藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: liuh
打印 上一主題 下一主題

--* 應吾應該開村巴? *-- [複製鏈接]

我從來未聽過私人屋村村巴會有$賺!

基於商業原則 如果小巴客滿會即刻開車 走多轉賺多D 但村巴是不可以的! Set15 30 45 00開就一定要準時開 就算客滿都要等夠鐘先開 否則會比人Complain!

特別在繁忙時間如果準時到車站但你發現車已滿要等15分鐘 你會有什麼感覺??

除非好大的車或把繁忙時間的班次定得很密 但是這樣的話便有可能會在非繁忙時間會行空車.  村巴只會方便了小部份早上繁忙時間往青衣MTR的人 對大部份繁忙時間不往青衣MTR的鄰居 就無端端要在管理費補貼他們令他們可以更舒適地返工吧了.  況且據問卷所說 就算車費+至$3 :em07:  管理費每年仲要倒貼幾十萬  :em08: 就算搭與唔搭每戶每個月都要比平均十幾二十蚊去一隊只是為了服務每10%(問卷寫的)住戶 我相信這10%大部份是每天繁忙時間來回青衣MTR的鄰居 要90%鄰居補貼10%鄰居 我覺得不太公平. :em16:

所以除非用者自付 否則我不贊成用管理費補貼村巴! 如果要補貼的話 我寧願爭取提昇現有之88F及88G服務及要求酒店開酒店車比佢D客吧!

[quote:5fec991c8d="mmmmmm"]唔好個個都咁自私啦,而家又唔係管理費補貼硬,到越來越多人支持後,收支平衡時,一定有錢gain。
人地要攪去直達青衣,都係因為政府只肯讓步咁少
相信村巴目的並非要cover 88F ,而係當藍澄灣住客的專用對外交通工具
用者自付,得個講,自私就自私啦。
點解人人都咁眼淺,到九月狄士尼開埋,酒店幾千人時,你仲旨意架88g 同 88f ......。 :dead:[/quote]
藍澄有個新雀巢 :yeah:  :yeah:  :yeah:

[quote:821959f54f="mmmmmm"]唔好個個都咁自私啦,而家又唔係管理費補貼硬,到越來越多人支持後,收支平衡時,一定有錢gain。
相信村巴目的並非要cover 88F ,而係當藍澄灣住客的專用對外交通工具
點解人人都咁眼淺,到九月狄士尼開埋,酒店幾千人時,你仲旨意架88g 同 88f ......。 :dead:[/quote]

M先生
第一次非常性咁認同你講O既野......
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:329911184b="mmmmmm"]唔好個個都咁自私啦,而家又唔係管理費補貼硬,到越來越多人支持後,收支平衡時,一定有錢gain。

唔係管理費補貼硬...不過唔補貼既話 每位$5蚊 6蚊 咁既村巴有無人搭?
除非真係轉工搬office既嗟...返工要搭就搭 本來唔需要去機鐵站既人
真係會因為有村巴唔岩路程都要坐佢? 村巴有錢gain? 哈
有需要就係有需要 無需要就係無需要 我覺得情願真係無村巴
都唔願意洗錢去開一條無作用對居民無特別好處既路線囉

呢樣野係自私咖喎 條村巴要洗管理費既錢 即係業主既錢
身為有份出錢既業主 點解唔可以自私o的?

話就話唔係88F既替代路線 但有村巴之後 如果人人都搭村巴
小巴公司真係仲會keep住辦 88F? 別傻了....
唔係大家眼淺 開條路線影響深遠 我覺可能有人比較短視嗟

開村巴--贊成 要管理費補貼--no way!

Agree!!

[quote:4cb68183d6="hales"]

開村巴--贊成 要管理費補貼--no way![/quote]
藍澄有個新雀巢 :yeah:  :yeah:  :yeah:

敢問網主...hales...
咩野係你出入藍澄灣的交通工具.....???
你座88f 及 88g的次數有幾多????
你搬左入藍澄灣長住未......?
睇黎另有人短視.....

