較粗心大意),幾個月大都已經夠多野煩啦!
而且家陣有好多D父母都好Global,住屯門可以返美乎,住青衣可以返九龍塘,住馬鞍山可以返銅鑼灣,反而我覺得住的地方對幼兒比較重要,3、4歲前的生活環境對幼兒好重要,有專家話0-3歲是BB學習的高速/峰期,3歲定八十我信的,一個培育、具啟發的生活環境好重要,0-3歲還沒有上學,在這高速發展期,家庭就是BB重要的學習地方。

雖然我講過他媽哥池湊仔法,但你地唔好真係信,我o架!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

我家姐就係知道住ge地方對小朋友有重要影響
佢而家個b一至五要返青衣佢奶奶屋企住
星期六日先可以返屋企 (我家姐住石籬..)
佢地諗住短期內搬返青衣 可以湊返bb之餘 將來希望bb可以0向青衣讀書lor...
我見sumi好似識好多野 我諗佢間幼稚園都幾好....但係學之園0向邊度0架?

學之園在灝景灣商場,學之園係冇乜功課,返學淨係玩。

Sumi識好多野係你的錯覺,只是英文好小小,其他特徵就係粗粗魯魯、間間!

噢 討論緊第個case……

姪女最後都係返廣州讀…又拖多年先啦,不竟弟婦在國內的發展都不錯,在香港又要搵工,又辛苦好多……父母都老啦,幫不了甚麼……

講開又講,青衣區有幾間千禧校的小學,都不錯。其他舊形公屋校,雖然學校好努力,但係真係冇得比。
但小朋友到中學,都係要離開青衣區,荃灣、葵涌先至多好嘅中學。

上面話父母Gobal,其實無他,一係就名校區,一係就近工作地點,方便自己接送。雖然我自己未有小朋友,但係都已經開始留意住教育行程,真係要為小朋友自小舖好路,仲要搵多幾條路。

咩叫千禧校? 點解咁叫?

千禧校是指2000年設計的校舍。這種校舍預留了設施,讓學校較容易舖設科技設施,而且學校能輕易地由小學變身為中學。
千禧校的課室較大,就算坐滿40人,每行之間仍然可以有空間,理論上,每個班房還可以擺幾部電腦,讓學生在上課時使用。當然,實際上沒有幾間學校咁做。
千禧校與舊式屋村學校比較,千禧校的面積是舊式村校的三、四倍,各方面都是超豪華,有些學校可以有攀石牆、校園電視台……舊式校根本無得比。
以教師人數計,大校30班,教師人數可達60-70人,舊式校去盡都只是24班,教師人手48已是極限。
grassman你個小朋友都好似就黎揀小學喎有乜心水先?

我兩公婆還未想那麼遠,煮到黎先食,Worst Case係去仁立小學!

Worst CASE??
我的妹妹和弟弟都是仁立畢業。學校成績非常好但就只係谷成績做就咗一大群失敗者。

[quote:75c67e2ff0="Uncle O"]Worst CASE??
我的妹妹和弟弟都是仁立畢業。學校成績非常好但就只係谷成績做就咗一大群失敗者。[/quote]

你已道出原因,所以我say Worst case!

我都係仁立畢業,都係其中一個失敗者。當年我的年代已經每天有十二、三樣功課,仁立又是傳統教學,所以可能係最後選擇。因父母是畢業生,2003又是出生率低潮,所以應該入讀不是問題。

我個仔讀緊仁立紀念小學 6點前佢一定做得完D功課 我覺得都多極有限啦 但D英文功課有D我真係覺得幾深 (本人英文都係有限公司) 有時佢問我 我要幫佢再去問人 或者上網搵答案。

好似琴日有樣功課 比D圖你 要你填個英文生字 問 : 畫家果頂帽英文係咩 (中文我都唔識講啦) "樽"領衫英文係咩...