藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

快速叉電器 [複製鏈接]

[quote:e6161ff561="肥度"]講開又講... 加把嘴先...環保...吾等如用小d 紙... 應該係吾好亂用紙 ! Right I agree !  因為d 紙 你用吾用都整左出黎 應該係要同生產商講...吾該吾好整咁多紙...
香港政府因為想減小係處理垃圾既費用時 有計劃咁將一d 錯誤既觀念灌輸落市民既身上.
垃圾要分類呢d 野 佢又吾落多d 力去推行 呢d 就真係環保啦 因為垃圾循環再造就係最好既方法.
你睇下 佢收人地排污費之後  咪攪到d 人周圍倒囉.
自己吾落力d 攪好d 交通...但走去攪個電子道路收費為乜? 真係為交通 為環保咩? 攪笑.... 只係攪多樣不理人間疾苦既施政出黎姐.
我地個政府 只係會講攪d 新興既野 只會講大世界入面一d好聽既施政 但吾係做 ! 交通燈吾晒電咩 ? 地鐵燈吾晒電咩 ? 街燈吾晒電咩 ? 點解吾諗下用d 可再新能源取代?
諗深一層  環保一詞真係幾令人混淆 ... 環保係咪大過經濟發展 ? 乜野叫做環保呢 ? 攪攪下好似攪到"瘦身"咁 乜都話可以"瘦身"呀 有"纖體"效果呀 ! 到頭來...大家有目共睹 ![/quote]

直情係啦~! 腦部發育正常而且能正常運作既人都會理解到政府policy係要同時考慮到 錢
既問題 你做呢樣野 政府駛少o的錢 又出師有名 有乜唔好?
剩係拍埋o的反智到爆既宣傳片 話俾你知已經做左幾多幾多好野 直情有o的短片
係會誤導他人 市民見到你自己做左咁多野(藍天行動條片) 即係話自己唔駛再做多o的啦
都已經係改善中喇 咁OK啦 keep住已經可以解決問題.....哈

再生能源講十年都無野做出黎 因為商家亦有商家要考慮既野 一切都係錢既問題
你要我救到個藍天之前 公司就已經收左擋 真係彩你都傻......

你講既係騙人既環保袋,而吾係真正既環保袋!
只少我可以確定真正既環保袋係一件環保既物件先,所以用環保袋係正確既。
不過你都吾可以肯定製造 biodegradable 膠袋既時候係吾會產生有害物質吖!

你心目中既環保工作所做既野,好大機會同現實生活作對抗,真正做到滿分既人全世界又有幾多人,而在這環保長跑途中未滿分既人,你都用之前既方式對待佢,我吾覺得有用囉!雖則少用膠袋,同埋用環保袋都只是環保行動既皮毛,咁就要打擊佢做得吾夠好咩,咁就話佢吾算環保咩。更加可笑的是話人不懂環保既人,卻是懂得什麼是環保,而卻沒有實踐環保,反而只笑人不懂環保,才是最可憐。

我由頭至尾,都感受吾到一個指導方式既幫助,只收到一個懂環保的人,話我不應該買兩個電視。相反 Grassman 就提供了一個方案比我(送/轉售電視給人)雖然最後決定權都在我處,不過我都知道了有什麼解決方法,而吾係要我回想當初為何要買兩個電視機囉。

"量"同"質" 當然明白,不過大家就咁因為吾可以控制個"質",而放棄埋"量"呀嘛!咁乜大家覺得咁叫成功咩!佢吾成功,其實大家都一樣。
大家都係比藉口自己,話政府哩道吾好,個道吾好,點解自己吾諗諗呢!有無諗過政府可能係因應我地咁既性格,而做埋 D 咁既表面功夫呢!

最後,多日黎大家都好比面咁睇左咁耐,相信個話題都已經好煩。雖然我都不算是什麼環保分子,不過我會繼續造我想造既所謂環保工作。有無藍天都好,我有機會都會話比我既下一代知環保既重要性。

[quote:71552cdc18="Jeffrey & Shirley"]你講既係騙人既環保袋,而吾係真正既環保袋!
只少我可以確定真正既環保袋係一件環保既物件先,所以用環保袋係正確既。
不過你都吾可以肯定製造 biodegradable 膠袋既時候係吾會產生有害物質吖!