[quote:caddaca039="mmmmmm"]敢問網主...hales...
咩野係你出入藍澄灣的交通工具.....???
你座88f 及 88g的次數有幾多????
你搬左入藍澄灣長住未......?
睇黎另有人短視.....[/quote]
好快你就可以唔需要再叫我做網主了 :

我係完全唔搭88F既 現在當我要在RC出門返工既話
都係搭88G 而且就算我係正式365日都係RC返工既話
更加係兩架車都唔會搭 因為我自己"手查"車返工
你覺得係短視又好 長視又好 眼淺又好 眼深又好 自私又好乜都好
而家係要洗我有份出既管理費 去支持小部份人返工快5分鐘
落樓有車搭 但Instead of已經有架2.6既小巴 就點都講唔通
有人可以覺得唔贊成用管理費補貼既人係自私 係孤寒.
你都可以試o下換個角度睇 因為自己可以快o的有車 車程短o的
可以訓多5分鐘10分鐘先出門口 但要其它唔坐架車既人去補貼你既
車資 呢o的行為一樣係自私!

除非你有能力去說服我 管理費補貼30幾萬出黎 車資仲要收 $3.5 呢個plan
會比而家 $2.6 一程小巴去機鐵合理 真係未聽過有呢o的咁既笑話
個個月洗多o的錢出黎仲要每程車貴9毫子...開玩笑吧
就算keep返同小巴公司一樣收 $2.6 仲要俾 40幾萬 呢o的錢唔知洗黎做乜
對於唔坐架車既人 o的錢洗得不明不白 對於坐架車既人無端白事俾多
9毫子一程 而且有無count過長期坐88F既人係咪真係個個都好介意
要等多一兩班車 係唔係個個都好介意要坐多5分鐘車先落車先?
這些唔介意早o的出門口 坐多5分鐘車既人就因為你呢o的咁既人搞到
被迫要俾貴車資 邊個自私呢?o下?

如果要俾30幾萬仲要收3.5一程 點解唔考慮一下自動要求88F加到$3.5
繁忙時間由15分鐘一班車加到5分鐘一班車? 點解唔可以要求
小巴公司收貴小小開多條Express line 點到點既附助線只在繁忙時間
行走? 有好多alternative既方法 為甚麼一定要選擇俾幾十萬出黎
仲要收貴o的車費為左叫做有一條村巴? o徒鬼氣~

開乜路線都我既意見都係一樣喎 就算開過海開葵芳開尖沙咀都係一樣意見:
開村巴--贊成 要管理費補貼--NO WAY!

其實大家有所不知
我地要exact figure of
1. who use shuttle
2. who live in rc
3. who pay mgmt fee
我代表一堆唔住rc既人覺得
應該adjust shuttle
希望做到
有得寫上租售廣告
但班次疏過唔疏
咁先可以昆到人黎買or租
但mgmt fee既 subsidize 加minimum

總之最好假過唔假就得

拿呢個真係winwin solution!!!!!!!

1. 現時88f 路線其實都可以接受 因為需求較 88g 少 可以不需要開一條村巴線去 tsing yi mtr
Agree
2. 如開設村巴線去 kwai fong 更實際 因為需求較大
好多車,我估無落客位比我o地落車 :
3. 現時由本村 去 tst & central 較為不便 可以引入村巴服務
呢個方案都好喎 :em11:
返來o羅~~ 返來o羅~~ :mrgreen:

咁大家交左問卷未??記得要交!!!

其實如果唔開青衣城 開其他路線例如美孚、荃灣、尖咀、旺角.......你估會唔會多d人搭? (我都係八卦問0下咋....青衣城都申請得咁辛苦 申請咁遠ge線我諗仲難搞...)

雖然我唔介意補貼小小 但係用者自付當然較好... ops:

[quote:f32f0c0d94="Tomato"]咁大家交左問卷未??記得要交!!!

其實如果唔開青衣城 開其他路線例如美孚、荃灣、尖咀、旺角.......你估會唔會多d人搭? (我都係八卦問0下咋....青衣城都申請得咁辛苦 申請咁遠ge線我諗仲難搞...)

雖然我唔介意補貼小小 但係用者自付當然較好... ops:[/quote]

我又想問 如果用者自付 村巴係由我地要搭呢架車ge住宅住客比錢 咁默可以唔比酒店有藉口話交左管理費 用我地條線lor....我都唔係好懂呢d野 我有無諗錯呀 h: (錯左唔好鬧我呀 :face13: )?