藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: diedsee
打印 上一主題 下一主題

村巴有希望了~~ [複製鏈接]

[quote:5431b9b98b="leemoksau"][quote:5431b9b98b="grassman"]

你話: 不過睇落好貴(管理費) 覺得唔係好值.
咁有幾貴?[/quote]

根據業委會問卷 除每次搭車費用外 仲有6位數字o既管理費.[/quote]

有冇比較同區私人居苑既村巴呀?
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

我都覺得要用管理費補貼村巴是不妥當,應該要用者自付,況且現有小巴服務已經能到達青衣,無須要再開村巴去補貼小巴公司的服務不足,反而應該想辦法改善現有小巴的服務,又或促請酒店方面開辦酒店專車接其旅客。

[quote:0d840a9417="grassman"]
有冇比較同區私人居苑既村巴呀?[/quote]

冇. 所以我冇話貴 而係覺得唔值.
我同AgnesSarah的觀點一樣.
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

我就係支持既一個.
村巴可以確保班次同有時間預.
唔會好似88F咁由小巴公司話晒事.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

我唔係成日搭88F  我平日返工都唔需要去青衣城 只係間中去買0下野.....但係我都好支持有村巴去青衣城....

因為唔想酒店客再同我地爭小巴坐 希望有一架真正屬於我地、方便我地ge交通工具 (等酒店有專巴載佢地d客人 我諗我要等到頸都長....而且我地會變為被動 我地應該主動爭取返我地ge野....)

而且青衣城小巴可以作為試點 睇睇運作情況 為將來會唔會有葵芳、或其他路線村巴作參考....

不過有幾點我都想問問:
1. 有無可能真係用者自付呢?
2. 如果成事 第日個站會設0向邊呢?
3. 會用邊一類型車呢?van型?旅遊巴?
4. 會用乜野方法分辨居民?

以上問題 我諗都未有答案ge 我都係八卦講0下咋........ h:

辛苦哂!

如果係用管理費去補貼村巴 咁酒店客係唔係無得享用呀?

I think if we have our own 村巴 exclude 酒店客 our property price will go higher. I think only one 16-seater direct Tsing Yi MTR 村巴 is enough.
Keep our Rambler Crest with a good image.

絕對同意 :em11:

[quote:1b76f81bbf="Tomato"]我唔係成日搭88F  我平日返工都唔需要去青衣城 只係間中去買0下野.....但係我都好支持有村巴去青衣城....

因為唔想酒店客再同我地爭小巴坐 希望有一架真正屬於我地、方便我地ge交通工具 (等酒店有專巴載佢地d客人 我諗我要等到頸都長....而且我地會變為被動 我地應該主動爭取返我地ge野....)

而且青衣城小巴可以作為試點 睇睇運作情況 為將來會唔會有葵芳、或其他路線村巴作參考....

不過有幾點我都想問問:
1. 有無可能真係用者自付呢?
2. 如果成事 第日個站會設0向邊呢?
3. 會用邊一類型車呢?van型?旅遊巴?
4. 會用乜野方法分辨居民?

以上問題 我諗都未有答案ge 我都係八卦講0下咋........ h:[/quote]

唔知個問卷係邊個發出來的呢.. :
不過我個人覺得要留意一下個 人次 的assumption 如果
到時人次不夠既時候 就有可能會加管理費所補貼既錢 或是要加車資了

我都唔知會點去分辦居民 不過希望會係用住戶証做到八達通的功能
可以用住戶証俾錢 不過最唔希望會發生既情況就係"入錢箱" and "買車票"
其實我對於"只有居民才可以乘搭"這個post不是很信任...
如果用住戶証直接俾錢既話 咁如果我同o的friend或屋企人一齊上車咁點搞?

所以又好似好有可能會係 入錢箱 或是買套票再憑票登車...
如果入錢箱既話 根本唔可能阻止酒店住客登車 到時人地衝上黎 入左錢
咁點算? 唔通個司機真係會趕佢落車???不可能吧...

如果係買套票既話 住客憑住戶証去管理處買10張 20張 100張車票
再上車入票 這樣的話就可以解決業主的朋友們可以一齊座車這個問題
正常地同時又可以阻止酒店客坐車 但引起到
我考慮到一個"不正常"的情況 酒店老闆也是業主 正常來說佢地係一樣可以去
買車票 再"租房送車票" 這樣子 就一樣唔可以阻止到酒店客上車了
除非補貼既錢真係分得好開 只有住宅部份的收入才會count落去呢..