你心目中既環保工作所做既野,好大機會同現實生活作對抗,真正做到滿分既人全世界又有幾多人,而在這環保長跑途中未滿分既人,你都用之前既方式對待佢,我吾覺得有用囉!雖則少用膠袋,同埋用環保袋都只是環保行動既皮毛,咁就要打擊佢做得吾夠好咩,咁就話佢吾算環保咩。更加可笑的是話人不懂環保既人,卻是懂得什麼是環保,而卻沒有實踐環保,反而只笑人不懂環保,才是最可憐。

我由頭至尾,都感受吾到一個指導方式既幫助,只收到一個懂環保的人,話我不應該買兩個電視。相反 Grassman 就提供了一個方案比我(送/轉售電視給人)雖然最後決定權都在我處,不過我都知道了有什麼解決方法,而吾係要我回想當初為何要買兩個電視機囉。

"量"同"質" 當然明白,不過大家就咁因為吾可以控制個"質",而放棄埋"量"呀嘛!咁乜大家覺得咁叫成功咩!佢吾成功,其實大家都一樣。
大家都係比藉口自己,話政府哩道吾好,個道吾好,點解自己吾諗諗呢!有無諗過政府可能係因應我地咁既性格,而做埋 D 咁既表面功夫呢!

最後,多日黎大家都好比面咁睇左咁耐,相信個話題都已經好煩。雖然我都不算是什麼環保分子,不過我會繼續造我想造既所謂環保工作。有無藍天都好,我有機會都會話比我既下一代知環保既重要性。[/quote]

ok fine~~場show做完~~case close :  :  :  :

[quote:c2e7c23ba6="hales"]ok fine~~場show做完~~case close :  :  :  :[/quote]

o下.....做完? 我剛剛番o黎睇野咋! :em05:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:e69a75a857="hales"]你份人真係乜都打橫黎講 為反駁而反駁 講黎講去你都係GET唔到個思
剩係識得係人地既文到 抽幾隻字出黎反駁 唔該啦~好心啦~睇清楚先啦~

膠袋 我係講緊果o的唔環保既環保袋 用nylon polyester polystyrene
造果o的 生產商用環保黎打旗號果o的搵笨環保袋 唔係你講果o的...
你到底明唔明 有無睇哂個內容先? 定係只抽某o的words來睇?
你就算quote乜都好 我依然係會話有部份既環保袋跟本就唔環保
唔該你睇清楚 我係講"部份" 唔係講全部! 因為事實上呢個世界仲係有好多
呢o的分解唔到既環保袋.

電池 我係講緊低用電量同低耗電既產品 唔係講緊你o的日日都要用好多電既產品
跟本係兩回事 用電量大而又要用乾電既 當然係用rechargeable好啦..頂!
rechargeable本身都有分唔同既種類啦 我上文都係講緊 Ni-Cd 造既rechargeable
咁改為用Li-Polymer咪好o的囉.......

有時你做人要自己分析一下咖嘛 咪剩係識得做order taker 人講乜你又信乜

環保唔係咁表面剩係講 "量" 既污染 而係同時亦要考慮到 "質" 既污染
政府由以前到而家 都只係同我地講緊如何去解決 "量" 既污染 事實上
量之外 你亦要考慮 質 既問題 有時你 "質"污染 問題比 "量"污染 既問題嚴重時
我地就唯有情願做成量污染 都唔希望做成質污染 因為呢個情況係"質"既問題
比"量"嚴重......

你唔知唔識唔明 唔怪你 因為我估你唔係pure science出身 無讀過Environmental
Science確實係難以理解Pollution呢個大topic.....加上政府由頭到尾都只係識同
人講用少o的用少o的 叫你用環保袋 又唔教你點去分辦邊o的先係環保袋..
有乜計仔? 無辦法喎 質污染關係到咁多科學知識 跟本唔可能人人都會識
都係果句 唯有教你點去拎30分 都總好過由得你拎零分!

