藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: G-NET
打印 上一主題 下一主題

一個私人屋苑有無可能有咁多機密 [複製鏈接]

[quote:b6b419c0e1="wychan"]讀多D書充實下自己和找份工作了解多D社會O既運作。[/quote]

你口口聲聲叫人守秘 你有什麼權利公開別人私隱 你咁講 我應該駁你還是不駁你.

好開心見G-NET返黎呢度,呢度會熱鬧好多。 每當有班人係度火紅火綠,會員登入人數特別高! :mrgreen:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:17356fa24d="G-NET"][quote:17356fa24d="wychan"]讀多D書充實下自己和找份工作了解多D社會O既運作。[/quote]

你口口聲聲叫人守秘 你有什麼權利公開別人私隱 你咁講 我應該駁你還是不駁你.[/quote]

SORRY 我真係唔知你是雙失青年o架.. 如果我無意中說了你的私隱 我願意收回及向你道歉。SORRY :em14:  :em14:
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

對於呢d 咁 technical ge 嘢 我冇command
但大家都為 rc 好遮 做乜攪成咁......
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:23decf687e="diedsee"]對於呢d 咁 technical ge 嘢 我冇command
但大家都為 rc 好遮 做乜攪成咁......[/quote]

都唔知係咪真係為rc 好遮. :?
===

[quote:786f5649e2="grassman"]好開心見G-NET返黎呢度,呢度會熱鬧好多。 每當有班人係度火紅火綠,會員登入人數特別高! :mrgreen:[/quote]

雖然你講既係事實.
不過....有位人兄之前比人話完. :HIT:
你係咪無睇過呀?

提一提你...你已經有一個警告啦喎. 呢度唔係吹水游泳池呀.  :!:

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=7193
===

[quote:358be7c6a2="G-NET"]各位業主可以不支持招開業主大會 但其它人有知道的權利.

我為什麼要選業委 我入去又點 我又沒有六票通過決議案. 如果我同朋友一齊參加業委會 我們有六票 到時候 管理公司都可以有各種理由唔聽. 跟本業委會只是一個 到時候 大家進退兩難 我點解要參選被人利用.

我不滿業委會 係因為它已經變成行政機構 想講屋苑問題 隨時被人話洩漏機密. 我無興趣入去同人玩政治. 我點解不可以要求重選 業委會又不是私人俱樂部. 想選的人為什麼一定要自己出面. [/quote]

我唔係業主 亦無旁聽過業委會既會議.
曾經我以為你係為 rc 好 但宜家 我個人覺得你好似過左火.
睇完你既段文 我好奇怪:

你要批評業委會班人點點點 點點點 仲要要求重選.
但業主們叫你做 你又唔肯做喎. 話俾人利用.
好似 hales 咁講 選完出黎 你又唔滿意 咁你又要再嘈話要選過?
選到 d 業委岩你心意 順你既意願去做 我又可唔可以話佢地被你利用呢???
好似我地個政府咁 做完 d 政策出黎 都未見成效 見到有 d 唔對路又改黎.
咁真係可以改善個情況咩?

[quote:ca7f5e02a8="G-NET"]各位業主可以不支持招開業主大會 但其它人有知道的權利.

我為什麼要選業委 我入去又點 我又沒有六票通過決議案. 如果我同朋友一齊參加業委會 我們有六票 到時候 管理公司都可以有各種理由唔聽. 跟本業委會只是一個 到時候 大家進退兩難 我點解要參選被人利用.

.[/quote]

[quote:ca7f5e02a8="G-NET"][quote:ca7f5e02a8="Tomato"]點解要重選業委會?[/quote]

如果現在提議召開業主大會 我認為就算開得成 都要等到十一二月 剛好離開上次業主大會一週年. 之於點解要重選業委會 理由好簡單 因為一定有業主想做業委 又或者上次落選的業主想再選. 即然我要求召開業主大會 我會講明大會包括這個議題. 而且重選可以由同一人再連任. 最重要係有機會改變業委會的運作模式.

我就已經被人質疑我並非業主 唔好攪事 所以我不會參選業委.

如果想換管理公司 招開業主大會係必須的 我會再解釋.[/quote]

唔明白.

又話要重選業委會.
又話跟本業委會只是一個到時候 大家進退兩難 比人利用既工作.

你到底知唔知自已想點架?

立場明確d 啦. 唔該.
===

By the sense it's not a matter of 重選. You mainly point out is the problem of EMO. Even you're member of OC you felt 被人利用.
Remember comment is easy. BUT you didn't want to take any responsibilty of what you said & did ????
I don't agree that 只是一個 if you have point other members will support. OC is formed to make RC better.
OR Is there any underline reasons ? I guess is your personal anger with the EMO that's why you want to overthrow it by your effort.
At present OC is not following your ideas  made you upset. Therefore also need to be deleted.
Anyway think it over and summarize what's you want to do to improve RC not for your own  personal interest.
I don't think RC need a rebellion we don't need a dictator as well ! We need RC to be our Sweet home. Sorry..... :em16:  not a battlefield.
非業委會委員身份 only personal point of view.

如果有業主可以按公契拿出足夠業權推翻現業委會的話 咁就....

重選啦..

呢個係民主社會,如果有足夠業權份數舉行業主大會向業委提出不信任動議。改選都無防呀... 正所謂董建華都可以下台啦...

但係如果未能提出足夠業權份數的話,業委是要按規定做下去直至任期完結,因為業委最初都係由法定的足夠業權份數投票而所產生.. 委員是要向全體業主負責

所以 不滿意的業主們呀 請你們怏些出來開個居民大會 推翻業委會啦... 而其他不滿意的非業主(或非由業主正式授權代表)們呀... 唔該你收聲啦... 私人地方 閒人免進...

(以上言論以私人名義發出,並不代表業委立場)
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)