藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: cliff
打印 上一主題 下一主題

藍澄灣城市綠洲會所 200米超長泳池暢游無阻 [複製鏈接]

[quote:86731dc3ae="Billy"][quote:86731dc3ae="kenny"]其實1.3尺管理費包上網以經好平會所做gym貪新鮮以前我住地方泳池會所免費但要1.5尺結果1年玩吾夠三次我認為藍澄ok la.........[/quote]

做gym重要次次比"team".[/quote]我地會所都無乒乓室桌球室網球玩三個月後要150元我未必join......

[quote:a026731230="kenny"]我地會所都無乒乓室桌球室網球玩三個月後要150元我未必join......[/quote]

我諗住做gym先join做到悶就唔join......he :mrgreen:

經大家一番爭辯之後,事實唔會變,但樓價跌左 一成!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:5b81b9f41b="grassman"]經大家一番爭辯之後,事實唔會變,但樓價跌左 一成![/quote]

我地邊有咁大影響力?

如果要按樓書講 做到100% 我睇香港無咩邊間發展商做得到.
RC?---經過我們的努力 (執漏)後, 都可算是一個安居樂的好地方.
要買樓,直接上黎睇下咪知LAW. RC 的間隔及大窗設計,外形絶對吸引.
===

經大家一番爭辯之後,事實唔會變,但樓價跌左 一成!
No need to worry ! Most of us said they will stay in RC for at least 2-5 yrs.  Supply will getting smaller & smaller. Other people attacted by RC 的間隔及大窗設計,外形絶對吸引.then demand will getting larger & larger. Very simple the answer is price will higher & higher ..... :em04: I hope one day it becomes true.....

算我無禮講多一次就唔講啦 請問如果百佳要俾月費先可以入去買0野
大家架想法會係點呢..
p.s會所唔係我地 我真係極之高興 因為我根本唔會去玩
只係我不值隣居被騙 還幫壞人講好話..

[quote:44955b9ed9="vivian"]大家都係六座 打個招呼先... hi

當我買左RC 先至真正感受到乜野叫"公平" 原來呢個世界無野係公平 只係"願者上吊". 您慢慢會發覺呢個世界係無免費的 售樓書寫有乜有乜 原來係無話 : "一定有" and "免費".  道理就好似樓下開間百佳咁 發展商係為您著想丫 開間超市比您...  不過..... 您係要自己帶錢入去買 唔係免費!

如果呢個concept用係會所 大家就明白了!  會所係有 不過用就比錢嗟!!

今時今日我對RC的態度 - 已經不再想"合與不合理"呢個問題 因為願者上吊嘛 鬼叫您買左 用咁既價錢 買咁既樓 有咁既配套 算罷啦!

可能一切已經改變唔到 又或者每一樣東西都有利有弊! 有時貪得意 嬉笑怒罵
又比人話negative thinking... too harsh ! 好傷心!

我自己喳住幾多錢買乜野樓 我比您清楚 唔係negative thinking 唔係too harsh 其實我好開心您唔知嗟!  我慶幸有一個好好的view 已經好心足!

只係睇到有星島果段廣告 話RC有乜有物 我覺得誇左d 驚人誤信...[/quote]

雖然我唔係六座 但大家都係rc人 都打個招呼先... hi

小弟其實都係想大家開開心心 絕無冒犯之意. 如令閣下不快 小弟深感歉意 sorry :em14:

呢個世界的確係無免費的 所謂"殺頭生意有人做 蝕本生意無人做" 開間百佳其實都係肥水不流別人田...

算啦~ 就一粒朱古力當賠罪  !  8)  (講下笑)

Alan個假設又發人心醒!
我真的去想了一會..... 假如樓下百佳要收入會費咁我點?
如果係要一個答案 我的答案是 - "唔比!"  寧願唔買
但除了抗議罷買又可以怎樣?

問題精結可能在於管理費的分別
大家可能覺得
外間個個樓盤的管理費都要$1.6 至 $1.9
偏偏 RC 只是 $1.3 (包上網但無會所)
相比之下
大家於是覺得RC 會所收費係合理

不過 我自己覺得暫時唔好咁天真
假如會所蝕大本 無錢用
和黃都會有好多辦法向大家收錢 或者 加管理費....
原居民2004~2013

:em16: 大家唔好抝啦,報紙既野同樓書一樣,都係吹大DD架啦,你諗下,佢吹大你地又唔鐘意,但如果星島踩RC,我諗大家既DEBATE會更激烈!人地讚我地住緊既地方,我地總會開心麻!多D人知道多D人黎買,樓價都會升啦!而事實上,RC有D服務係其他屋苑冇的,例如大廚房、租車、儲物室,都係少見D,用唔用得著就因人而異!但有總好過冇!
我地既尺價比一般新盤低咁多,會所又唔係輸蝕得去邊,都算係咁,好過樓價貴貴,結果只係一個月玩一兩次個豪華會所,咁你話抵唔抵!始終層樓的價錢最切身!
碧海藍天係好,但你會唔會用咁貴去買?佢有唔好既野我地又係唔知道!
RC會所要俾錢,但管理費平D打個和,而且大不了唔玩唔俾月費咯!調番轉,其他所謂豪華會所入新去都二三十蚊,咪又一樣!
總之入得黎就唔好自己踩自己,人地踩都唔開心,自己人踩自己地方咪仲心UP

公公婆婆 I totally agree with you...........
I  believe that a lot of RC residents / neighbours are seeing this web site. All of us love our houses love RC very much ...........negative thinkings or talks may only makes them/us  feel unhappy...........   
why don't we talk more positive or meaningful things to improve or upgrade or keep our houses / living better ?

what's the news wrote is the best and positive things of RC ( our ATTRACTIONS)  and RC reported by news would not happen oftenly maybe it is the only one and last one if our complaints are so great!!!   :cry: