藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

[quote:fb93280d04="hales"]兩個都一樣差
但俗語話俾我地知 係男既最差 因為.....養不教 父之過!
為人父母有責任教導小朋友愛惜生命 尊重生命
小孩子只是一張白紙 我並不相信小朋友一出生就打貓打狗的
佢既行為係直接反影出你點教佢.

好老實講 如果我有個仔 打o的寵物 我一定係將個仔關起來
你要做既係要話俾個仔知 佢打寵物係錯既行為!
要是你把寵物關起來 你既寵物做錯咩事呢? 俾人打不特只
俾人打完仲要困籠思過?? 有無搞錯?? 把寵物關起來 只會令你個
仔更加覺得自己無做錯 更加覺得貓狗之嘛 打咪打? 駛乜驚?

更何況..............你呢個考驗實在差得很.............. :em05:
女既會無啦啦特然知道有左bb 然後即日出世??
男既即使係收養 有必要係太太生仔果日去接貓接狗??遲o的早o的唔得咩?
呢個件事跟本無可能係同一日發生的!! 當女既3個月肚先知道有左bb
你都仲有成半年有多既時候去考慮養寵物既問題.....
半年都諗唔通呢個問題既話 其實仲應唔應該去生小朋友呢???

有無諗過如果未有養開既話 又打算生小朋友既 係咪可以等小朋友再
大少少先開始養?[/quote]
老實講,大家都係人,要改變一個人既性格同想法,並不容易。
我之前所講:小朋友同小動物相處了兩、三年,要喜歡就喜歡,不喜歡的話又如果改變一個人,小朋友亦是有一個個體,佢有佢想法,你好似要用父親的身份強迫小朋友喜歡小動物呢?不喜歡不是有罪,不一定要改,因為咁令佢與你們關係差了,你會如何?人生有好多問題會發生,不是你會不可能就不可能。之前所講:孩子出生日同收養日一樣,又幾奇,可能早前男的訂了寵物當天取,而晚上女的早產呢?是你說沒有可能嗎? :?:

[quote:6855c3921e="Jeffrey & Shirley"][quote:6855c3921e="Tomato"]又比個結論:
Hales Jessica同我有信心可以同時生bb同埋養寵物!!
Billy唔可以養寵物!!
Jeffery唔好養寵物~
雖然討論傾唔完, 但係可以睇到有好主人,好父母!!

哈哈~~[/quote]
問題是以上討論,因為你們都可能會生下一代,只我看到妳、Jessica 同 Hales 是好主人,但未看到是好父母!
好似 Hales 所講:
[quote:6855c3921e="Hales"]
你要做既係要話俾個仔知 佢打寵物係錯既行為! [/quote]
可能小朋友改變吾到,仲會報警拉個仔坐牢。 :dead:
老實講我無諗過會將個仔關起來囉! :em18:[/quote]

勁搞笑!!! 咩坐牢阿?  你講關係來係拉去坐監咖? 你會唔會有少少太過詞不達意?
我一直係以為你係講關起來 係關佢入房 入廁所 或者係寵物入籠咋喎
我無諗過你係話拉去坐監咖喎...老友.....唔好生安白造先得咖....
我無諗過原來寵身都可以拉去坐監囉........ :em14:

拿...好老實講句....三歲既小朋友 (你自己話三年後咖....)
你都教唔到佢改變錯誤既行為 我覺得你真係唔好生小朋友喇.....
咁搞法實多個不良少年......... :em05:
你咁搞法真係好父母了.....好到不得了 但你有無諗過可能十年廿年後
你會同你個仔/女講一句 "愛你變成害你" ??

[quote:2f2356632a="Jeffrey & Shirley"]
老實講我無諗過會將個仔關起來囉! :em18:[/quote]

咁你係咪覺得打寵物係啱, 唔使理呢?
===

[quote:52d87b0f95="Jeffrey & Shirley"]老實講,大家都係人,要改變一個人既性格同想法,並不容易。
我之前所講:小朋友同小動物相處了兩、三年,要喜歡就喜歡,不喜歡的話又如果改變一個人,小朋友亦是有一個個體,佢有佢想法,你好似要用父親的身份強迫小朋友喜歡小動物呢?不喜歡不是有罪,不一定要改,因為咁令佢與你們關係差了,你會如何?人生有好多問題會發生,不是你會不可能就不可能。之前所講:孩子出生日同收養日一樣,又幾奇,可能早前男的訂了寵物當天取,而晚上女的早產呢?是你說沒有可能嗎? :?:[/quote]

我由頭到尾都想講既係:

動物既生命 ----> 重要
人既生命 -----> 重要

每個生命都係咁重要,珍惜生命係好重要架.

無得咁分同比較.
===

好多事都有可能,無可能是你不想面對o姐。
吾想生小朋友,可以吾小心有左
想生的,又會變成生孖的。
Hales 世界吾係由你話無可能就無可能。以上已是 RC 例子。

[quote:f47906f8d4="Tomato"]又比個結論:
Hales Jessica同我有信心可以同時生bb同埋養寵物!!

這一刻,我唔會及冇資格challenge你地呢個想法,我冇養過寵物,唔知養寵物有幾複雜。但是特別當有BB仍然時初生時,家庭裡絕對有很大的壓力在時間和精神方面,要同時兼顧,主人必須有莫大的堅持和信念,還要有多方面的支援如朋友、金錢。
當你們責罵為BB而遺棄寵物的主人時,請想想他們也有艱難撰擇的時候。總有一部份主人,他們當初也有一份愛護動物的熱情!

p.s. 一個真實的故事,主角是GW。
當GW仍經是約一歲時,家中一直養了一隻狗,一直相安無事,但有一天,隻狗突然咬了GW一口,雖然不知道狗是否受到不知明的刺激,但因為不知道事件會否重複,狗終於被送走了。
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:7f4e884961="Jeffrey & Shirley"][quote:7f4e884961="hales"]兩個都一樣差
但俗語話俾我地知 係男既最差 因為.....養不教 父之過!
為人父母有責任教導小朋友愛惜生命 尊重生命
小孩子只是一張白紙 我並不相信小朋友一出生就打貓打狗的
佢既行為係直接反影出你點教佢.

你要做既係要話俾個仔知 佢打寵物係錯既行為!
要是你把寵物關起來 你既寵物做錯咩事呢? 俾人打不特只
俾人打完仲要困籠思過?? 有無搞錯?? 把寵物關起來 只會令你個
仔更加覺得自己無做錯 更加覺得貓狗之嘛 打咪打? 駛乜驚?

更何況..............你呢個考驗實在差得很.............. :em05:
女既會無啦啦特然知道有左bb 然後即日出世??
男既即使係收養 有必要係太太生仔果日去接貓接狗??遲o的早o的唔得咩?
呢個件事跟本無可能係同一日發生的!! 當女既3個月肚先知道有左bb
你都仲有成半年有多既時候去考慮養寵物既問題.....
半年都諗唔通呢個問題既話 其實仲應唔應該去生小朋友呢???

有無諗過如果未有養開既話 又打算生小朋友既 係咪可以等小朋友再
大少少先開始養?[/quote]
我之前所講:小朋友同小動物相處了兩、三年,要喜歡就喜歡,不喜歡的話又如果改變一個人,小朋友亦是有一個個體,佢有佢想法,你好似要用父親的身份強迫小朋友喜歡小動物呢?不喜歡不是有罪,不一定要改,因為咁令佢與你們關係差了,你會如何?人生有好多問題會發生,不是你會不可能就不可能。之前所講:孩子出生日同收養日一樣,又幾奇,可能早前男的訂了寵物當天取,而晚上女的早產呢?是你說沒有可能嗎? :?:[/quote]

咁無得講喇.......... :sweat:
三歲你都教唔掂.....十三歲既時候點算???
而且你咁講實在係大錯特錯!!!無人要你強迫小朋友喜歡小動物
你唔需要個小朋友去鐘意佢 呢o的無得迫 佢唔鐘意小動物唔係錯事
但打就一定係錯 呢o的都唔教 就係你既責任 有乜理由小朋友打寵物
你會關起隻寵物 你咁做法只會話俾小朋友知佢做得岩.
不喜歡係一件事 打係另一件事 無人要你教導佢鐘意你隻寵物
但你一定要教導佢打寵物係錯事 要教導佢愛惜生命 唔通第日你個仔
打人地個仔 又拉人地個仔去坐監喎?? 你會唔會搞笑左o的???

