藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: grassman
打印 上一主題 下一主題

無題! [複製鏈接]

[quote:8dabac2a8d="grassman"]其實講完上面之後,我就買進了紫金(2899)at$3.69,因自己都是15/16,只知看好黃金,但不確定那間公司比較好,預期黃金現價仍有6%下降的風險,目標最長持有時間為明年一月底。Target ($4.2~$4.5)。
[/quote]

在我9/6提過紫金(2899)之後,多番升到$3.9x,也有3次回到$3.6x的買入價,讓大家有補貨的機會,估不到唔洗等一月,今天提早達標,收$4.24,升勢待續,但會待價而沽,短線減持!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

我想問
用個人名義買的 share 可以點放佢走??
係唔係即日成交??
搵bank 定係 agent 好?? ops:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

草蛇 呢期買咩好呀咁?
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:3f65cb477e="bikbark"]草蛇 呢期買咩好呀咁?[/quote]

未諗到,諗到話你知,可能要(透透)!

你個無言攪成點!

好啦 咁我等你諗到再指點o下

(我個無言..........真係無言囉 有人拎o左d錢後 掉o左佢入郵筒去o左警局......)
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:fab852abf2="bikbark"]好啦 咁我等你諗到再指點o下

(我個無言..........真係無言囉 有人拎o左d錢後 掉o左佢入郵筒去o左警局......)[/quote]

唉呀!咁咪無籍口買個新!

[quote:0c4855ce23="grassman"][quote:0c4855ce23="bikbark"]好啦 咁我等你諗到再指點o下

(我個無言..........真係無言囉 有人拎o左d錢後 掉o左佢入郵筒去o左警局......)[/quote]

唉呀!咁咪無籍口買個新![/quote]
#%#$&......................
sorry 我EQ麻麻地

都唔係o既 如果你指點我買返隻聽話股仔 唔駛藉口都可以買新啦
另外 我其實諗緊好唔好將d mpf轉去低d風險先 近排好似個市升得太勁 覺得唔多對路咁......
大家覺得點......(我一路都無轉過d 組合)

[quote:1e11551866="bikbark"]都唔係o既 如果你指點我買返隻聽話股仔 唔駛藉口都可以買新啦
另外 我其實諗緊好唔好將d mpf轉去低d風險先 近排好似個市升得太勁 覺得唔多對路咁......
大家覺得點......(我一路都無轉過d 組合)[/quote]

講明先,我呢度係講緊我係度做緊乜,萬一你輸錢唔好搵我算帳就得咧!其實我投資並不進取,正一師拉數,正正經經搵個投資顧問仲好啦,可能扣埋commission仲有so!

MFP無論低或高風險,我覺得選投資那個基金最重要,我會prefer新興市場相關的基金。

[quote:c34077b2f5="grassman"][quote:c34077b2f5="grassman"]其實講完上面之後,我就買進了紫金(2899)at$3.69,因自己都是15/16,只知看好黃金,但不確定那間公司比較好,預期黃金現價仍有6%下降的風險,目標最長持有時間為明年一月底。Target ($4.2~$4.5)。
[/quote]

在我9/6提過紫金(2899)之後,多番升到$3.9x,也有3次回到$3.6x的買入價,讓大家有補貨的機會,估不到唔洗等一月,今天提早達標,收$4.24,升勢待續,但會待價而沽,短線減持![/quote]

今日一下子衝穿200天線($4.4),又被納入新華富時中國25指數內,睇多陣先!

近日留意石油資源股,原因想選風險較低的股票,預期回報當然較少,但實在輸唔起D血汗錢。  雖然近期石油化工股大熱,但我唔識,所以唔敢搏。

石油價錢已回落到5x美元/桶,油組國對此價已有所行動,雖然未至太激烈,但仍顯示油組國對油價可接受的水平,而且行動漸漸受同業接受。有部份非油組國成員(如墨西哥)未有響應,相信是因美國中期選舉,美國會希望壓抑油價以營造有利氣氛,但美國經濟將是軟著陸,政治上的壓抑措施不能太長。 有利因素有冬季季節性的影響;也有中國落實增加軍事原油儲備,需求龐大。

至於公司我揀857(中石油),1.龍頭公司,唔會執!2. 06年產能達標,唔升都有4.x里息。 近日公司發行的五年債券利息只是3.76%,十分抵借!

我會在8.5以下購入,預期6%回報,最長2月review!