藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2296|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

網主網 vs 業主討論區 [複製鏈接]

最初我係香港地產城時 得 hales bunnud 我 Fanstars
我地研究點整一個屬於 rc 業主既天地

o個時構思要有一個主業 web site 同加一個討論區
最後變成而家 Jeffrey host 既 web 同 hales host 既 phpbb

我個人認為 要好快咁拎到有用既 information 應該係由 web site 去做
如果想係 discussion forum 處 "多快好省" 咁去拎 information 同大海撈針差唔多

因為講得係 discussion 就一定係你一言我一語 有時 off topic 都真係會有
大家睇下 gohome o個邊部份 forum 就知

但長遠計 係 discussion forum 傾過既野 如果有部份係好有資訊價值既話 咁整理下佢然後放係 web 等有需要人仕可以更方便閱讀 唔使就圍搵 都不失為一件好事; 因為咁樣 唔會討論過既野 又重覆重覆咁出現

不過點講都好 呢個都只係一個自願性工作 我地係唔可以 take for granted.
希望人地出時間整理資料 而自己攤大手板問人拎

原本希望接近入伙 先執執多d關於收樓既野 等 Jeffrey 可以放上 web 到時先傾呢個問題;
但突然好似可以早好多收樓 咁呢個問題 都差唔多係時間傾下架喇

web forum
係o個時我地廿個人都無 所以決定以 forum 為主
而 web 既責任 就去哂 Jeffrey 兄身上 真係辛苦哂  :em14:

收完樓 一直下去 都仍然係會以 forum 為主 所有第一手未經整理過既野 都一定會係 forum 先傾 因為慢慢等 web update 新聞都變舊文
但如果係一d 資料性質既野 其實都可以好似其他網咁 甚至 gohome
都係討論資訊分家
整理過既資料 放係web 大家可以好方便咁睇返 唔怕有人係度吹水而令 information rate 減低

有時間 傾下個題目 又或者發覺個 web 未有最新既野 咪入 forum 囉
用幾多時間睇 絕對豐儉由人

manhk167 講關於形象問題 我地個資訊網跟本就應該係一個 web 而唔應該係一個 forum. web 先係最好既媒介去 "提供" 資訊
而 Jeffrey 兄個 web 一d都唔 cheap  仲好 high class ~ (有路政處即時交通!)
forum 係一個討論地方
我地分開嚴謹同優閒討論 就可以喇

我都去過其他業主網 個情況都係 forum 入面好易吹水
但佢地 web forum 分家
無時間唔想煩既人 入 web 就已經夠啦  :mrgreen:
但如果想參加討論 活動 又或者一d 新消息 咁就要俾多少少時間入 forum 喇

web 用來發報整理好既資料
forum 用來 discuss  同傾最新 RC 消息

web 可以講求形象 但 forum 親切一d

大家點睇?

(同埋遲下要大家幫手整理資料 俾 Jeffrey 兄放上web)

Re: 網主網 vs 業主討論區

[quote:10341fac53="saga"]最初我係香港地產城時 得 hales bunnud 我 Fanstars
我地研究點整一個屬於 rc 業主既天地

o個時構思要有一個主業 web site 同加一個討論區
最後變成而家 Jeffrey host 既 web 同 hales host 既 phpbb

我個人認為 要好快咁拎到有用既 information 應該係由 web site 去做
如果想係 discussion forum 處 "多快好省" 咁去拎 information 同大海撈針差唔多

因為講得係 discussion 就一定係你一言我一語 有時 off topic 都真係會有
大家睇下 gohome o個邊部份 forum 就知

但長遠計 係 discussion forum 傾過既野 如果有部份係好有資訊價值既話 咁整理下佢然後放係 web 等有需要人仕可以更方便閱讀 唔使就圍搵 都不失為一件好事; 因為咁樣 唔會討論過既野 又重覆重覆咁出現

