藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 濠仔
打印 上一主題 下一主題

新屋裝修中....+ 完成相 @ #99 [複製鏈接]

我都有諗過買龍你支18-270 .. 真係超方便 !! 但最後...都剩係買左支18-105  d90 支kit ..但都好好用 !!
多鏡真係好重... 尤其係去旅行...真係吾知帶吾帶出酒店好.. ...
肥度 發表於 2009-9-16 23:39

睇下你去旅行為乜啦!為影相既咪帶多幾支囉!為陪另一半就周圍去就天涯鏡,以方便為主啦!
我初學既只為方便學習為主,其他既野仲未夠班諗住。

好正呀!!!真係要向你學下野先得^^

70-200 f.4 真係好利呀....死啦...中毒啦

仲有...多謝你先
濠仔 發表於 2009-9-17 00:00

支 70-200 F4 IS 仲利多 D,不過就貴多 3K。
我負擔吾起。

冇錯!!!我去日本5日
頭1日都咩哂2支鏡出街.....
不過果晚番到酒店個body好似唔係自己咁....
因為果次我一支17-40一支24-105 +多支腳
最尾決定...睇果日行程再決定囉邊支鏡出街 ...
濠仔 發表於 2009-9-17 00:03

其實你用 5DII 都可以只帶 24-105 就 OK 啦!
我支 18mm x 1.6 之後,變得28mm都夠用。當然有得再 wide 邊個嫌少架!

我為左練帶晒d鏡出街...我咩住黎踩單車... 行街...+ 行山都試過 ....
但...都吾能夠咩足7日
肥度 發表於 2009-9-17 00:25

上次去台灣 15日 14 夜,仲有 14日既衣服,你建議我帶幾多支定焦去好呀?!

E...咁arm呀...踩單車... 行街...+ 行山我都試過哂...不過行山重未習慣-_-
濠仔 發表於 2009-9-17 01:06

我都 OK 喎,不過行山就吾好太高難度,因為小弟怕高!

我想都買支長鏡.
可能FINALLY 買支TAMRON B003
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

我想都買支長鏡.
可能FINALLY 買支TAMRON B003
stephenyeong 發表於 2009-9-17 09:52

B003 係天涯鏡,D 成象吾係人人接受到架,諗清楚呀!

睇下你去旅行為乜啦!為影相既咪帶多幾支囉!為陪另一半就周圍去就天涯鏡,以方便為主啦!
我初學既只為方便學習為主,其他既野仲未夠班諗住。

支 70-200 F4 IS 仲利多 D,不過就貴多 3K。
我 ...
Jeffrey Shirley 發表於 2009-9-17 01:10

係呀...其實24-105都應付到大部份既環境ga la^^
不過take多支17-40 囉黎影景真係一流 ....

上次去台灣 15日 14 夜,仲有 14日既衣服,你建議我帶幾多支定焦去好呀?!
Jeffrey Shirley 發表於 2009-9-17 01:12

一支定焦都唔會囉

仲有呀....仲未計支閃...

Last month, I went to Hainan. I just carried three prime lens 15mm, 28mm and 50mm only. In fact, 80% of photos were shot by 28mm f/2 (28mm X 1.3 crop= 36mm). I don't want to bring too many equipments during travel.
KC

Last month, I went to Hainan. I just carried three prime lens 15mm, 28mm and 50mm only. In fact, 80% of photos were shot by 28mm f/2 (28mm X 1.3 crop= 36mm). I don't want to bring too many equipments  ...
chong 發表於 2009-9-17 11:37

用 36mm,影風景會吾會少左?
你又 pro 過我地咁多而且經驗又多,如果吾係都吾會齋定焦啦!

一支定焦都唔會囉

仲有呀....仲未計支閃...
濠仔 發表於 2009-9-17 11:17

上次去台灣,日日既裝束就係 ......
單反機連直倒
閃燈
天涯鏡
腳架
外套

飲品
隨身物品

有時諗方便同影靚相,有時只可以簡其一。
否則搵支超靚既 16mm 定焦加 FF 機,影完番黎慢慢 crop。