藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 老鼠倫大米
打印 上一主題 下一主題

10個大學生9個答錯的小學算術題來瞧瞧吧 [複製鏈接]

[quote:9f9ae909c7="hales"]impo....個鄰居係...廢既 可以唔駛理佢 因為佢係balance的 -100再+100
一開始買家 得到了 -$100 cash +$79 cash +$21蚊goods
so balance = $0

老闆就 +$100 cash -$79 cash -$21 goods (注意...貨品是21蚊....in sigle
trasaction.....成本是交易發生之前的事...........)
so.....balanced = $0........後來發現$100蚊是假的 所以佢掉左佢...

所以在"是次交易上"老闆係...損失了$100.....
:[/quote]

呢個講法只可以成立在...
1. 即不包括在貨物轉售前的交易構成的成本風險上
2. "是次"交易 (即假設是次交易一定可以賺到成本風險上的利潤)

如果這個是答案 這問題只不過是一個足字虱的問題. 與教育程度無關...

否則 以整體損失來看 損失是 現金$97 及可以賺取 $3元的機會... 概念上可以說是$100 但會計上只可是$97而已....
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

[quote:7f346975f6="~ Man & Agnes ~"]我覺得

老細LOSS左$197

因為顧客得到左$79現金加18元貨=$97
鄰居係$0 (-$100+$100)
老細就LOSS左$197 (-現金$79-$18貨-$100賠款)
果張$100元假錢係有-$100 VALUE既...唔係$0 VALUE[/quote]

顧客賺$97,鄰居冇賺,老細又點會LOSS$197 呢?
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:81f4758bbe="wychan"][quote:81f4758bbe="hales"]impo....個鄰居係...廢既 可以唔駛理佢 因為佢係balance的 -100再+100
一開始買家 得到了 -$100 cash +$79 cash +$21蚊goods
so balance = $0

老闆就 +$100 cash -$79 cash -$21 goods (注意...貨品是21蚊....in sigle
trasaction.....成本是交易發生之前的事...........)
so.....balanced = $0........後來發現$100蚊是假的 所以佢掉左佢...

所以在"是次交易上"老闆係...損失了$100.....
:[/quote]

呢個講法只可以成立在...
1. 即不包括在貨物轉售前的交易構成的成本風險上
2. "是次"交易 (即假設是次交易一定可以賺到成本風險上的利潤)

如果這個是答案 這問題只不過是一個足字虱的問題. 與教育程度無關...

否則 以整體損失來看 損失是 現金$97 及可以賺取 $3元的機會... 概念上可以說是$100 但會計上只可是$97而已....[/quote]

無錯無錯 8)
會計中 係LOSS $97....
+100-18-100+100-79-100 = -97....

在risk accessment上 係LOSS左:
$79 cash
$18 good
$3 profit
$infinity 無形資產...因為用假銀紙同人唱錢....召致了 誠信上的損失...
$unknown 機會......由於是次的損失 引致了老闆損失了可發展成本
在他的投資成本上少了$97cash and $3 可轉換成成本的利潤....
損失...可以係無限大......... 8)

[quote:0da5b64e52="grassman"][quote:0da5b64e52="~ Man & Agnes ~"]我覺得

老細LOSS左$197

因為顧客得到左$79現金加18元貨=$97
鄰居係$0 (-$100+$100)
老細就LOSS左$197 (-現金$79-$18貨-$100賠款)
果張$100元假錢係有-$100 VALUE既...唔係$0 VALUE[/quote]

顧客賺$97,鄰居冇賺,老細又點會LOSS$197 呢?[/quote]

...分開黎計......

Debit
=========
($79) to 客人
($100 ) to 鄰居
($18 ) 資產成本
($100) 賠賞
=========
($297)

Credit
=========
$100 from 客人
$100 from 鄰居
=========
$200

P & L
=========
$200 - ($297)
=========
($97)

所以是次交易上 老闆係損失了 $297 元
得到了 $200 元.....哈哈

(得啖笑~笑完就算...唔好打頭....) :em10:

cash outflow
(18)
(79)
(100)

cash inflow

= 100 - (18+79+100)
= 97.

你地醒o下啦!小學生數學呀!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

乜要咁複雜架咩 ?
賠返張100 蚊俾人 . + 無左件貨 $18...由頭到尾都賺吾到錢... 
咁咪118囉... ?

[quote:6019f64ef8="肥度"]乜要咁複雜架咩 ?
賠返張100 蚊俾人 . + 無左件貨 $18...由頭到尾都賺吾到錢... 
咁咪118囉... ?[/quote]

咁果21蚊去左邊? 8)

等陣!!有古惑!!

假設我身上有79蚊同得一件貨...假設唔駛唱散張100蚊
有人俾張100蚊我 我應該找79蚊俾人 找錢之後咁我身上就有100蚊
無左件貨...原來張100蚊係假既....所以我掉左佢...
同我最初所比較呢個時候 我身上就唔見左79蚊...
同時無左件貨......但係件貨..真係賣左咖喎...

照計...應該係我某日之前唔見左18元 今次交易 就唔見左79元...

[quote:f7a91790e3="grassman"]你地醒o下啦!小學生數學呀![/quote]

呢條係 10個小學生9個答錯的大學算術題..... 8)

$97