藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

燈座自己碎裂... [複製鏈接]

[quote:30c40557a5="Robert"]
冇問題!今晚等我九點鐘開完會,我過幫你手嗯!不過你屋企冇摺椅咩?唔駛用梯咁高咖!記得要買電線膠布喎!O.K. 今晚再電聯啦! [/quote]

Thx Robert.

我情況係廚房假天花 (所以高過走廊) 屋企個摺椅唔夠高 ... (其實用另一張木椅應該緊緊夠高換慳電膽)

我諗住等 Jeffrey 配到個座之後先拆 以免廚房無燈用  

電線膠布老家有 係咪紅色o個種 用來包住拆左舊野之後既電線? 要幾吋闊o個種?

Thx

[quote:b78683b715="saga"]

Thx Robert.

我情況係廚房假天花 (所以高過走廊) 屋企個摺椅唔夠高 ... (其實用另一張木椅應該緊緊夠高換慳電膽)

我諗住等 Jeffrey 配到個座之後先拆 以免廚房無燈用  

電線膠布老家有 係咪紅色o個種 用來包住拆左舊野之後既電線? 要幾吋闊o個種?

Thx[/quote]

唔好意思,因為成篇文你冇講到係廚房燈壞,所以我以為你同Jeffrey 一樣係壞走廊燈潻! h: 如果你諗住等埋個燈咀先至換,咁樣電線膠布都可以唔洗用,要用 o個 o的都係好似普通藥水膠布咁闊既咋! :mrgreen:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

積肥 羅拔

到時積肥配完燈咀
準備裝返上去時 可唔可以叫埋我黎睇野呀?  ops:

Thx

[quote:0ce4234d68="saga"]積肥 羅拔

到時積肥配完燈咀
準備裝返上去時 可唔可以叫埋我黎睇野呀?  ops:

Thx[/quote]

何解你唔搵jeffery順便幫你配多一set? :mrgreen:

果舊野其實用耐左就會裂的了 因為支燈會發熱個咀用耐左會乾
o的膠就會變脆 :mrgreen:

其實,今日放工我有時間就會去一去鴨記,試試搵下個燈咀有無得配。 ops:
Saga:幫你配埋兩個咀沒有問題,不過有個問題係,你肯吾肯定個燈咀 ARM 你用呀? :?: 另外你有心理準備我地熄晒你成屋既燈,我地先開工。 : 工具方面我都應該齊,不過昨晚就欠左電線膠布,最後都搵到鄰居解決左。 :em11: 另外,燈罩就吾知配吾配到喎,因為我現在吾o係手。 ops: 如果今晚搵到燈咀,而且有時間裝o既話,就搵埋你啦! :wink:

[quote:bf66e0158c="Jeffrey & Shirley"]其實,今日放工我有時間就會去一去鴨記,試試搵下個燈咀有無得配。 ops:
Saga:幫你配埋兩個咀沒有問題,不過有個問題係,你肯吾肯定個燈咀 ARM 你用呀? :?: 另外你有心理準備我地熄晒你成屋既燈,我地先開工。 : 工具方面我都應該齊,不過昨晚就欠左電線膠布,最後都搵到鄰居解決左。 :em11: 另外,燈罩就吾知配吾配到喎,因為我現在吾o係手。 ops: 如果今晚搵到燈咀,而且有時間裝o既話,就搵埋你啦! :wink:[/quote]

乜o個三 set 假天花燈唔係一樣既咩?
如果搵到燈咀 之前個post 話兩個 但想想下 學hales 話齋... 配夠四個穩陣  :

[quote:d78361cd6a="saga"][quote:d78361cd6a="Jeffrey & Shirley"]其實,今日放工我有時間就會去一去鴨記,試試搵下個燈咀有無得配。 ops:
Saga:幫你配埋兩個咀沒有問題,不過有個問題係,你肯吾肯定個燈咀 ARM 你用呀? :?: 另外你有心理準備我地熄晒你成屋既燈,我地先開工。 : 工具方面我都應該齊,不過昨晚就欠左電線膠布,最後都搵到鄰居解決左。 :em11: 另外,燈罩就吾知配吾配到喎,因為我現在吾o係手。 ops: 如果今晚搵到燈咀,而且有時間裝o既話,就搵埋你啦! :wink:[/quote]

乜o個三 set 假天花燈唔係一樣既咩?
如果搵到燈咀 之前個post 話兩個 但想想下 學hales 話齋... 配夠四個穩陣  :[/quote]

有需要幫手出聲..... :detective
基本上架撐我有齊(除左電線膠布 h: )

[quote:aa7454e69d="hales"]有需要幫手出聲..... :detective
基本上架撐我有齊(除左電線膠布 h: )[/quote]

好 如果積肥配到我問你借工具
其本上我乜工具都無 只係有電線膠布   

昨晚深夜,終於都等吾切親自動手,係無乜人理我o既情況下換左個新燈咀。 ops: (老婆掛住睇電視。 :em06: )
但係安裝完之後,發現其中一個燈咀吾著,之後就因為間屋太熱,停左手。 :dead:
不過有點要同 Saga 講既,就係昨日去鴨記搵左一晚都只係搵到兩個燈咀,而且要o係 D 檔口仔 D 亞叔搵左一排o既情況下先搵到。(前事完) :em18:
可能今日會去新填地街再搵個燈咀,到時再幫你買啦! :wink: 不過我今朝都係吾記得攞埋個燈罩出黎配。 ops:  :poor:

[quote:5dd64af57c="Jeffrey & Shirley"]昨晚深夜,終於都等吾切親自動手,係無乜人理我o既情況下換左個新燈咀。 ops: (老婆掛住睇電視。 :em06: )
但係安裝完之後,發現其中一個燈咀吾著,之後就因為間屋太熱,停左手。 :dead:
不過有點要同 Saga 講既,就係昨日去鴨記搵左一晚都只係搵到兩個燈咀,而且要o係 D 檔口仔 D 亞叔搵左一排o既情況下先搵到。(前事完) :em18:
可能今日會去新填地街再搵個燈咀,到時再幫你買啦! :wink: 不過我今朝都係吾記得攞埋個燈罩出黎配。 ops:  :poor:[/quote]

你唔打大掣就換.....小心觸電.......... :nowords:
咪以為支燈無開就無電....果條黑線係會有回路的 回路電仲易電死人過火線...
小心 :nowords: