藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: G-NET
打印 上一主題 下一主題

泳池開幕 [複製鏈接]

早又唔夠早,夜又唔夠夜!!!!

[quote:0aaf7f8699="matthewlee"][quote:0aaf7f8699="黎公子"]六點就收工 !!!!!!! :twisted:
我都未放工啦 點游呀  :evil:[/quote]

都要照顧o下低層的鄰居.. 夜間泳池燈光一定要很強 否則會有危險 但強光又太擾人 始終這裡是住宅 安居比一切都重要..
現在很多媬姆車在3座附近等候 倒後 開車門的聲音可能已經影響到低層的鄰居了[/quote]

我知道有d 私人泳池開到10:00pm 架.

我覺得起馬都要開到8: 30pm
就算話會太強光 一般人8:30pm 都未訓 唔會咁影響下ma.

而且 佢唔開時 就無燈. 黑ma ma . 咩野園境都睇唔到啦!

真係又唔睇得 又唔用得呀~
===

[quote:31698ff28a="Jess&Burns"][quote:31698ff28a="matthewlee"][quote:31698ff28a="黎公子"]六點就收工 !!!!!!! :twisted:
我都未放工啦 點游呀  :evil:[/quote]

都要照顧o下低層的鄰居.. 夜間泳池燈光一定要很強 否則會有危險 但強光又太擾人 始終這裡是住宅 安居比一切都重要..
現在很多媬姆車在3座附近等候 倒後 開車門的聲音可能已經影響到低層的鄰居了[/quote]

我知道有d 私人泳池開到10:00pm 架.

我覺得起馬都要開到8: 30pm
就算話會太強光 一般人8:30pm 都未訓 唔會咁影響下ma.

而且 佢唔開時 就無燈. 黑ma ma . 咩野園境都睇唔到啦!

真係又唔睇得 又唔用得呀~[/quote]

我都知有 私人泳池開到10:00pm  但是我們的泳池很近住宅 而且唔覺有強力射燈裝置 所以日落後應該無法開放

根據以前的照片 燈光只能裝飾及小許照明 池底都好似沒有燈光

Well may be in summer time (Jun to Aug)  it should be opened until 8:30 pm. But at present it is good not later than 7:00 pm. May be next year they may consider to be 3 sessions.

Dear Matthewlee.

唔知你有無試過6:00pm 到7 : 00pm 在屋內 又唔知你是否住低層.

本人住在3 座h 的低層 望到個泳池正一正.
6 - 7 PM 呢個時間 個泳池會開燈 池底有光.
果時個天剛剛開始黑. 真係覺得個泳池好靚 如果可以同心愛的人在那時游下水 浸下水 咁就好浪漫啦~

點知佢 一到7:30PM 便會熄泳池燈 成個花園黑MA MA ....無野睇! 只係見到對面酒店D冷漠光管燈 簡真大殺風景! 即時咩野FEEL 都無晒~
===

After the Hotel in service would you like to suggest to MO to arrange Poolside BBQ buffet for RC residents on weekend. I've experience in HK Parkview it's really very nice !! Especially同心愛的人在那時游下水 浸下水 after that having dinner ! 咁就好浪漫.
Really the pool looks very beautiful with light.

[quote:4231208031="Jess&Burns"]Dear Matthewlee.

唔知你有無試過6:00pm 到7 : 00pm 在屋內 又唔知你是否住低層.

果時個天剛剛開始黑. 真係覺得個泳池好靚 如果可以同心愛的人在那時游下水 浸下水 咁就好浪漫啦~

點知佢 一到7:30PM 便會熄泳池燈 成個花園黑MA MA ....無野睇! 只係見到對面酒店D冷漠光管燈 簡真大殺風景! 即時咩野FEEL 都無晒~[/quote]

我唔係低層 也不是望泳池 延長時間對我本身有益無害
不過我當過陪審團 審的正是小孩在泳池溺斃案件!
晚上游泳當然是很正 但我不能忘記律師讀出驗屍報告 小孩的肺幾重 心幾重...人被肢解了小孩母親當時的痛哭的情境
請原諒我唱反調 再歡樂也抵不上一次意外 我的角度是池水淺 早關閉也不是毫無道理
當時是這樣的: 一群小孩 回到陸地時少了一個 最後發覺他在池底 沒有人看到發生甚麼事 也有幾個導師 救生員在場 最後裁定死於意外!

[quote:bf23c80539="matthewlee"][quote:bf23c80539="Jess&Burns"]Dear Matthewlee.

點知佢 一到7:30PM 便會熄泳池燈 成個花園黑MA MA ....無野睇! 只係見到對面酒店D冷漠光管燈 簡真大殺風景! 即時咩野FEEL 都無晒~[/quote]

晚上游泳當然是很正 但我不能忘記律師讀出驗屍報告 小孩的肺幾重 心幾重...人被肢解了小孩母親當時的痛哭的情境
請原諒我唱反調 再歡樂也抵不上一次意外 我的角度是池水淺 早關閉也不是毫無道理
當時是這樣的: 一群小孩 回到陸地時少了一個 最後發覺他在池底 沒有人看到發生甚麼事 也有幾個導師 救生員在場 最後裁定死於意外![/quote]

我地好似講緊"太强光" 的問題. 無啦啦點會去左溺斃案件?
其實幾時都有機會有人溺斃. 原因有很多 包括: 救生員是否足夠. 小朋友有無大人帶住游水....等等. 唔此晚上既~
呢個唔係Point.
===

[quote:761d6c1f1e="Hello Kitty"]After the Hotel in service would you like to suggest to MO to arrange Poolside BBQ buffet for RC residents on weekend. I've experience in HK Parkview it's really very nice !! Especially同心愛的人在那時游下水 浸下水 after that having dinner ! 咁就好浪漫.
Really the pool looks very beautiful with light.[/quote]

好呀好呀!!

[quote:37e23182fc="Jess&Burns"][quote:37e23182fc="matthewlee"][quote:37e23182fc="Jess&Burns"]Dear Matthewlee.

當時是這樣的: 一群小孩 回到陸地時少了一個 最後發覺他在池底 沒有人看到發生甚麼事 也有幾個導師 救生員在場 最後裁定死於意外![/quote]

我地好似講緊"太强光" 的問題. 無啦啦點會去左溺斃案件?
其實幾時都有機會有人溺斃. 原因有很多 包括: 救生員是否足夠. 小朋友有無大人帶住游水....等等. 唔此晚上既~
呢個唔係Point.[/quote]

其中一個原因是救生員看不到池底 所以光度一定要強得像日間一樣 如果救生員看到他在水底 可能他就不用死了
無錯 幾時都有人死 市儈一點就是: 如果不是死於意外或是死於不幸 作為業主的我們就是可能揹負"疏忽"之責 分分鐘要賠償
私人會所的泳池法律管制是比較寬鬆 但是責任一樣重 晚上可以游固然之好 但是應注意泳池能否在晚上運作 安全第一 不能硬來