藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

快速叉電器 [複製鏈接]

[quote:95fb261e12="grassman"][quote:95fb261e12="Jeffrey & Shirley"][quote:95fb261e12="grassman"]
以事論事,你覺唔o岩聽都好。 一個人死左一半,至親親人、朋友可能會搵辦法,但個專業主診醫生可能會講,"LET GO!"
http://www.christianstudy.com/data/pastoral/euthanas01.html[/quote]
咁你現在個身份係親人、朋友、還是主診醫生? [/quote]
要睇邊個死左一半先! 8) [/quote]
其實係掉轉,地球對於你,你會係以上邊個?

[quote:95fb261e12="grassman"][quote:95fb261e12="Jeffrey & Shirley"]而你又會點做? 話比我知對於而家為左地球既將來你會做 D 乜 等我參考一下。 :wink:[/quote]
http://www.recyclebag.net/chi/aboutgreen.htm  h:[/quote]
明白。 :dead:

[quote:94ad69f78e="Jeffrey & Shirley"]
假設....我說假設.....我真是高調去詳細列明....我亦會唔明 點解你咁介意我係度高調詳列環保,是否因為兩位都是覺得這不是環保呢?記住以上只是一個假設。[/quote]

R哂頭......
所以話有時真係好難明你講既野.....
你假設一件事 然後又再係一件假設既事上 再假設我好介意你係度高調
然後再假設係因為覺得這不是環保......兄台 你由假設到假設中既假設 然後再假設
一個結論 同時又想像一個問題出黎 要人地去解釋你個假設...........都唔知你想做乜.....

事實上可以話你知 假設你真係高調列明 我亦唔會介意你高調 呢o的係你個人既取向
無得好介意唔介意.......

無人介意你高調 只係你好多文字同內容上令人覺得你好介意人地點睇你嗟...

[quote:1afdf68307="grassman"][quote:1afdf68307="Jeffrey & Shirley"]大家睇既層面吾同,你地可能關注一 D 大問題,一 D 可以真正改變將來既事,不過如你地所講其實已經好難改變,而我就以小問題開始諗諗改變生活習慣,而希望有少少改善。[/quote]
你指的大問題層面只有Hales講,我無講過。你做緊o個D,我無講錯。我無講o個D,我都有做過。[/quote]
如果你有做過,可能我有見過,雖然你無講過,都估到應該不可錯過。 :wink:
[quote:1afdf68307="grassman"][quote:1afdf68307="Jeffrey & Shirley"]最後,其實我想講講上面紅色個段。每一件事其實係相對。
假設....我說假設.....我真是高調去詳細列明....我亦會唔明 點解你咁介意我係度高調詳列環保,是否因為兩位都是覺得這不是環保呢?記住以上只是一個假設。[/quote]
你唔明,係因為你忘記了Hales的綽號--[道理王],佢是為講野而講野!
你唔明,係因為你忘記了我有精神病,我講野只為把post count超越5000個![/quote]
我明白喇!係因為我用左佢個名義出 post 呀!
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?p=118247#118247

[quote:f591ed6167="Jeffrey & Shirley"][quote:f591ed6167="grassman"]
2. 100%Agree! 地球最錯是有人類出現,人類不斷犯錯,不可能彌補,所有生物裡只有人類在做錯事![/quote]
其實你咁答我有點愕然,跟你所講推斷你其實都係兇手之一,因為生小朋友就會令到環境更加吾環保!咁點解你要做件嚴重吾環保既事呢? :em20:
咁環保既解決方法終於搵到喇..............就係全人類都去絕育就可以啦! :[/quote]

咁你又錯喎
如果全人類都去絕育 咁人類唔存在之後 亦只會引發其它因為人類存在而減少既物種
爆發性增加 對生態亦係一種失衡

[quote:0d2515a5ac="hales"][quote:0d2515a5ac="Jeffrey & Shirley"]

R哂頭......
你假設一件事 然後又再係一件假設既事上 再假設我好介意你係度高調
然後再假設係因為覺得這不是環保......兄台 你由假設到假設中既假設 然後再假設
一個結論 同時又想像一個問題出黎 要人地去解釋你個假設...........都唔知你想做乜.....

事實上可以話你知 假設你真係高調列明 我亦唔會介意你高調 呢o的係你個人既取向

無人介意你高調 只係你好多文字同內容上令人覺得你好介意人地點睇你嗟...[/quote]
如果你咁講,我都 R 頭......
不如下次用電話三人會議講比較直接,吾單至你,其實我有時都覺得你都吾係好明我講 D 乜,而覆番我。算啦!哩幾日打左好多字喇!手軟喇!如果吾係就 R 爛頭喇! :dead:

[quote:5082c3fa99="Jeffrey & Shirley"][quote:5082c3fa99="hales"][quote:5082c3fa99="Jeffrey & Shirley"]

R哂頭......

無人介意你高調 只係你好多文字同內容上令人覺得你好介意人地點睇你嗟...[/quote]
如果你咁講,我都 R 頭......
不如下次用電話三人會議講比較直接,吾單至你,其實我有時都覺得你都吾係好明我講 D 乜,而覆番我。算啦!哩幾日打左好多字喇!手軟喇!如果吾係就 R 爛頭喇! :dead:[/quote]

好早既文我已經講話唔明你想講乜野啦其實 :

呢段有幾難明!? 只係你自己假設自己高調 然後走黎話唔明點解我好介意你高調...
事實上我都無介意你高調 點解你可以問我乜野原因介意既呢? 點解你會問個咁既問題呢??
你唔覺得你成段野都充滿 Logical Error既咩?  :em05:

由開始假設到別人既想法 你既疑問 到你既conclusion再到你既問題 成個故事都係由你
自編自導自演 再無啦啦丟個問題考人.......玩閱讀理解嗎??

估唔到引起大家既熱烈討論  :em18:

叉電係環保 D 既

而且家陣有 "低自放電"
可以叉定 又唔會點走電 方便又更環保
(叉完唔用走電都一樣係浪費電力唔夠環保 但都好過用 alkaline)

e.g. 如果  Hales 有錢 又係環保人士
佢會買定 32 粒 eneloop / recyke; 一兩個 15 min 叉電機 咁就唔怕唔夠電池用
XDDDDDD

低自放電係一d 唔係成日用電既情況就更有用
e.g. 耐唔耐一星期先玩一次既 wii remote; 間唔中先聽下既  mp3 機 相機

[quote:cba2ecaea1="saga"]估唔到引起大家既熱烈討論  :em18:

叉電係環保 D 既

(叉完唔用走電都一樣係浪費電力唔夠環保 但都好過用 alkaline)

佢會買定 32 粒 eneloop / recyke; 一兩個 15 min 叉電機 咁就唔怕唔夠電池用
XDDDDDD

e.g. 耐唔耐一星期先玩一次既 wii remote; 間唔中先聽下既  mp3 機 相機[/quote]

我唔得....alkaline 電點都係電量多過eneloop....
我一pack電12粒俾支閃燈用 最少要4pack eneloop先夠 但alkaline兩pack就夠
再來用叉電 閃燈回電速度好慢 成4~5秒先可以回到電 用alkaline 1~2秒...
4~5秒回電完全唔可以用黎工作...........=.=
再講.....我charge唔切o的電 有時收工返到去已經成點幾兩點 第二日
又晨咁早6點幾出發 跟本charge唔切....而且我仲有3大粒相機電要叉....

[quote:5071f5bf9b="Jeffrey & Shirley"][quote:5071f5bf9b="Hotcake"]估唔到呢個咁簡單的議題 竟然於短短三日間就引起大家擁躍發表意見 :x  使這個近來都好寧靜的Forum突然間熱鬧起來 搞到我都忍唔住要插口回應下 其實呢 我........我...........我想問 eneloop電量有幾大? 有幾多mAh? 會唔會好快用完? h:[/quote]
有 2000mAh,因為我未開始用,未知效果,不過聽其他人係網上講,話好耐用。我試完再話你知啦! :wink:
我係其他店舖都見過 8 粒最平 $176,如果過左上面個優惠期都可以平平地買番。 [/quote]

2000mAh 但低自放電實際效率可以高過普通叉電
視符個電器點用法

如果係 bbq 夜用燈 長開既 咁快用完過 2600mAh 普通叉電
如果唔係成日通電 咁低自放電就發揮效用

例如一個星期先有時間玩 wii remote 既我

eneloop / GP normal
Start new 2000mAh / 2600mAh
After 15 min shut it down 1900mAh / 2500mAh
After 1 week try to play again 1850mAh / 500mAh
玩唔夠幾分鐘 普遍叉電就已經收工了 ...

叉電仲有一個好處...
Remote 有時唔記得拎粒電出來 alkanline 會漏 eletrolyte 整壞位電器
叉電通常只會粒電老化得快d 好少會整壞電器

以前用叉電成日覺得電去得好快
主因就係 "自行放電"

有左低自放電 新買D eneloop 返來已經可以直接用 ~  同買 alkanline 分別唔大了

[quote:7ba215f3a4="hales"][quote:7ba215f3a4="saga"]估唔到引起大家既熱烈討論  :em18:

叉電係環保 D 既

XDDDDDD

e.g. 耐唔耐一星期先玩一次既 wii remote; 間唔中先聽下既  mp3 機 相機[/quote]

我唔得....alkaline 電點都係電量多過eneloop....
我一pack電12粒俾支閃燈用 最少要4pack eneloop先夠 但alkaline兩pack就夠
再來用叉電 閃燈回電速度好慢 成4~5秒先可以回到電 用alkaline 1~2秒...
4~5秒回電完全唔可以用黎工作...........=.=
再講.....我charge唔切o的電 有時收工返到去已經成點幾兩點 第二日
又晨咁早6點幾出發 跟本charge唔切....而且我仲有3大粒相機電要叉....[/quote]

基於用電要求 Hales 要用 alkaline 先得
而且
1. 又叉唔切電 2. 回電唔夠快 3. 電老化越來越少電
俾著我 我都只會用 alkaline
開工無電 點交代  :wink:

呢個唔關環保唔環保事

我認為環保係 "可能既情況下" "唔影響生活質素下" 少d 浪費 + 適當選擇

要徒手拎住十粒八粒橙係美景走返RC 好明顯影響左生活質素 會浪費左時間
一兩包朱古力返RC 舉手之勞就唔同講法

我覺得 Jeffrey 買多個電視 唔關環保事
如果佢完全唔用電視 見新就買掉左舊既 or 無人係度又開住電視 就係浪費

但同一時間開住兩個電視享受立體影像+立體聲
只可以話佢奢侈  :  唔一定係浪費 (假設佢有  utilize 到 )

買野拎膠袋返屋企 但膠袋唔係掉左佢 用來放野 舊既袋用來放垃圾
唔用多 盡量少 都可以保護環境 ~

唔環保係: d 膠袋包膠袋再掉入垃圾袋的情況 ...
買粒叉電返來未用過就掉去垃圾桶既情況