藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Emil and Jeff
打印 上一主題 下一主題

太可惡! 決定要投訴88F路線 [複製鏈接]

當然很令人費解啦 我本來都無咁嬲 但係謀委員竟然叫我自己去做
身為委員很自然是要收意見啦 如果意見不合就叫人自己去做
咁我俾意見你地做咩 又選你地出黎做咩
我絕唔認為所有委員係咁 但係起碼有先啦........
批評唔係容易架 批評都要用個心架 唔通唔批評就會好起來咩...
批評係要引起大家架關注 呢度有0的問題其他人係唔接受委員架做法
我好希望多0的批評 咁咪會有多0的架改善0羅
唔通下下都要自己厄自己 話自己做得好好啦喎
無野要改善啦喎

[quote:9aa200dabd="Billy"]我係88f總站見過(青衣城果個)可能係小巴公司私自出o既.[/quote]
注意....
改線 加減車資的通告 亦通告的letter head一定係有
運輸處既排頭....如果無 表示這不是一張合法的通告
如果大家發現有 但運輸處話無出過 可以keep起再報警
有人會被懷疑偽造文件及透過不合法的途徑直接或間接性地特到利益...

Grassman
Hales 不是矛 而是玄 ! 不太明他的意思.....
原居民2004~2013

Alankle 咪咁嬲! 你話o個條友你都知,時時都係講野冇黎正經,但做既時候都好認真o既!  你睇佢寫個post時有 :em12:  :em12: ,到知佢係講笑姐! :mrgreen:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

既然委員是大家選出來 就係大部份人對該委員的一種信任
如果次次委員做o的野出黎 某人又次次都唱反調 咁某人又何必
選佢呢? 當然某人可以認為當日投票你係無投某委員的 但
既然他當選了 表示大部份人都信任他 如果某人還是覺得委員不可信任
的話 那到抵是誰人一意辜行自把自為呢?

1上次大家選委員時都係睇下佢地做咩工 至於信任係要佢地真係做0左野先會有

2 咨詢都要睇事件 小巴改路線咁大件事 關乎我地架生活 唔通呢0的都唔值得用幾日黎做咨詢咩

3 難道得我一個人住青衣村的嗎.....(那到抵是誰人一意辜行自把自為呢? )

4 我問過運輸處 佢地架答覆係 佢地有做到咨詢 根據咨詢架結果佢地先做今日架決定 運輸處係好願意聽我地居民架意見架 佢地隨時願意改路線....

[quote:bd526fff37="alankle"]當然很令人費解啦 我本來都無咁嬲 但係謀委員竟然叫我自己去做
身為委員很自然是要收意見啦 如果意見不合就叫人自己去做
咁我俾意見你地做咩 又選你地出黎做咩
我絕唔認為所有委員係咁 但係起碼有先啦........
批評唔係容易架 批評都要用個心架 唔通唔批評就會好起來咩...
批評係要引起大家架關注 呢度有0的問題其他人係唔接受委員架做法
我好希望多0的批評 咁咪會有多0的架改善0羅
唔通下下都要自己厄自己 話自己做得好好啦喎
無野要改善啦喎[/quote]
批評---可以
俾意見---可以
唔同意委員的做法---可以
不過首先要搞清楚兩個詞語"俾意見"和"俾指令"....
在此不必用太多字眼去說明這兩個詞語的背後含意了 我認為
咁大個人應該有足夠的智慧去了解這兩個詞的分別了..

我認為做每件事情都有所謂的"合理及正常程序"以及"合理及正常手段"
選人的時候唔發表 *開會的時候唔發表 然後安坐家中一邊看電視
一邊等別人前來乞求某人俾意見 事後所有野都已經決定好之後
才反問點解自己唔知發生緊乜野事 捉住個委員來說三道四
在下絕對地不認同這是一種"合理及正常程序"以及"合理及正常手段"

批評 俾意見亦有很多的方法 覺得唔夠 可以提出 可以反影
不過....Repeat *

唔知我提出要做咨詢係意見定指令呢??????????

如果開會前各委員係話直通車 但係結果變成咁........
試問我要係咩時係提出意見呢........

開會前我絕對認同各委員架做法 要求直通車............
咁係咪都要係佢地開會前大聲疾呼 你地唔好攪其他野呀.................

[quote:f693afd0e9="alankle"]既然委員是大家選出來 就係大部份人對該委員的一種信任
如果次次委員做o的野出黎 某人又次次都唱反調 咁某人又何必
選佢呢? 當然某人可以認為當日投票你係無投某委員的 但
既然他當選了 表示大部份人都信任他 如果某人還是覺得委員不可信任
的話 那到抵是誰人一意辜行自把自為呢?

1上次大家選委員時都係睇下佢地做咩工 至於信任係要佢地真係做0左野先會有
嗯...應同
2 咨詢都要睇事件 小巴改路線咁大件事 關乎我地架生活 唔通呢0的都唔值得用幾日黎做咨詢咩
我認為要先咨詢一o下用幾多日黎咨詢改路線的建意..
3 難道得我一個人住青衣村的嗎.....(那到抵是誰人一意辜行自把自為呢? )
小弟不才...不太明白住青衣村和咨詢意見有甚麼關係...
不過小弟返工亦要走訪屯門元朗天水圍沙田火炭荃灣葵芳大埔上水粉嶺銅鑼灣
馬鞍山下次都係發表一下意見88F要點改路線先得.....

4 我問過運輸處 佢地架答覆係 佢地有做到咨詢 根據咨詢架結果佢地先做今日架決定 運輸處係好願意聽我地居民架意見架 佢地隨時願意改路線....
誰人的意見最能代表所有人的意願呢?
[/quote]

(小弟不才...)唔梗要 我就話你知 因為上次開會cut0左青衣村及碼頭站..........
有不少人住青衣村及碼頭 咁你話cut之前要唔要咨詢一下啦

至於其它路線 唔關呢次改路線事 當然你下次都可以提出有關恴見...........

(做了咨詢) 藍澄灣大多數的人的意願就是代表 至於無做咨詢架決定就係無代表

[quote:e364124886="alankle"](小弟不才...)唔梗要 我就話你知 因為上次開會cut0左青衣村及碼頭站..........
有不少人住青衣村及碼頭 咁你話cut之前要唔要咨詢一下啦

至於其它路線 唔關呢次改路線事 當然你下次都可以提出有關恴見...........

(做了咨詢) 藍澄灣大多數的人的意願就是代表 至於無做咨詢架決定就係無代表[/quote]
okok...有不少人住青衣村及碼頭(住碼頭?)...咁到底這些人
是住青衣村住碼頭 定係住RC既呢.... :em18:
而家係講緊影響左RC既居民定係青衣村/碼頭既居民呢?
睇黎好似又要咨詢一下青衣村和碼頭居民的意見了

原來大多數人的意願就是代表 咁幾多先叫做係大多數?
Sampline方面有甚麼準則 according to normal distribution
定係 t-distribution? sampling要cover幾多個%既confidence interval
先可以成立個sample有公信力可以代表整體?