藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

快速叉電器 [複製鏈接]

[quote:3ab052c02a="hales"]
完成得哂? 算啦...跟本係無可能 0%機會.....
過去人類做左既 已經無得返轉頭 由食物鏈既角度去睇 人口不停增加 同時不停老化
位在食物鏈高層既人類係一定會令環境失衡 無辦法可以去改變呢個事實
人類能做既所有野 就只係可以去減慢個惡性影響 但要達至全面平衡 係跟本無可能...
唯一可以完全達至同其它物種平衡 就只有人類停止發展 甚至係文明倒退
你同我都知道跟本無可能會發生 除非...有大型天災發生導至下一個冰河時期........
一切重新開始........ :roll:[/quote]

我好Buy你呢段,兩個原因!
1. 夠短,睇得哂! :
2. 100%Agree! 地球最錯是有人類出現,人類不斷犯錯,不可能彌補,所有生物裡只有人類在做錯事!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:1fac6808e8="grassman"]借用周星馳的一句說話:
環保係一種從內而外又到番內的修練!

你唔好理人有冇環保喇,只要你自己做到,你見到人做唔到,你會開心覺得你高佢一些,係咪? :mrgreen:[/quote]
只係好奇怪兩個好明白乜叫環保既人,但係話比大家知自己吾會環保,少少野都吾做先至係我吾甘心。
其實如果環境係個人而且佢已經病到好利害,死左一半,你會搵辦法,還是說句天駐定了呢? :poor:

[quote:cc4ae3ba96="Jeffrey & Shirley"][quote:cc4ae3ba96="grassman"]借用周星馳的一句說話:

你唔好理人有冇環保喇,只要你自己做到,你見到人做唔到,你會開心覺得你高佢一些,係咪? :mrgreen:[/quote]
只係好奇怪兩個好明白乜叫環保既人,但係話比大家知自己吾會環保,少少野都吾做先至係我吾甘心。[/quote]

你攪錯,我說"我不環保",因為環保呢單野實在太大抽,無論我履行左幾多都好,我唔會套環保係自己度,以我對環保的標準,我根本做不到,1%都冇。

[quote:cc4ae3ba96="Jeffrey & Shirley"]其實如果環境係個人而且佢已經病到好利害,死左一半,你會搵辦法,還是說句天駐定了呢? :poor:[/quote]

以事論事,你覺唔o岩聽都好。 一個人死左一半,至親親人、朋友可能會搵辦法,但個專業主診醫生可能會講,"LET GO!"
http://www.christianstudy.com/data/pastoral/euthanas01.html

[quote:6b2f88b8ba="Jeffrey & Shirley"]咁你意思係:又吾可以完成,又可能做得少,所以做黎多餘因此吾做? :nowords:[/quote]

朋友~呢個世界唔係非黑即白的.....
點解你會咁諗? 就算明知係無可能完完全全平衡 咁亦唔代表你有需要 "本PAIR"....

[quote:c1c2809673="Jeffrey & Shirley"][quote:c1c2809673="grassman"]借用周星馳的一句說話:

只係好奇怪兩個好明白乜叫環保既人,但係話比大家知自己吾會環保,少少野都吾做先至係我吾甘心。
其實如果環境係個人而且佢已經病到好利害,死左一半,你會搵辦法,還是說句天駐定了呢? :poor:[/quote]

所以小弟既conclusion係....你對其它人所講既野 理解能力真係近乎香港人既環保效益.....

由開始討論到現在你都無做錯 完全無人話你好唔環保...
電視機既問題 我只係帶出個訊息俾你 等你可以下次留意 你鐘意買多部
唔通我上你屋企放火乎? 叉電膠袋果樣野 我亦只係話俾你知 有人係會以為
環保但其實唔係 我係in general咁去講 有人會好心做壞事 我並沒有講你係其中
一個 完全唔明點解你會將自身套入??真R頭

由頭到尾 我亦無講過自己如何去實行環保...唔明你點解又可以作呢個結論
我哪段有講過少少野都唔做? 我只係帶出一個問題 請你們講環保之前 應該先思考
到你做既野 骨子裡係咪會收效......

或者我會覺得我同grassman都同你唔同 環保既野 做左 亦無需要高調去
詳細列明....我唔明 點解你咁介意人地點睇你係咪做得好環保?
你自己覺得OK 咪得囉 你做乜要去理人地點去睇你? 你只係做自己認為對既事
你唔係做show 唔需要我地既拍掌聲....你唔係去選區議員 唔需要我地既選票...OK?

由政策 到宣傳 政府所帶出既訊息 作為一個懂得獨立思巧既人 係咪應該去思巧
一下背後既含義? 係咪政府講就一定對? 有無諗過高官都可以做o的白痴野?
所以 我真係唔明你唔甘心乜野....哈

我只係話個殘浩既現實俾你知 你同我地既政府一樣 將環保既問題 太過簡單化.....
減少浪廢係好事 但有時要自己去平衡一下 到底你既solution會唔會因為自己唔知
或者係唔小心 而變成更加唔環保? 只係你由一開始到你呢篇文 都拒絕去了解我所講既野
只係去搵位反駁 對你自己亦唔見得有所得益

[quote:fdfcd9eec2="grassman"]
以事論事,你覺唔o岩聽都好。 一個人死左一半,至親親人、朋友可能會搵辦法,但個專業主診醫生可能會講,"LET GO!"
http://www.christianstudy.com/data/pastoral/euthanas01.html[/quote]
咁你現在個身份係親人、朋友、還是主診醫生? 而你又會點做? 話比我知對於而家為左地球既將來你會做 D 乜 等我參考一下。 :wink:

[quote:cbdf41a7a1="hales"]
所以小弟既conclusion係....你對其它人所講既野 理解能力真係近乎香港人既環保效益.....

由開始討論到現在你都無做錯 完全無人話你好唔環保...
電視機既問題 我只係帶出個訊息俾你 等你可以下次留意 你鐘意買多部
唔通我上你屋企放火乎? 叉電膠袋果樣野 我亦只係話俾你知 有人係會以為
環保但其實唔係 我係in general咁去講 有人會好心做壞事 我並沒有講你係其中
一個 完全唔明點解你會將自身套入??真R頭

由頭到尾 我亦無講過自己如何去實行環保...唔明你點解又可以作呢個結論
我哪段有講過少少野都唔做? 我只係帶出一個問題 請你們講環保之前 應該先思考
到你做既野 骨子裡係咪會收效......

或者我會覺得我同grassman都同你唔同 環保既野 做左 亦無需要高調去
詳細列明....我唔明 點解你咁介意人地點睇你係咪做得好環保?

你自己覺得OK 咪得囉 你做乜要去理人地點去睇你? 你只係做自己認為對既事
你唔係做show 唔需要我地既拍掌聲....你唔係去選區議員 唔需要我地既選票...OK?
由政策 到宣傳 政府所帶出既訊息 作為一個懂得獨立思巧既人 係咪應該去思巧
一下背後既含義? 係咪政府講就一定對? 有無諗過高官都可以做o的白痴野?
所以 我真係唔明你唔甘心乜野....哈

我只係話個殘浩既現實俾你知 你同我地既政府一樣 將環保既問題 太過簡單化.....
減少浪廢係好事 但有時要自己去平衡一下 到底你既solution會唔會因為自己唔知
或者係唔小心 而變成更加唔環保? 只係你由一開始到你呢篇文 都拒絕去了解我所講既野
只係去搵位反駁 對你自己亦唔見得有所得益[/quote]

我其實好明白一個購物既連鎖反應,一件出售既物件由於佢既出現,會有好多事情發生在之前發生,就以電視為例子,由於要生產個電視,可能要起廠房而斬左個森林,而且之後又會有水,空氣等受到污染,到佢比人用完之後,佢既金屬亦會污染環境。我一早知道,不過以前未有關注,近年開始關注,但其實已經太遲,但我只不過做我有限既環保工作。
大家睇既層面吾同,你地可能關注一 D 大問題,一 D 可以真正改變將來既事,不過如你地所講其實已經好難改變,而我就以小問題開始諗諗改變生活習慣,而希望有少少改善。
最後,其實我想講講上面紅色個段。每一件事其實係相對。
假設....我說假設.....我真是高調去詳細列明....我亦會唔明 點解你咁介意我係度高調詳列環保,是否因為兩位都是覺得這不是環保呢?記住以上只是一個假設。

[quote:cb25c53ede="Jeffrey & Shirley"][quote:cb25c53ede="grassman"]
http://www.christianstudy.com/data/pastoral/euthanas01.html[/quote]
咁你現在個身份係親人、朋友、還是主診醫生? [/quote]
要睇邊個死左一半先! 8)

[quote:cb25c53ede="Jeffrey & Shirley"]而你又會點做? 話比我知對於而家為左地球既將來你會做 D 乜 等我參考一下。 :wink:[/quote]
http://www.recyclebag.net/chi/aboutgreen.htm  h:

[quote:830c00dcca="Jeffrey & Shirley"]大家睇既層面吾同,你地可能關注一 D 大問題,一 D 可以真正改變將來既事,不過如你地所講其實已經好難改變,而我就以小問題開始諗諗改變生活習慣,而希望有少少改善。[/quote]
你指的大問題層面只有Hales講,我無講過。你做緊o個D,我無講錯。我無講o個D,我都有做過。

[quote:830c00dcca="Jeffrey & Shirley"]最後,其實我想講講上面紅色個段。每一件事其實係相對。
假設....我說假設.....我真是高調去詳細列明....我亦會唔明 點解你咁介意我係度高調詳列環保,是否因為兩位都是覺得這不是環保呢?記住以上只是一個假設。[/quote]
你唔明,係因為你忘記了Hales的綽號--[道理王],佢是為講野而講野!
你唔明,係因為你忘記了我有精神病,我講野只為把post count超越5000個!

[quote:27da4e0628="grassman"]
2. 100%Agree! 地球最錯是有人類出現,人類不斷犯錯,不可能彌補,所有生物裡只有人類在做錯事![/quote]
其實你咁答我有點愕然,跟你所講推斷你其實都係兇手之一,因為生小朋友就會令到環境更加吾環保!咁點解你要做件嚴重吾環保既事呢? :em20:
咁環保既解決方法終於搵到喇..............就係全人類都去絕育就可以啦! :