藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: hales
打印 上一主題 下一主題

Yan and Kilian Wedding [複製鏈接]

[quote:38f532a9b0="hales"]RAW format -> Direct RAW data 佢係會特登淡o的色 反差低o的
因為反差低 色淡 後期tune相既彈性會比較大 如果一開始已經係色濃
再加上高反差 你高光位就會無哂details 暗位亦會無哂details 你想tune都
無得tune.....我只會用raw raw可以set +/1 EV 改white balance

JPeg的話 就會係raw data -> 相機內置的process -> jpeg format
所以會depended on部機個image processor之外 你仲可以用customer
tone去改變張相既口味

D70個image processor已經係舊款 如果direct jpg其實D50係會靚o的
因為佢個default tone係design for 唔執相同埋 ready for use 既DC upgraded
user用..

如果你想direct jpeg靚o的的話 就要自行按照口味同需求 load 條
customer tone 既curve落機了 要load curve你就要install Nikon Capture
先可同部相機communicate

不過! 如果你唔想改機既setting的話 你可以先影raw 再後期用batch process
去apply curve 一次過同你轉jpeg+改tone 我唔建意用相機個direct jpg
因為D70個image process真係....好爛...就算你影先raw 乜都唔改
唔tune唔apply curve 就咁用photoshop去一次過係電腦轉jpeg 個效果
都會靚過你部相機direct jpeg...轉jpg既software我摧介 Phase one出既
Capture One Pro...

我建意係....raw一定要keep 如果你唔想tune相改tone之類的話 就用
RAW+Jpeg來影 咁你就可以先有一張jpeg唔駛煩 到你有張好野想好o的
再print out的話 就開個raw來改 因為jpg可以執既地方實在太少了

不過我唔同 個人習慣問題吧....嘿~
我係全raw的 因為我視image processing係整個製作的一部份[/quote]
[quote:38f532a9b0="hales"]
用NC去執相既話 最好有2GB ram
如果photoshop的話 1GB都ok 不過電腦最好都係要有2GB raw先夠順
仲要最好harddisk分channel system用IDE1 張相放係IDE2[/quote]

博大精深呀! :shock:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:ecda233217="grassman"][quote:ecda233217="hales"]RAW format -> Direct RAW data 佢係會特登淡o的色 反差低o的
因為反差低 色淡 後期tune相既彈性會比較大 如果一開始已經係色濃
再加上高反差 你高光位就會無哂details 暗位亦會無哂details 你想tune都
無得tune.....我只會用raw raw可以set +/1 EV 改white balance

JPeg的話 就會係raw data -> 相機內置的process -> jpeg format
所以會depended on部機個image processor之外 你仲可以用customer

D70個image processor已經係舊款 如果direct jpg其實D50係會靚o的
因為佢個default tone係design for 唔執相同埋 ready for use 既DC upgraded
user用..

如果你想direct jpeg靚o的的話 就要自行按照口味同需求 load 條
customer tone 既curve落機了 要load curve你就要install Nikon Capture

不過! 如果你唔想改機既setting的話 你可以先影raw 再後期用batch process
去apply curve 一次過同你轉jpeg+改tone 我唔建意用相機個direct jpg
因為D70個image process真係....好爛...就算你影先raw 乜都唔改
唔tune唔apply curve 就咁用photoshop去一次過係電腦轉jpeg 個效果
都會靚過你部相機direct jpeg...轉jpg既software我摧介 Phase one出既

我建意係....raw一定要keep 如果你唔想tune相改tone之類的話 就用
RAW+Jpeg來影 咁你就可以先有一張jpeg唔駛煩 到你有張好野想好o的
再print out的話 就開個raw來改 因為jpg可以執既地方實在太少了

我係全raw的 因為我視image processing係整個製作的一部份[/quote]
[quote:ecda233217="hales"]
如果photoshop的話 1GB都ok 不過電腦最好都係要有2GB raw先夠順
仲要最好harddisk分channel system用IDE1 張相放係IDE2[/quote]

博大精深呀! :shock:[/quote]

都係影幅相o者 :sweat:
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

[quote:eec5fa0458="hales"]

無咁多嘛........... :roll:
D2X先係10幾mb 一張.........

有數得計....16bit photo 600萬pixel 可能仲要打個八折(爆光同爆暗既會無data)
當用哂610萬pixel 都係610萬byte =6.1Mb.......[/quote]

好似16bit = 2bytes. (TURE COLOR 好似係24bit=3bytes)
610萬pixel*2byte=1220萬byte=12.2MB 至啱喎.
我諗可能NEF用左LOSSLESS既COMPRESSION.
所以FILE SIZE ~ 5/6MB 一張.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:4da33c2df8="wychan"][quote:4da33c2df8="grassman"][quote:4da33c2df8="hales"]RAW format -> Direct RAW data 佢係會特登淡o的色 反差低o的

user用..

[quote:4da33c2df8="hales"]

博大精深呀! :shock:[/quote]

都係影幅相o者 :sweat:[/quote]

幾粒鐘又去買"食送" 又要煮食完又要洗...都係為左充饑嗟... :sweat:

多謝晒各位既蒞臨呀~ Thanks Thanks~~

hales D相好靚呀! ^.^ (蟹蟹!!)

我地聽日去honeymoon呀! 地點係...沙巴!!! yeah!!!!
:yeah:

返黎再講啦!!

byebye~
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

對吾住,因為撞親不便行動,所以昨日黎吾到。 ops:
祝您地白頭偕老、相親相愛。 :em04:

[quote:a997755923="Kiliyan"]多謝晒各位既蒞臨呀~ Thanks Thanks~~

hales D相好靚呀! ^.^ (蟹蟹!!)

我地聽日去honeymoon呀! 地點係...沙巴!!! yeah!!!!
:yeah:

返黎再講啦!!

byebye~
[/quote]

玩開心D啦!
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

[quote:199a183c1f="Jeffrey & Shirley"]對吾住,因為撞親不便行動,所以昨日黎吾到。 ops:
祝您地白頭偕老、相親相愛。 :em04:[/quote]

保重呀.
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

[quote:399e279402="leemoksau"][quote:399e279402="Jeffrey & Shirley"]對吾住,因為撞親不便行動,所以昨日黎吾到。 ops:

保重呀.[/quote]
Thank you. h:

[quote:6e310e3d22="Jeffrey & Shirley"]對吾住,因為撞親不便行動,所以昨日黎吾到。 ops:

積肥

你做咩撞 親攪到行動不便 :?: