藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10905|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

Body Check [複製鏈接]

如果第一次做Body Check,咩價錢的plan適合D?

應該做個好詳細的,還是做個Standard Plan,再有需要先additional加個別test呢?
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

以你既年齡,我認為應該要檢驗以下咁多個項目︰
1.  胸肺部 X 光
2.  靜態心電圖檢查
3.  全血球計算(包括白細胞總數、淋巴細胞、單核細胞、紅細胞總數、血紅蛋白、血容積、平均血容積、平均血紅蛋白、平均血紅蛋白濃度和血小板總數)
4.  血型及 Rh 因子
5.  肝功能(包括谷丙轉氨酵素、谷草轉氨酵素和鹼性磷酸酵素)
6.  賢功能(包括肌酸酐和尿素)
7.  "閱"型肝炎表面抗原(帶菌者測試)
8.  血糖(糖尿病)
9.  總膽固醇
10. 三酸甘油脂(血脂)
11. 血尿酸(痛風)
12. 鈣質(血液鈣含量)
13. 小便檢查(包括酸鹼度、蛋白質、葡萄糖、白細胞和紅細胞)
14. 量度身高、體重、脈搏及血壓

以上價錢葵青居民可以 $360 優惠價參加(優惠名額︰100名),查詢及預約電話︰3162 3968
PS︰ 以上所有內容全部抄自宣傳單張,與本人全無關係
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:eeeccd28a3="Robert"]以你既年齡,我認為應該要檢驗以下咁多個項目︰
1.  胸肺部 X 光
2.  靜態心電圖檢查
3.  全血球計算(包括白細胞總數、淋巴細胞、單核細胞、紅細胞總數、血紅蛋白、血容積、平均血容積、平均血紅蛋白、平均血紅蛋白濃度和血小板總數)
5.  肝功能(包括谷丙轉氨酵素、谷草轉氨酵素和鹼性磷酸酵素)
8.  血糖(糖尿病)
9.  總膽固醇
11. 血尿酸(痛風)
13. 小便檢查(包括酸鹼度、蛋白質、葡萄糖、白細胞和紅細胞)

以上價錢葵青居民可以 $360 優惠價參加(優惠名額︰100名),查詢及預約電話︰3162 3968
PS︰ 以上所有內容全部抄自宣傳單張,與本人全無關係[/quote]

張單張我有睇... 佢下面有d 備注.
本優惠計所有檢查皆為普查性或預防性...
其實係咩意思?
===

[quote:7ddf5edb63="Jess&Burns"][quote:7ddf5edb63="Robert"]以你既年齡,我認為應該要檢驗以下咁多個項目︰
1.  胸肺部 X 光
2.  靜態心電圖檢查
8.  血糖(糖尿病)
9.  總膽固醇
11. 血尿酸(痛風)

PS︰ 以上所有內容全部抄自宣傳單張,與本人全無關係[/quote]

張單張我有睇... 佢下面有d 備注.
本優惠計所有檢查皆為普查性或預防性...
其實係咩意思?[/quote]
後面重有一句︰本優惠計劃所有檢查皆為普查性或預防性,並非作醫務診斷或治療用途,我估係檢查報告會有一批數字,化驗所會同你講解數字既代表性同埋正常健康的數值,如你對某方面數值有疑問,可針對性向其他醫生提出深入診斷或治療,咁樣可以用少好多錢;其實絕大多數由哩類既醫療公司或者化驗所提供之身體檢查計劃都有哩句︰所有檢查並非作為醫務診斷或治療用途
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

我對$360的服務不敢期望,可能只浪費時間!有冇其他見議?

可以的話 將 "靜態心電圖檢查" 改為 "運動心電圖檢查". "靜態"基本上check 不出潛在危機的.
還有要分 高密度膽固醇 和 低密度膽固醇 檢查才有用.
Don\'t worry be happy!! ^_^

我的問題是:

如果第一次做Body Check,咩價錢的plan適合D?

應該做個好詳細的,還是做個Standard Plan,再有需要先additional加個別test呢?

我覺得好難就咁話CHECK D咩實啱既 如果你第一次做BODY CHECK既 比我就會睇下自己家族有咩遺傳既疾病先囉 例如父母或者祖父母有血壓高、糖尿既 咁首先就驗左呢D先囉; 如果係有咩肝炎..咪又驗埋囉。

否則 而家一般都市人 都係首要留意下血壓/脂肪含量果D啦 一唔係驗直腸囉 因為直腸癌都好似幾普通而且初期不易發覺。

除非自己覺得已有咩唔舒服 否則都會普通CHECK下先既 個REPORT真係不幸唔係幾好 至針對某一項再CHECK囉。

問題唔在於第一次,定係第幾次!!
係你afford到幾多
驗多d,知多d,係你的好處,都值得既
又唔係益左其他人,已係你知道更多,邊個唔想
問題係你捨唔捨得付錢!!

既然你想check,就代表你已進入驚覺的時期,恭喜您!
您已經需要和想知自己副"計"有無事
如果afford到,應該做個詳細些!
求求其驗下,得到個好結果,以為自己fit到漏,起居飲食鬆懈
其實可能有隱藏暗病未知,得不嘗失!!

與其有心做,做個好少少,寧願第二樣野慳d!!
原居民2004~2013

捨得付錢就唔問大家啦! :mrgreen: