藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主:
打印 上一主題 下一主題

有冇咩護膚牌子好介紹?? [複製鏈接]

[quote:01d1a3587c="Jess&Burns"]香薰按摩唔係唔好. 不過 都好睇精油既純度. 如果唔好既精油係好易敏感架.
另外 香薰既調教都好重要.

正宗既香薰美容師要有証書先可以幫人調配精油. 係一門好專業既學問黎架.[/quote]
yes la my skin was infected after the treatment......  :em01:
出 "lap lap" for 3 months......
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:09082f3332="bikbark"][quote:09082f3332="Jess&Burns"]香薰按摩唔係唔好. 不過 都好睇精油既純度. 如果唔好既精油係好易敏感架.

正宗既香薰美容師要有証書先可以幫人調配精油. 係一門好專業既學問黎架.[/quote]
yes la my skin was infected after the treatment......  :em01:
出 "lap lap" for 3 months......[/quote]

好慘呀好慘呀...

我上次見你時都好左好多啦.

你而家重有無生粒粒呀? 還是集中處理印仔呀?
===

[quote:288f21022f="Jess&Burns"]
好慘呀好慘呀...

你而家重有無生粒粒呀? 還是集中處理印仔呀?[/quote]
it's much better now no more "lap lap"

apart from "印" my skin becomes very dry after infection gotta focus on moisturizing and whitening......

[quote:288f21022f="Jess&Burns"]
我上次見你時都好左好多啦.[/quote]
last time i just used some concealer to cover them......
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:de8182d3fe="bikbark"][quote:de8182d3fe="Jess&Burns"]
好慘呀好慘呀...

你而家重有無生粒粒呀? 還是集中處理印仔呀?[/quote]
it's much better now no more "lap lap"

apart from "印" my skin becomes very dry after infection gotta focus on moisturizing and whitening......

[quote:de8182d3fe="Jess&Burns"]
我上次見你時都好左好多啦.[/quote]
last time i just used some concealer to cover them......[/quote]

ops: 我以前真係生好多暗蒼. (下次比相你睇, 有一千零一張相 ) 但而家就接近無印. 前後大約半年左右.
等我分享下比你聽丫. 不過 純熟個人意見喎.

第一 美白 = 無用. 因為美白看似係可以去印. 其實往往係令到四周的皮膚變白. 印仔返而更突顯. 所以我很少用美白. 反而係集中用保濕 及做 peeling 也會用香薰按摩. 讓皮膚自行更新新皮膚
peeling  可以令皮膚的更新時間平均.更加速一些慢下來的細胞生長.
按摩,可以令皮膚的新層代謝加速.
之後,每幾天都會有印仔的皮脫下來. 愈脫愈淺色的. 漸漸地. 用粉底已經看不到印仔.

第二 一年四季都一定用防晒. 因為有印仔既地方. 其實皮膚是很薄的. 萬一被太陽晒便會很易變黑. 一旦變黑 便更難脫色了.

第三 睡前一定要瀉粧 咪以為唔化粧便唔使落粧. 你搽的防晒. 理論上是不應該被皮膚吸收的. 所以在睡前一定要落粧. 讓皮膚休息,再搽上化粧水 精華 eye cream  cream 才睡覺.

第四 落粧後 也要用一次洗面膏洗一次面.
===

i didn't do any peeling process any recommendations?

hv u gals tried dhc deep cleansing oil? i think it's really useful for removing cosmetics.

[quote:69e9cbfb61="bikbark"]i didn't do any peeling process any recommendations?

hv u gals tried dhc deep cleansing oil? i think it's really useful for removing cosmetics.[/quote]

Peeling 我係用開我自已美容院的牌子的.我遲d 拎d samples 比你try 下.好溫和既.唔會敏感. 

但其實,唔一定話用那種牌子就好.最重要係懂得怎樣選.

首先你要了解. peeling 係要去掉你面上多餘既角質. 好既peeling 係唔應該將好既皮膚同唔好既皮膚都去掉.

正如你做磨砂 其實是將你面上的最外層磨去. 因為磨平了. 自然就會感覺到滑  ( 所以這是錯覺 ) 但人人都會跟你說. 磨砂唔可以日日做. 因為你的皮膚的生長 會跟不來. 就是這個道理.

*題外話: 所以 無論你的皮膚是好是壞.任何時候 都不應該用磨砂. 這是壞皮膚的動作.

Peeling. 一般係塗一層在面上. 讓它軟化妳的角質 再用類似按摩的方法 將角質"初" 出來. 通常會"初"到一粒二粒 接著再洗面 便OK 了..
但有些peeling 是騙人的. 你"初" 出來的 其實 只是角質霜本身. 沒有你的角質!

測試方法:
將Peeling 塗上鏡上. 過一陣. 試下"初" . 如果"初" 得出. 那款Peeling 是騙人的.  (鏡都無角質. 怎麼會”初” 得出? )
另外一些Peeling ”初”完了.更會留下一層薄膜,很難洗去的.如果你用開的有此徵象,妳最好都是停止使用了.Peeling 就是為了去掉面上多餘無益的東西.用完還會多一層.咁污糟.對皮膚好極都有限.
===

[quote="Jess&Burns"][quote="bikbark"][quote="Jess&Burns"]香薰按摩唔係唔好. 不過 都好睇精油既純度. 如果唔好既精油係好易敏感架.

我係個美容師度 用左約二至三次隻油按面 好像會快點降紅.

但我今星期去時 再問清楚o的才買 或者再試多次.

其實我血氣都唔多好 因為我塗很多moisture的東西 都好似吸收得唔好.. :poor:

這個問題 當我化妝 塗粉底時 就最明顯了 因為很多" luck " 皮.

問過人..可能淋巴有阻塞 ( 記億力降低 好似易支力左 同化妝品唔吸收 )
血氣唔好 ( 手腳成日都凍 要著sock訓覺 可能血管分佈得唔好啦)

ic ic ..

咁樣呀...但係之前唔係話做完換膚才出現面紅的情況嗎?
那麼你的面紅是因為淋巴塞 / 血氣唔好/皮膚變薄呢?

無錯.香薰對通淋巴同血氣唔好都好有用既.

所以你要了解下你面紅既真正原因,才可以對証下藥喎.
===

to jessica thanks for your info  :em19:

[quote:8a8c7bd780="女"][quote:8a8c7bd780="H&H"]Laneige 隻 water sleeping pack 正呀[/quote]

雖然佢話係mask 但我同事化粧時用佢黎打底 好好用喎[/quote]

O衣 我而家都有用佢 塗完後 未訓覺都乾透了 唔知其實仲有沒有用.可不可以訓前就洗左佢?

我覺得夏天用會更好 因為夏天會開冷氣 冷氣可能會抽走面上水份. 而WATER SLEEPING PACK係用黎鎖水 應該效果會更好.