藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: G-NET
打印 上一主題 下一主題

一個私人屋苑有無可能有咁多機密 [複製鏈接]

如果可以縮短 / 削減嗰啲時間0既話,大家將人力資源同精神多啲 / 盡量集中响重要issues 0度,效率應該會有所提高...)

Everyone want to be like that especially members of the OC. However in reality that not the case. Why ??? I always ask myself. Because we had a lot to do or may say want to get it done in a short period of time.  :em01:  
其實可唔可以先開始 q&a 之後先丙&插 有需要最後再 q&a....
Why ???
The aim of the arrangement is eliminated the duplication of residents' complaint. Also Q & A is act like a supplement on the comment of EMO's works.
Be considerate ! Time of all RC residents (including member of OC & staff of EMO is treasure. If possible nobody wants to hold a meeting upto midnight.
The above is personal feeling of one member of OC. It is NOT respresented the point of view of the OC.

我覺得你唔駛怕喎~ 成日都有人被人質疑咖嘛
我有幾個朋友最近都成日被人唔知質疑o的乜野.....
G-Net兄..放輕鬆點嘛...

你為大家做左咁多野 不如你都去選業委啦~
我相信都會有好多人支持你喎~~ :em11:

[quote:f49a0120ff="G-NET"]

我就已經被人質疑我並非業主 唔好攪事 所以我不會參選業委.

如果想換管理公司 招開業主大會係必須的 我會再解釋.[/quote]

唔好再誤導啦好唔好?

唔好攪事應該係話緊你 唔好搧動.

一人做事一人當. 既然你咁唔滿意業委會. 又好想改組.
咁即係你有辨法做得好啦?

咁你做咩自已唔去選 要搧動其他人選先?

真係唔明. 上次話選業委會時. 好多人都叫你去選. 你又話自已唔係業主唔去選.
好多業主都話可以比份委託書你去做啦?! 你又唔做?

好啦. 選左出黎啦. 幾個月之內就嘈嘈閉 又扲d 法律文件出黎話可以再選過.
係~~~~~~係可以再選過. 咁為咩要再選過先? 都未比機會人地做野就話人地做得唔好. 咁好過份姐?
===

其實我覺得真係會變成日個惡性循環囉
如果有好多不滿意既地方 又咁了解來龍去脈
又懂得咁多管道 又有法律界人仕做後援 最好就係出黎選囉
一來又可以循正常途徑做野二來又可以打正旗號

最重要係可以以自己既想法去為大家服務
重選既話你又唔知到會選邊十個出黎做業委 到時候新既委員
選左出黎 開始做野 如果又唔合你心意 咁又再選過??
咁樣咪沒完沒了囉.........

最重要係可以以自己既想法去為大家服務

:em16: Not agreed !!!!  :em05: But please don't be angry !!! I'll suggest to add  "The idea should be the majority acceptable reasonable realistic CAN"T be a personal favourite.
:em11:  :em11: Really agreed that
重選既話你又唔知到會選邊十個出黎做業委 到時候新既委員
選左出黎 開始做野 如果又唔合你心意 咁又再選過??
咁樣咪沒完沒了囉.........
:em03:  :em03:

呵呵~我文字表達上有錯誤!
我意思係可以更直接咁去加入自己的想法入去業委內
總好過四處做咁多野 都係得個網既人知道.... 到底有上網
睇內容既人 占整個屋苑既幾%呢...

G-NET 容許我以非業委會委員身份回答你"一個私人屋苑有無可能有咁多機密"這問題;

1. 一個私人屋苑在運作時是沒有咁多機密 什至應該沒有機密。
2. 一個機構(如業委會/管理處什至政府)在對外或對內進行談判時是存在很多機密資料。與會者必需保密。

因為當業委會/管理處在進行對外或對內進行談判時會有好多O既敏感資料如投標者的名稱、價錢、未有結論或未曾簽署合約的建議或協意等等,都不應以業委會個別委員的名義或經其他第三者(如你)提出。這不但對與會者不公平,同時又會影響談判間的誠信及影響談判的結果。

其實據我所知業委會在每月大會上都會交代所有已經成事的談判結果及細節,同埋會係大堂張貼通告(如財政報告)或向每戶發放通告讓居民了解特別事情的經過(如機電系統),而O係必要時會發出問卷作出咨詢(如村巴)。而在適當時候更會給予時間居民提出意見。如果你沒有參與傍聽會議或拒絕接收有關訊息就罔下結論,我唯有講聲SORRY.

有人話我說了他的私隱 我唔知係真架 所以我收回呢句

如果你仲係唔明.....
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

[quote:ebbc28df69="Jess&Burns"]
咁你做咩自已唔去選 要搧動其他人選先?

真係唔明. 上次話選業委會時. 好多人都叫你去選. 你又話自已唔係業主唔去選.
好多業主都話可以比份委託書你去做啦?! 你又唔做?

好啦. 選左出黎啦. 幾個月之內就嘈嘈閉 又扲d 法律文件出黎話可以再選過.
係~~~~~~係可以再選過. 咁為咩要再選過先? 都未比機會人地做野就話人地做得唔好. 咁好過份姐?[/quote]

好同意你講呢段.

唔好以為業委做得好過癮.
期實好多野做亦好辛苦.
我每次去旁聽都發現原來佢地做左好多野.
亦慶幸當日因為有波打冇出去選.
因為真係太花時間喇.
就係因為有人做左業委連活動都少了.

點都好等任期過左先算.
做野正面DPLEASE....
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:adde830fe6="G-NET"]即然我要求召開業主大會 我會講明大會包括這個議題. [/quote]

[quote:adde830fe6="G-NET"]
我並非業主.
[/quote]

有個問題想請教吓業主大會係咪業主先可以要求召開???? :?:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

各位業主可以不支持招開業主大會 但其它人有知道的權利.

我為什麼要選業委 我入去又點 我又沒有六票通過決議案. 如果我同朋友一齊參加業委會 我們有六票 到時候 管理公司都可以有各種理由唔聽. 跟本業委會只是一個諮詢機構 到時候 大家進退兩難 我點解要參選被和黃利用.

我不滿業委會 係因為它已經變成行政機構 想講屋苑問題 隨時被人話洩漏機密. 我無興趣入去同人玩政治. 我點解不可以要求重選 業委會又不是私人俱樂部. 想選業委的人為什麼一定要自己出面.

我希望其它業主能主動了解業主大會和業主委員會的分別 我們有權利只參加業主大會 不參加業主委員會. 兩個會同樣可以討論屋苑事務 同樣可以投票成立決議案 反而只有業主大會的決議案 先有法定效力.

最重要係只有業委會十人 明年有權決定是否續約管理公司 反而業主大會不能作此決定. 公契訂明明年四月一日 業委會就會變成屋苑臨時管理人 只有業委會可以決定新管理人 任期無限 而且一經業委會主席簽字 管理合約就無辦法推翻.