藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dick queenie
打印 上一主題 下一主題

就一人一信,運輸處之書面回覆 [複製鏈接]

Dick & Queenie

我緊係撐硬你o地o拉 兩公都瞓身支持!!!  :em04:

dick:

由於早前是由你去信有關部門的, 我建議如果你覺得我寫的那封回應信是滿意而其他鄰居亦同意聯署的話, 你可否先把該信校對及印出, 同時我會問管理處可否放在坐頭簽名, 最後由你寄出, 這樣安排好嗎?
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

支持聯署投訴!!

謝謝 andy & dick!!!

運輸署多舊魚啦 曉峰園都可以用綠 van 代 shuttle bus 啫 相當無理嘅回應. 大家真係要向廉署投訴 查下運輸署嘅人有無收受利益.

[quote:d50d34b70a="532"]運輸署多舊魚啦 曉峰園都可以用綠 van 代 shuttle bus 啫 相當無理嘅回應. 大家真係要向廉署投訴 查下運輸署嘅人有無收受利益.[/quote]
民主黨有向廉署投訴地政署 告唔入.

我一定支持Wychan.

我就認為我地才是班官的老細 現在藍澄灣1585户業主 話有開設邨巴服務嘅需要 就係有需要 我就唔駛理你什麼政策 我地右唔係要出公費 除非你有証明 藍澄灣嘅邨巴股務威脅其它居民的利益 Or藍澄灣大多數居民反對(但售樓書寫明有邨巴 大家都買藍澄灣 即是不反對啦!) 否則曉峰園有邨巴 我們也可以有 唔發出牌照就是他們失職 政治沒有Trial Period 不勝任的人就要下台.

若果聯署信改為各住户寄出同樣的信件 政府就要逐户回應 效果會好好多. 唔知好不好?

本人也發覺美景居民不滿88G 因為他們經常上錯車 有冇計把他們也加入我們的行動 有8座居民架.  :mrgreen:

[quote:da7fbde25b="Rambler Villager"][quote:da7fbde25b="532"]運輸署多舊魚啦 曉峰園都可以用綠 van 代 shuttle bus 啫 相當無理嘅回應. 大家真係要向廉署投訴 查下運輸署嘅人有無收受利益.[/quote]
民主黨有向廉署投訴地政署 告唔入.

我一定支持Wychan.

我就認為我地才是班官的老細 現在藍澄灣1585户業主 話有開設邨巴服務嘅需要 就係有需要 我就唔駛理你什麼政策 我地右唔係要出公費 除非你有証明 藍澄灣嘅邨巴股務威脅其它居民的利益 Or藍澄灣大多數居民反對(但售樓書寫明有邨巴 大家都買藍澄灣 即是不反對啦!) 否則曉峰園有邨巴 我們也可以有 唔發出牌照就是他們失職 政治沒有Trial Period 不勝任的人就要下台.

若果聯署信改為各住户寄出同樣的信件 政府就要逐户回應 效果會好好多. 唔知好不好?

本人也發覺美景居民不滿88G 因為他們經常上錯車 有冇計把他們也加入我們的行動 有8座居民架.  :mrgreen:[/quote]

>> 否則曉峰園有邨巴 我們也可以有
EXACTLY!!

Both estate in the same district their traffic condition is much more heavy than our side they can setup a shuttle bus route it is ridiculous that RC cannot.

下一步應該點? 迫邊個?
迫和黃無用 和黃只會拖 賴運輸署唔發牌;
迫運輸署 c.c. 平等機會委員會?
將一人一信的draft letter 放入每個住戶的信箱
請求每個住戶寄出.....
原居民2004~2013

[quote:5bb0a5e0a7="wychan"]dick:

由於早前是由你去信有關部門的, 我建議如果你覺得我寫的那封回應信是滿意而其他鄰居亦同意聯署的話, 你可否先把該信校對及印出, 同時我會問管理處可否放在坐頭簽名, 最後由你寄出, 這樣安排好嗎?[/quote]

andy....有關意見、實與本人"一人一信"之原意有所不同。
但有見及此,仍支持賢兄之見,少弟隨時效命列印出來,給各業主聯署。
請安排手續...及批示差遣。 :em14:  :em14:
永遠愛著您 :em21: [/code]

本人從上次我是誰發起之事件中 得知:

1. 放任何文件入各座之信箱 係非常困難 因為24小時當值之保安員會制止 並損害大家之和諧.

2. 管理公司高層口頭答應 但沒有發出文件批準可以投放 保安員會照執行規定 然後把責任推在保安員身上.

3. 上次事件 因為種種原因 不滿的住客和管理公司已經失去互信.

4. 無人願意再出面和管理公司討論 因為一定會變成爭論 發起人要承受很大壓力.

5. 照這狀况 管理公司和業主 很難有交流 但這是管理公司多次公關及管理決策錯誤之結果.

6. 今天藍澄灣有一論壇Forum 大家才會知道同樣情況發生在二十年前新落成之沙田銀禧花園. 長實此公司二十年來 在設計 品質控制和管理上 亳無進步 相信必然係利用政府准許之好處而發大達. 青衣跟本無其它新樓選擇 大家當然要送錢.

workflow wise

i suggest somebody* to 'donate his mail box out'
all of us print the word document out
and sign it ourself

finally the somebody* count the number and give it to government
其實如果以前
區議會捉transport department d高層去鬧鬧下佢地就就範架啦
不過我地要有返咁上下票源
一係就搵到d chong疤去newspaper...
例如... 我地有一兩千簽名比
一周刊

title係
發展商過橋抽板
運輸署pin坦green van
籃澄灣小學生返學慘過tko

內文
去年出售的籃澄灣包裝xxxxxx泳池xxxxxx村巴...下省二千字

張太去年一心gup左平貨
不過近日張太早上等車發覺一少段地圖距離竟然要等四十分鐘
(記住要個記者寫四十二A 第架都唔好寫喎... 包等死你
跟住登張mon mon地既肥仔學生相)

其實運輸署一早拒絕批出新村巴license已久
小業主好像張太只是大多數中了發展商奸計的其中一個例子

市民等車叫苦連天 運輸署好小理
記者今日訪問時發現運輸署一班高官坐著名牌靚車上班
相對於一眾小市民等車苦況簡直天x之別