算了罷 如果你都係唔明 或者係想抽幾隻字出黎講既話 都廢事回你...對牛彈琴....
:em14:[/quote]

我覺得你特登寫到咁"clum",我無興趣睇明你寫D野! :em02:

[quote:19f2a9e883="Jeffrey & Shirley"]你講既係騙人既環保袋,而吾係真正既環保袋!

最後,多日黎大家都好比面咁睇左咁耐,相信個話題都已經好煩。雖然我都不算是什麼環保分子,不過我會繼續造我想造既所謂環保工作。有無藍天都好,我有機會都會話比我既下一代知環保既重要性。[/quote]

叫你咪鬼理佢o架啦,佢特登用你唔知、你唔識、你唔明去引你呀。

肥度講o既,Hales講o既,你講o既都有自己的出發點,大方向都無錯,但小心如Hales說,有心做無心事。
論政府的環保政策,唔洗講啦,根本大家都知在香港百分百環保是無可能的,政府唔會"咩"起呢D包袱,因成本實在太高,所以依家叫人用少D膠袋、用少D即棄都是意識形態(即是表面啦)的培育,因即使你做都30分,其實幫唔到大環境,但至少能培育香港人有環保的責任感,希望香港人自己會自然環保,咁政府又唔洗洗錢攪lee攪lo!

[quote:d0a2c0cd60="grassman"]
叫你咪鬼理佢o架啦,佢特登用你唔知、你唔識、你唔明去引你呀。

肥度講o既,Hales講o既,你講o既都有自己的出發點,大方向都無錯,但小心如Hales說,有心做無心事。
論政府的環保政策,唔洗講啦,根本大家都知在香港百分百環保是無可能的,政府唔會"咩"起呢D包袱,因成本實在太高,所以依家叫人用少D膠袋、用少D即棄都是意識形態(即是表面啦)的培育,因即使你做都30分,其實幫唔到大環境,但至少能培育香港人有環保的責任感,希望香港人自己會自然環保,咁政府又唔洗洗錢攪lee攪lo![/quote]
或者我吾係好識用文字表達自己,我有需要講清楚既係大家都知環保包括既範圍好大,而我地只係講其中一部份既野(電、膠袋、同環保購物),其實吾代表我無做過而無提既環保事。
不過我相信 Green Power 網站,所列出既環保生活係適合香港既,當中某些要求仲好高要求添,已經佢包括既範圍亦相當大。
如果跟足 green power 網頁去做都要好比心機,所以由始至終都係個句,要由知覺環保第一日開始,直至可以完成得晒一定吾係一日既事,而且可能某部份做吾到既事,都可以之後繼續,如果真係咁易,就吾會有人吾想/吾做啦!

參考環保生活網站:
http://www.greenpower.org.hk/gp/classroom/class_glt_main.asp
裡面其實都有你地講過既購買習慣,不過就無提供買多左野既解決方法o姐。 :wink:

借用周星馳的一句說話:
環保係一種從內而外又到番內的修練!

你唔好理人有冇環保喇,只要你自己做到,你見到人做唔到,你會開心覺得你高佢一些,係咪? :mrgreen:

[quote:a0c65cb106="Jeffrey & Shirley"]
要由知覺環保第一日開始,直至可以完成得晒一定吾係一日既事,而且可能某部份做吾到既事[/quote]

完成得哂? 算啦...跟本係無可能 0%機會.....
過去人類做左既 已經無得返轉頭 由食物鏈既角度去睇 人口不停增加 同時不停老化
位在食物鏈高層既人類係一定會令環境失衡 無辦法可以去改變呢個事實
人類能做既所有野 就只係可以去減慢個惡性影響 但要達至全面平衡 係跟本無可能...
唯一可以完全達至同其它物種平衡 就只有人類停止發展 甚至係文明倒退
你同我都知道跟本無可能會發生 除非...有大型天災發生導至下一個冰河時期........
一切重新開始........ :roll:

咁你意思係:又吾可以完成,又可能做得少,所以做黎多餘因此吾做? :nowords: