藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主:
打印 上一主題 下一主題

旅行團同我地一齊等小巴!~ [複製鏈接]

[quote:c57f5a3a62="vivian"]1.  88F/88G小巴站搬去轉入去6座後面個停車處(從此不再見自由行)
2.  RC村巴站放係蛇仔路
      (只准有住戶證的上車 或者憑票上車 隔絕自由行及外人(將來office的人)不准坐

呢個斬腳趾避沙虫的辦法 目的係保護RC的市容及提昇RC級數 大家行多兩步點睇?[/quote]

意見唔錯丫,行遠d都冇所謂,因為真係太多人迫車了! :em11:
miffy :oh:

係大陸如果等車係唔使同唔會排隊上車呀,所以佢地係唔會明白亦都唔多識呢d禮貌的! 所以好難講得明佢地知道! :nowords:
miffy :oh:

[quote:fd4b736278="米"][quote:fd4b736278="vivian"]1.  88F/88G小巴站搬去轉入去6座後面個停車處(從此不再見自由行)
2.  RC村巴站放係蛇仔路
      (只准有住戶證的上車 或者憑票上車 隔絕自由行及外人(將來office的人)不准坐

呢個斬腳趾避沙虫的辦法 目的係保護RC的市容及提昇RC級數 大家行多兩步點睇?[/quote]

意見唔錯丫,行遠d都冇所謂,因為真係太多人迫車了! :em11:[/quote]

以前個88F總站0向6座後面 123座ge鄰居認為太遠 好多時小巴上到中間站已經滿客 所以先至要求搬去中間站做總落腳點........所以搬站都係唔得 :poor:

小巴公司咁鍾意做藍澄生意 不如叫佢地開一條晨早自由行加班線 專車自由人
總站設0向1樓 小巴公司又有得賺 又唔駛班自由行長途跋涉上5樓搭車......我地又唔駛同佢地爭車坐.........呵呵 :

[quote:8d55b53fde="米"]係大陸如果等車係唔使同唔會排隊上車呀,所以佢地係唔會明白亦都唔多識呢d禮貌的! 所以好難講得明佢地知道! :nowords:[/quote]

而家已經叫做好左咖喇 以前簡直係恐怖......
十幾年前我係廣洲上巴士 係幾十人 巴士未停就衝過去咖喇
然後又幾十人"一舊野"咁連推帶撞谷上車 谷到架車係無可能關得到車門
然後有o的人係半邊身申左出窗外面.....

搭火車都係咁上下情況 車箱門口有"一舊人"但係果班人係上車唔會有得坐既
想搭火車有位坐既話 無問題 但係你要由火車個窗爬入去霸位 而且仲要
由候車室"塞"入月台既速度夠快就比較有機會坐到位...

搭火車坐位係好重要...哈~ 因為無得坐就要企三幾個鐘...

以上既情況 係普偏當地既父母都會教o的小朋友咁做的

我察覺到其實蛇仔路入L5平台車路已經好繁忙
試想日後可能再有 RC shuttle bus and hotel shuttle bus 嘩!
話到尾都係酒店自私 如果酒店肯有免費的shuttle bus 係最好的安排 :

- 供應自由行 他們不用搭88F/88G
- 蛇仔路小巴站維持原狀 但少了自由行 少左人龍 秩序好d

但好有理由相信 小巴佬最唔想酒店開shuttle bus  因為大大減少他們的生意!!
原居民2004~2013

Wow...  :em11: exactly... I got the same point of view.
For Hotel operator will willing to see we have our own RC shuttle they can save a lot of $$$ the  自由行 can take Mini Bus. The problem will be solved. Therefore we better complain the Hotel operator to Transportation Dept to force them to operate Hotel shuttle to their guest. Are you agree ?

[quote:3df5af2f10="Hello Kitty"]... we better complain the Hotel operator to Transportation Dept to force them to operate Hotel shuttle to their guest....[/quote]

Send complaint with photos to Transport Department
ask 區議員幫手 啦!
原居民2004~2013

以前有人整過real time camear 藍澄灣,可唔可以搵個鄰居屋企(who對住Van仔站的)。
1) 可以拍下人龍情況做證據;
2) 睇下老婆返黎未 :em12: !
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!