藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: vivian
打印 上一主題 下一主題

痛苦 [複製鏈接]

放心明天會更好!!

洗唔洗搵人幫你做野出返氣 大傻定浩南哥??
條px咁衰一定有惡報的係有恩果報應的

reference letter 其實都幾緊要 一定要0羅到 最基本都要証明你向度做左幾耐啦

有時見工 D人都會問 如果冇既話 佢地會先覺得應徵者會否有什麼問題 或被炒 所以冇呢....

唔駛咁灰架 出面大把好公司好老細 希望你遇到啦
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

我明白 reference letter 係好重要
但我公司的 habit + 我的situation + 老板份人
我覺得再強求都係枉然
我公司一向都不會幫人寫好的 reference letter
不會有 comment
只要一封信証明過我做的時間我都滿足
根據以前有同事走 都要三催四請先有....   :em06:
原居民2004~2013

[quote:221084528a="vivian"]我明白 reference letter 係好重要
但我公司的 habbit + 我的situation + 老板份人
我覺得再強求都係枉然
我公司一向都不會幫人寫好的 reference letter
不會有 comment
只要一封信証明過我做的時間我都滿足
根據以前有同事走 都要三催四請先有....   :em06:[/quote]

除此之外 搵新工時 新公司亦有可能會打電話去舊公司問有關於你既
工作表現同工作性質等等既野 如果你無reference既話 亦更大機會會去問..
搵公既時候填resume就要小心o的 減少被問既機會... :shock:

個個離職員工都係咁上下咖喇 唔係叫你同老細玩野 但按章工作囉
老細亦都係預左咖喇 除非你同公司關係好好 想另謀發展之走囉咁既話
做多少少野都過得到自己 但你既case係同公司關係破裂...........
所以但求無過 就算喇無謂咁好心做咁多野喇....做多左真係唔會多謝你咖...

多謝您們的指點
我也知道我的處境好麻煩
金融業 係好現實
個個都係咁
我以前做過 Hong Kong Bank 都係唔寫testimonial
(only prove duration of time)
我會避重就輕
集中講我過去工作範疇
sell點可以在這裡12年做各式各樣的工作
避過追問點解無 reference letter 了  :cry:
不過 我想做temp job
因為10月我想去旅行!

試下 :
1. 自己draft 封reference letter 比人事部 有時係因為人事部懶寫(sorry 我只係話Vivian間公司人事部) 如果有人draft埋比佢可能會好d.
2. 有無copy你之前d 升職加薪 memo? 有都可以証明你工作能力同態度起碼係正面.
Don\'t worry be happy!! ^_^

我舊公司就好 d 雖然用左一個月時間 但都會寫 reference 俾我. 雖然唔係好長 但都有讚囉~ (我估佢係拎返 d appraisal 既 comment 黎寫.... 只係估...)

1.   I will try to follow this
2.   I have these letters. 在這12年間 加了很多人工 共40% 只是近4年沒有加

[quote:9ca63476c0="vivian"]
2.   I have these letters. 在這12年間 加了很多人工 共40% 只是近4年沒有加[/quote]

十二年先加左40%人工..... :shock:
咁你人工肯定under-pay喇.
通漲都唔止啦.
第時份工一定會好過呢份.
起碼人工方面會好d.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

大部份是93-96年內加
之後幾年沒有加
02年加了$400
之後又無
錢唔重要 我會著看工作的性質及公司的氣氛