藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: BT
打印 上一主題 下一主題

門口擺鞋一問 [複製鏈接]

我都認為一、兩對係 ok ge
不過.....
我果層有一陣都...幾...嚴重 ge 嗅味...........
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

(無惡意)  :|
好多野唔可以話少d就得 多d就唔得 邊個去界定??
一兩對鞋可以的話 點解第三對就唔得??

之前 有人認為RC可以養細狗 大狗就唔得!?邊個去定隻狗大定細?? 我覺得 松鼠/西施 都好大隻喎 點算?
之前 有人認為小巴插隊打尖一兩個可以 咁第三個去打尖得唔得?? 得的話 第四個呢??

偷一粒糖可以? 偷一袋糖要不要報警?

而且一開縱容的話 想管就難!!  :em16:

唔知係米時代唔同左 人們的想法都唔同左??   :?:  定係可能係我"老土"? 好多時眼見自己睇法同大家好唔同. 對不起! :em14:

其實如果一視同仁喳到正
就不會有矛盾了
假如有人set 好regulation say :
不准擺鞋在屋外 - 違例者充公
如那戶的鞋被人充公 我相信呢戶人以後都不敢再放鞋在門外

但問題就係 我們身處的香港  似乎唔見有人會那樣強硬地執行
為什麼呢? 我都找不出原因....
原居民2004~2013

[quote:ec1452b200="zaku"](無惡意)  :|
好多野唔可以話少d就得 多d就唔得 邊個去界定??
一兩對鞋可以的話 點解第三對就唔得??

之前 有人認為RC可以養細狗 大狗就唔得!?邊個去定隻狗大定細?? 我覺得 松鼠/西施 都好大隻喎 點算?
之前 有人認為小巴插隊打尖一兩個可以 咁第三個去打尖得唔得?? 得的話 第四個呢??

偷一粒糖可以? 偷一袋糖要不要報警?

而且一開縱容的話 想管就難!!  :em16:

唔知係米時代唔同左 人們的想法都唔同左??   :?:  定係可能係我"老土"? 好多時眼見自己睇法同大家好唔同. 對不起! :em14:[/quote]

唔係咁既... 我講下我既睇法啦.
我話12 對可以接受既意思. 即係"小小地" OK.
唔係話第三對 我就即時要話人.
正如有人話. 1  2 個插隊可以. 意思即係" 小小地"可以接受.

這個多少.大小.既定義每個都有不同的. 
當人覺得忍受唔到.咪出聲o羅.就係咁簡單.
===

[quote:77e7f07f98="diedsee"]我都認為一、兩對係 ok ge
不過.....
我果層有一陣都...幾...嚴重 ge 嗅味...........[/quote]
唔係掛.....鞋臭味好難頂架d味好串架 :em15:

"忍讓"咪就係中國人o既所謂傳統美德囉~~
其實除左門口d鞋 有幾多事唔係畀我地"百忍成金"?

我覺得如果d人放d鞋放到出晒界
好容易令人"唔小心"踢到 仲踢踢下踢左入"車立"
然後畀d鞋遊下"車立"河囉!
睇下d人仲會唔會"公器私用".

仲諗住門口加個鞋櫃添 : ,挑戰 個做事慢到嘔既管理處。 :

[quote:7373342608="Jeffrey & Shirley"]仲諗住門口加個鞋櫃添 : ,挑戰 個做事慢到嘔既管理處。 :[/quote]

好wor 記得話我知個挑戰result..... :
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:257537e3de="dick&queenie"][quote:257537e3de="Jess&Burns"][quote:257537e3de="dick&queenie"][quote:257537e3de="Jess&Burns"]絕d 咪通知管理署. 等管理署同佢傾[/quote]

再絕D
可以襯冇人時,倒成支"地門"落去對鞋度。 :em12:[/quote]

人地會叫警察拉你.
本來係人地錯. 就會變左你錯.[/quote]

see? :em17:[/quote]

真係要從新認識o下你! :em16:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:5d90e86b05="Jess&Burns"][quote:5d90e86b05="diedsee"]我果層個個都放wor[/quote]

放一兩對問題不大.

放10 幾20 對 就應該有問題.

尤其係A B  G H 室. 因為正正是防火門的門口.[/quote]

:mrgreen: A、H室空間最多,最好擺喎