藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Maggie Johny
打印 上一主題 下一主題

養魚新手 [複製鏈接]

會唔會係因為太熱呀?
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

今日買左塊白色既化學棉 換左濾水器舊個塊 但依家成個魚江面都有白泡 正常嗎? :shock:
2座A - original \"M&J\"

[quote:480af7bb0b="Maggie&Johny"]今日買左塊白色既化學棉 換左濾水器舊個塊 但依家成個魚江面都有白泡 正常嗎? :shock:[/quote]

一d都唔正常呀........點解要換左塊舊棉呀............你個魚缸既消化細菌無得七七八八啦 :em01:
去買枝細菌水加落去重新再養過水啦(如果無可以比你).......棉唔洗成日換架(兩三個月換水時攞原缸既水洗吓就得架啦)......養魚好好玩架.....慢慢學啦 :em19:

棉如果太舊 就換果o的舊既佢 唔好一次換哂~~~
我比較prefer用兩片薄棉一片做第一層 另一片就做最底層
兩片棉中間全部放哂生物環......

我知呢度有好多高手 我地今日又重新set-up個缸 我想問一問呀 係唔係一開始就要放salt呀 定係養左下水先 因以前有失敗經驗 請咁多位高手賜教 因為已經係第三次set啦 但係都係死心不息想試 請高手help下小魚兒