藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: AgnesSarah
打印 上一主題 下一主題

渣打Mortgage One(FYI) [複製鏈接]

你俾幾多都得其實佢同saving一樣.每日同你計息.今日入1000蚊聽日另返1000走.都可以慳到一日息.除非係一亳子都冇.一d儲蓄都冇就冇得講用返傳統.
如果真係唔好買樓好d好危險.
我希望大家都可以慳到多d息.
大家都係第一次買樓.都係冇咩錢.
如果屋企人有多餘錢唔用住叫佢地俾住你先.

喵~
有冇問過當你o既儲蓄o岩o岩多過outstanding 一半o既moment 銀行會點處理你之後o既存款 會比負利率你??? 定唔比你再款甚至要你提款??
5座F果度有個貓貓竇~~喵~喵~喵噢~~

[quote:603264b9f3="Tako & Sukie"]你俾幾多都得其實佢同saving一樣.每日同你計息.今日入1000蚊聽日另返1000走.都可以慳到一日息.除非係一亳子都冇.一d儲蓄都冇就冇得講用返傳統.
如果屋企人有多餘錢唔用住叫佢地俾住你先.[/quote]

您估-您入o既錢多d息 定佢收多d?
雖然息口一樣 除非您有返佢借咁多係銀行.  您根本冇可能慳得到息.

[quote:e95446bb0c="manhk167"][quote:e95446bb0c="Tako & Sukie"]你俾幾多都得其實佢同saving一樣.每日同你計息.今日入1000蚊聽日另返1000走.都可以慳到一日息.除非係一亳子都冇.一d儲蓄都冇就冇得講用返傳統.
如果屋企人有多餘錢唔用住叫佢地俾住你先.[/quote]

您估-您入o既錢多d息 定佢收多d?
雖然息口一樣 除非您有返佢借咁多係銀行.  您根本冇可能慳得到息.[/quote]

嚴格黎講 你係要有一大舊錢放係佢間銀行 先會慳到息
但其實呢舊錢 係應該會存在 因為無理由咩錢都放哂去層樓 身上一個仙都無
點都要留返d 錢 唔覺意一時周轉唔到 都要開飯 都要俾錢睇醫生 供樓
要有挨 3-6 個月既儲備 作為減少風險

做普通按揭 (e.g. 我個 case) 咁呢舊儲備其實係唔知點搞好 放定期又無咩息 ...
又唔可以俾哂銀行喎 唔係到時要周轉又死得
用 mortgage one  呢舊儲備就可以生到多少少息 不過大家要自己計下數 因為個利率呢一方面睇 係比 traditional o個隻高少少

要最慳息應該係用 traditional 然後問銀行借最少既錢 用最高既還款額 但個 risk 太大

mortgage one 既好處其實唔係俾少左息 而係 flexible 代價係利率相對無咁吸引 但你就唔使愁o個 3-6 個月儲備放去邊好 因為如果儲備其多而你又無好地方放 咁放 mortgage one 越碼可以減少利息支出

如果舊錢到你供完o個日都只係儲備唔拎出來 係會慳到好多息
等於你o個 3-6 個月既儲備放係一個 p-2.23 既定期而其他人只係 0.01

但如果你拎出來呢 (有意外 局住要洗錢)... 咁就會俾息多過傳統架喇!

如果呢...你有親人可以有一大舊錢 ...
咁用 mortgage one 超正 放佢舊錢入 mortgage account
等於做定期 p-2.23
你係慳到既利息入面 俾返 1% 佢 大家都已經雙贏

對於銀行黎講 mortgage one 佢絕對唔會賺少左你息
因為 你舊 3-6 個月既 spare 如果還俾銀行 你就唔使問佢借咁多
你借多十萬 然後你放十萬係佢度做同一個利率 即係無數
但你既風險而家轉界左去銀行度 所以佢個利息無咁靚

所以條數既分別 應該係在於o個 3-6 個月既spare

唔知有無理解錯呢  :wink:

用口講大家會好難明如果有時間直接去問下渣打.等佢計俾你睇.
其實點樣d息都唔夠供樓d息高.做儲蓄又少.投資又高風險.而家用存款抵消借貸利息.
我諗係最低.
如果存款多過借貸1半都係俾多1里息.希望大家會慳到錢啦.
我已經批左啦.

[quote:6c8530fd0c="Tako & Sukie"]用口講大家會好難明如果有時間直接去問下渣打.等佢計俾你睇.
其實點樣d息都唔夠供樓d息高.做儲蓄又少.投資又高風險.而家用存款抵消借貸利息.
我諗係最低.
如果存款多過借貸1半都係俾多1里息.希望大家會慳到錢啦.
我已經批左啦.[/quote]

存款多過借貨1半 咁都已經還得好多了

我相信好多人存到一筆錢都會還俾銀行.但係還左俾銀行就羅唔返.
但係moa就可以隨時還隨時提出離用.有咩急事都唔使即刻買樓.
可以羅d錢用住先.其實話供20年好多人都係有錢就還俾銀行啦.

[quote:e9abe4c9f8="Tako & Sukie"]我相信好多人存到一筆錢都會還俾銀行.但係還左俾銀行就羅唔返.
但係moa就可以隨時還隨時提出離用.有咩急事都唔使即刻買樓.
可以羅d錢用住先.其實話供20年好多人都係有錢就還俾銀行啦.[/quote]

無錯
所以我話 mortgage one 係一個更 flexbile 既計劃
如果佢利率再好少少 (遲下d 二線銀行有呢個 service 而利率更佳 我會考慮轉按  : )

其他銀行暫時都做唔到因為寫唔到同渣打一樣system我聽我朋友講.

其實依家恒生銀行都有一種類似渣打的按揭推出但我唔記得咗個名因我之前在恒生查詢按揭時都有推薦過我用呀~~
:) 願每一天都能順心順意! :) :o 願霉運不要降臨在每一個人身上! :o Don\'t worry :cry: be happy :P