藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: diedsee
打印 上一主題 下一主題

轉唔轉工好呢 [複製鏈接]

要從事證券經紀,一定要持牌 (www.sfc.hk)
證監會只會發牌比考左試的人士 + 受聘於金融機構
You must pass the examination of HKSI (www.hksi.org)
Before the examination you can attend their course (幾錢蚊架!)
or 自修

呢家好多人,未入職已經考定
因為呢d試(未計讀)
都要take at least 1-2 months to have the result
好多人喳住張cert 先apply 份工
會有advantage
因為SFC批 licence又要成個月
所以呢家有好多人不惜比定錢考定呢d cert
值不值得要看個人需要及個人選擇吧!

一般證券公司的底薪好少,($3000 - $5000)
主要收佣(3.7分 or 4.6分)
係您3 僱主7
因為佢provide equipment 比您
做唔到quota重要reduce basic salary or 炒尤魚 !!

我以前公司的經紀都有好多成功的例子
不過,他們要負出好大的努力及良心
同學,朋友,親戚,鄰居
甚至飲叉,銀行 公園識d亞伯亞嬸
識左,熟左,friend左,開戶口,
幫他/她睇實
佢的錢即係您的錢
多炒多佣

成功的例子 - 佣金有幾萬一個月,甚至市好的時候有十幾萬唔出奇
先決係 :好多客,不停炒,教佢地賺,唔好比佢地炒!!
原居民2004~2013

vivian 你開始搵工未呀?
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

not yet !
(p.s. 不過,我不會做股票經紀了,雖然我已經有牌)
原居民2004~2013

吾該哂 呢行風險真系好大喎!