不過點講都好 呢個都只係一個自願性工作 我地係唔可以 take for granted.
希望人地出時間整理資料 而自己攤大手板問人拎

原本希望接近入伙 先執執多d關於收樓既野 等 Jeffrey 可以放上 web 到時先傾呢個問題;
但突然好似可以早好多收樓 咁呢個問題 都差唔多係時間傾下架喇

web forum
係o個時我地廿個人都無 所以決定以 forum 為主
而 web 既責任 就去哂 Jeffrey 兄身上 真係辛苦哂  :em14:

收完樓 一直下去 都仍然係會以 forum 為主 所有第一手未經整理過既野 都一定會係 forum 先傾 因為慢慢等 web update 新聞都變舊文
但如果係一d 資料性質既野 其實都可以好似其他網咁 甚至 gohome
都係討論資訊分家
整理過既資料 放係web 大家可以好方便咁睇返 唔怕有人係度吹水而令 information rate 減低

有時間 傾下個題目 又或者發覺個 web 未有最新既野 咪入 forum 囉
用幾多時間睇 絕對豐儉由人

manhk167 講關於形象問題 我地個資訊網跟本就應該係一個 web 而唔應該係一個 forum. web 先係最好既媒介去 "提供" 資訊
而 Jeffrey 兄個 web 一d都唔 cheap  仲好 high class ~ (有路政處即時交通!)
forum 係一個討論地方
我地分開嚴謹同優閒討論 就可以喇

我都去過其他業主網 個情況都係 forum 入面好易吹水
但佢地 web forum 分家
無時間唔想煩既人 入 web 就已經夠啦  :mrgreen:
但如果想參加討論 活動 又或者一d 新消息 咁就要俾多少少時間入 forum 喇

web 用來發報整理好既資料
forum 用來 discuss  同傾最新 RC 消息

web 可以講求形象 但 forum 親切一d

大家點睇?

(同埋遲下要大家幫手整理資料 俾 Jeffrey 兄放上web)[/quote]

其實睇左 jeffrey 佢地個網 我一直都希望可以將 d info consolidate 而唔係 redirect 黎呢度. 不過正如 saga 講 我地唔可以咁老馮要人地幫我地囉

所以我好贊成大家講下邊 d 資料應該放係 web 整理一下 然後麻煩 jeffery 兄放上佢個 web (或者佢可以 authorise 一兩個人幫下佢手??)

咁樣兩邊既 function 都會 fully utilize 一 d~  :wink:

如要幫手可以出聲 。大家研究一下有什麼辦法 :idea: 可以方便一些。

令各位更加集中是必要的。 :em11:

如有任何有用之information及hyperlink可以send給我,好等我想想如何安排一下版面。

在下亦等有空時,會係forum到找一些有用的資料加入我的web site 中,不過可能要花些時間,如有多些人send給我的話,可加快過speed的。 8)

有建議的話,可以多多提出。 :em04:

[quote:25c8bd46b8="Jeffrey & Shirley"]如要幫手可以出聲 。大家研究一下有什麼辦法 :idea: 可以方便一些。

令各位更加集中是必要的。 :em11:

如有任何有用之information及hyperlink可以send給我,好等我想想如何安排一下版面。

在下亦等有空時,會係forum到找一些有用的資料加入我的web site 中,不過可能要花些時間,如有多些人send給我的話,可加快過speed的。 8)

有建議的話,可以多多提出。 :em04:[/quote]

好 ~
等我地搵日研究下要放d咩內容
然後 job division 一人搵少少 information
gathering 埋一齊 執靚佢 ~
掂  :em11:

近日我都有諗過 有初步構思係我地將個forum內有用既文章
整理好之後 send俾jeffery兄 可以放上網上邊 咁大家要搵野都可以方便得多
不過真係要大家一齊合作先得 如果唔係....我一個人做都得既..........>"<
不過唔知要整幾耐.....嘰嘰~~

我同意始終網站及討論版性質不同亦缺一不可.但係做web須要動用的資源大很多真的要坐底慢慢傾.

喵~
或者先從貼圖區開始會昜入手d 建立一個圖片庫 將有用o既圖片歸類 可以好清楚咁show 出rc 出世前及後 幾有意思o架 點睇??
5座F果度有個貓貓竇~~喵~喵~喵噢~~