藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3785|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

化干戈為玉帛 [複製鏈接]

我覺得並非一定是以德報怨。

如果故事中獵戶不打做那個大鐵籠,只會令獵戶身受其害,令獵戶的三個兒子傷心,這可並非好事。 :|

而這故事中由始至終,更看出獵戶只為自己著想的人,而非為他人。這種人要對他那麼好嗎? :?: 單方面付出的愛是很痛苦的。 :dead:

[quote:2dfd0b3dc6="Robert"][quote:2dfd0b3dc6="Jeffrey & Shirley"]我覺得並非一定是以德報怨。

如果故事中獵戶不打做那個大鐵籠,只會令獵戶身受其害,令獵戶的三個兒子傷心,這可並非好事。 :|

而這故事中由始至終,更看出獵戶只為自己著想的人,而非為他人。這種人要對他那麼好嗎? :?: 單方面付出的愛是很痛苦的。 :dead:[/quote]
退一步,海闊天空呀,後生仔!
做人大方 D,唔記賣哩 D 濕碎野,咁咪開心 D 囉,開心又過生活,唔開心又要過生活喎,咁點解唔去選擇開心咁過生活呢?
所謂o既梗唔落o個啖氣,羸左 D 乜 jack ?
最近有個廣告︰贏左一口氣,輸左一個家,係咪!
共勉之! :wink:

我係咪拉到好遠呀! :dead:[/quote]
我係一個樂觀既人,無乜野可以令我太吾開心。
你番說話對我來說,十幾年前已經消化左。 :

[quote:65cf6a9897="Robert"]
[/quote]
哈哈!我贏左個家喇!

[quote:8cdb542043="grassman"][quote:8cdb542043="Jeffrey & Shirley"][quote:8cdb542043="Robert"]
[/quote]
哈哈!我贏左個家喇! [/quote]

咁你係咪哂氣! :mrgreen:[/quote]

每件事都可以多面睇,並不是錯對的問題,我只是表達自己意見o姐。