藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Johnny Lung
打印 上一主題 下一主題

養魚! [複製鏈接]

[quote:53300d8db9="hales"][quote:53300d8db9="dracula"][quote:53300d8db9="Johnny Lung"]wawa.......professional ![/quote]

化氮器 = 養咸水魚的基本設備

唔好睇魚街細細缸加個普通過濾就養到咸水魚 因為佢地有大把"靚水"可以換~[/quote]

其實佢地係有大把魚可以換.... :em05:
伯爵你要換skimmer?[/quote]

唔係呀~ 我都冇養咸水~ 不過我仲諗o緊o係 RC 養淡水定係咸水好~
但係如果賣o既話又要搬多樣~ 所以仲未決定~
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:ae5a7be934="dracula"][quote:ae5a7be934="hales"][quote:ae5a7be934="dracula"][quote:ae5a7be934="Johnny Lung"]wawa.......professional ![/quote]

化氮器 = 養咸水魚的基本設備

唔好睇魚街細細缸加個普通過濾就養到咸水魚 因為佢地有大把"靚水"可以換~[/quote]

其實佢地係有大把魚可以換.... :em05:
伯爵你要換skimmer?[/quote]

唔係呀~ 我都冇養咸水~ 不過我仲諗o緊o係 RC 養淡水定係咸水好~
但係如果賣o既話又要搬多樣~ 所以仲未決定~[/quote]
咸水啦~好玩o的咖~ :em12:  :em12:  :em12:
一個好o的既桶濾+skimmer就夠咖喇(唔養軟體的話..)~~ :em12:  :em12:
不過最好唔好買氣木式skimmer.... :em05:
不過有地方資金又ok當然用滴漏式好 :em12:

如果養咸水我都會用滴漏式+桶濾(or底喉) & 化氮 加多個 O3就仲好~
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:6cba2c46c4="hales"]咸水啦~好玩o的咖~ :em12:  :em12:  :em12:
一個好o的既桶濾+skimmer就夠咖喇(唔養軟體的話..)~~ :em12:  :em12:
不過有地方資金又ok當然用滴漏式好 :em12:[/quote]

係呀係呀真係幾好玩咖

我仲未有skimmer 因未知有乜用 普通一個要幾銀呀???

果條橙蝶死左lu 今日返黎發覺得番排骨... :shock: 最後一面都見唔到....

唔知點解養唔到小丑魚
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

你要養軟體??
底喉其實唔係咁好...
如果只養魚不用加O3..用uv燈就夠了@@

[quote:e56f0747ba="hales"]你要養軟體??
底喉其實唔係咁好...
如果只養魚不用加O3..用uv燈就夠了@@[/quote]

咸水有沙底靚 d~ 養倒一缸靚葵又係另一境界~
見過鬼就唔怕黑啦~

靚葵是生物缸喇.
重難又另一個境界.

[quote:660fb2246a="H&H"][quote:660fb2246a="hales"]咸水啦~好玩o的咖~ :em12:  :em12:  :em12:
不過有地方資金又ok當然用滴漏式好 :em12:[/quote]

係呀係呀真係幾好玩咖

我仲未有skimmer 因未知有乜用 普通一個要幾銀呀???

果條橙蝶死左lu 今日返黎發覺得番排骨... :shock: 最後一面都見唔到....

唔知點解養唔到小丑魚[/quote]
小丑魚其實對水質都幾sensitive 不過都可以試試既..
條人字蝶得番排骨? :em07:
你個缸係咪有其它月會食魚的. :em07:
你有無放生物石?因為我都試過放生物石的時候有隻蟹跟埋o的石黎..
突然有日發現條魚唔見左忽肉..先發現原來隻蟹見佢遊過就夾佢...

skimmer有用阿..主要佢係將水中既protein和微粒打走
普通一個AA牌的話幾十蚊就有但唔係咁好用...
貴既幾千蚊都有..不過先要搞清楚個缸放唔放得落個skimmer...

[quote:0136112cbe="dracula"][quote:0136112cbe="hales"]你要養軟體??
底喉其實唔係咁好...
如果只養魚不用加O3..用uv燈就夠了@@[/quote]

咸水有沙底靚 d~ 養倒一缸靚葵又係另一境界~[/quote]
葵唔難養咖都係濾水+skimmer就ok咖喇不過要注意濾水器有可能會
將隻葵吸死..如果海葵死了就好大件事...缸水會臭哂濁哂... :em07:

沙底如果只係打算靚o的少少地放一兩吋就夠了
底喉架之所以唔好就係因為好易塞..塞左就要反缸..就好麻煩了
如果用滴漏就唔需要用底喉了...

hales 有冇用沙樽??
見過鬼就唔怕黑啦~