藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Johnny Lung
打印 上一主題 下一主題

養魚! [複製鏈接]

[quote:60fb487d71="dracula"]hales 有冇用沙樽??[/quote]
我無用沙樽因為我個缸細.....
沙樽既作用其實只係增加個surface ares等多o的denitriflying bacteria
可以生長增加濾水既efficiency因為我個過濾已經夠我個缸用所以過多
既過濾面積是沒有作用的..因為魚少廢物少bacteria無食物亦唔會生長
多出來的面積只會浪費不會有益菌生長..
但沙樽有一個危險性萬一停電就大穫了(這亦是底喉架的一大缺點)

我個缸係用一個濾桶+潛水泵推動的skimmer再加上我個缸行DSB的.. :em05:

[quote:ba678af461="hales"][quote:ba678af461="dracula"]hales 有冇用沙樽??[/quote]
我無用沙樽因為我個缸細.....
沙樽既作用其實只係增加個surface ares等多o的denitriflying bacteria
可以生長增加濾水既efficiency因為我個過濾已經夠我個缸用所以過多
既過濾面積是沒有作用的..因為魚少廢物少bacteria無食物亦唔會生長
多出來的面積只會浪費不會有益菌生長..
但沙樽有一個危險性萬一停電就大穫了(這亦是底喉架的一大缺點)

我個缸係用一個濾桶+潛水泵推動的skimmer再加上我個缸行DSB的.. :em05:[/quote]

Hi Hales

You are so professional ar! I just have my tank last night and feel difficult to start it up!

Ah just seeing the same name "Hales" in other discussion group for saltfish is that you? hehe

AngusZire