我覺得同一日生仔同去接寵真係好奇喎 老友..其實就算你訂左你都可以撻訂咖
你撻訂 人地仲鐘意啦 更何況 知道太太早產 咁你都要去接寵?
遲幾日先再去接既話隻寵會死左??? 你撻訂唔要 個老闆會上門淋你紅油?
咪搞笑啦............... :sweat:

[quote:75c0d0976f="hales"][quote:75c0d0976f="Jeffrey & Shirley"][quote:75c0d0976f="Tomato"]又比個結論:

問題是以上討論,因為你們都可能會生下一代,只我看到妳、Jessica 同 Hales 是好主人,但未看到是好父母!
好似 Hales 所講:
[quote:75c0d0976f="Hales"]
你要做既係要話俾個仔知 佢打寵物係錯既行為! [/quote]

勁搞笑!!! 咩坐牢阿?  你講關係來係拉去坐監咖? 你會唔會有少少太過詞不達意?
我一直係以為你係講關起來 係關佢入房 入廁所 或者係寵物入籠咋喎
我無諗過你係話拉去坐監咖喎...老友.....唔好生安白造先得咖....
我無諗過原來寵身都可以拉去坐監囉........ :em14:

拿...好老實講句....三歲既小朋友 (你自己話三年後咖....)
你都教唔到佢改變錯誤既行為 我覺得你真係唔好生小朋友喇.....
咁搞法實多個不良少年......... :em05:
你咁搞法真係好父母了.....好到不得了 但你有無諗過可能十年廿年後
你會同你個仔/女講一句 "愛你變成害你" ??[/quote]
我之前所講:小朋友同小動物相處了兩、三年,要喜歡就喜歡,不喜歡的話又如果改變一個人,小朋友亦是有一個個體,佢有佢想法,你好似要用父親的身份強迫小朋友喜歡小動物呢?不喜歡不是有罪,不一定要改,因為咁令佢與你們關係差了,你會如何?

[quote:c5a25294ed="Jess&Burns"]其實我同Hales 都覺得養一隻動物 係一個責任.

如果你生左個小朋友 就方棄隻動物. 咁我覺得父母都做左個唔好既榜樣比仔女.

父母都可以不負責任. 個小朋友大個又點會有責任感呢?

我覺得身教重要過口講啦~[/quote]
讚成 :em11:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:c64b5dd940="grassman"][quote:c64b5dd940="Tomato"]又比個結論:

這一刻,我唔會及冇資格challenge你地呢個想法,我冇養過寵物,唔知養寵物有幾複雜。但是特別當有BB仍然時初生時,家庭裡絕對有很大的壓力在時間和精神方面,要同時兼顧,主人必須有莫大的堅持和信念,還要有多方面的支援如朋友、金錢。
當你們責罵為BB而遺棄寵物的主人時,請想想他們也有艱難撰擇的時候。總有一部份主人,他們當初也有一份愛護動物的熱情!

p.s. 一個真實的故事,主角是GW。
當GW仍經是約一歲時,家中一直養了一隻狗,一直相安無事,但有一天,隻狗突然咬了GW一口,雖然不知道狗是否受到不知明的刺激,但因為不知道事件會否重複,狗終於被送走了。[/quote]

其實貓狗佢地係好有性 唔係迫到佢地感到生命受到威脅佢地係唔會攻擊主人的
即使我隻貓 佢係勁唔鐘意沖涼 又震又走又慘叫 亦都會出牙咬
但係佢會分得到你係佢主人 佢地係就算唔鐘意 驚都好 佢個口咬你
o的牙仔一掂到你隻手佢就會縮返起唔會咬落去 so far除左第一日我抱佢時
佢跳走後腳劃到我隻手 同埋最初一次bikbark用手餵佢吃野餵得唔好
佢又太肉緊咬到少少之外 到而家我都未俾o的貓咬過同埋抓損過.....

話時話 如果GK打貓打狗 作為父母 你會唔會去幫手打埋一份?
定係你會教導佢正確既觀念? 呢樣野我相信一個正常人都會有一個正常既答案囉
有無理由由得個小朋友打 變相仲做埋幫兇.....