藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: milk
打印 上一主題 下一主題

~煮野食~ [複製鏈接]

[quote:a6efcf83fd="dick&queenie"][quote:a6efcf83fd="hales"]應該係中左msblast...
試試boot入safe mode 唔好插LAN線
然後search一下有無 MsBlast.exe 呢個file.....[/quote]

嚴重離題,完全九唔搭八,即使係吹水,人地講整野食,無端端講Lan線
紅牌警告... :x 天子犯法,與庶民同罸 :HIT:

ops:[/quote]

第二章 不洽當文章定義:
1. 於某一版面發表文章時 其文章內容與該版面之版面描述
  不相關.
2. 回覆文章的內容與原文標題所述說的內容沒有合理的關聯性.
3. 在沒有事實証明的情況之下對其它使用者作出不理性評擊.
4. 粗言穢語.
本章節的第一條及第二條 將不適用於"藍澄吹水泳池"版

我識整煎肉餅....只不過係將原本用來蒸ge肉餅拎去煎 :

Re: ~煮野食~

[quote:2968d18536="milk"][quote:2968d18536="diedsee"]係煎急凍銀雪魚同急凍三文魚煎到散晒 :poor:[/quote]可以試o下咁做︰

將魚洗淨後用廚房紙印乾,然後兩面搽上鹽,之後再在兩面搽上生粉;
煎時用中火,不要亂反魚身,慢慢煎完一面先到另一面!食時加上沙侓醬,好味

我都係咁整! :[/quote]
嘩~~
好感動呀  :face13:
milk milk 你又為我開條 thread 去解答我 ge 問題喇 ^^

再問....
用焗爐焗肉類 ge 食物要用幾耐 有冇人知呢?
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

要睇o的肉有幾厚 同埋係乜野肉..一塊牛扒同一隻雞可以差好遠 :

不過煮野食其實無絕對時間...一定要靠經驗 失敗幾次就知道要幾耐了
其它我未試過 不過如果係講牛扒的話 你生肉入焗爐既話 如果一般家
用爐一定焗得唔靚..因為火力不夠 於是乎...塊扒係"燴"熟 而唔係焗熟
咁樣既話塊扒入面熟哂 個扒面都唔靚....最好係先用穫用大火煎一煎個
邊同埋底面之後 等個面香口o的先再入爐焗 我見的西餐廳都係咁整法..

[quote:6e9a5c1363="H&H"]milk milk 仲有d 咩識整 過兩招黎啦 簡單快捷方便既餸就最岩我喇[/quote]

ma婆豆腐同金菇牛肉卷都好簡單

Re: ~煮野食~

[quote:90c21bc92f="diedsee"][quote:90c21bc92f="milk"][quote:90c21bc92f="diedsee"]係煎急凍銀雪魚同急凍三文魚煎到散晒 :poor:[/quote]可以試o下咁做︰

將魚洗淨後用廚房紙印乾,然後兩面搽上鹽,之後再在兩面搽上生粉;
煎時用中火,不要亂反魚身,慢慢煎完一面先到另一面!食時加上沙侓醬,好味

我都係咁整! :[/quote]
嘩~~
好感動呀  :face13:
milk milk 你又為我開條 thread 去解答我 ge 問題喇 ^^

再問....
用焗爐焗肉類 ge 食物要用幾耐 有冇人知呢?[/quote]

我焗雞翼同扒類 會較210度焗15分鍾........因為我唔食生野 d野一定要全熟 所以焗得比較耐!!!

[quote:8df636d1f1="hales"]部機搞掂了?[/quote]

禽晚andy帮我整o左不過唔掂. o岩o岩dick帮我整過 今晚試吓先.
多謝hales roscoe andy dick仗義相助. :em14:
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

[quote:3fe858e944="milk"]桂花魚我會蒸!
懶的做法︰將少許油(我落好少)及蒸魚豉油"林"上面,然後加o的薑絲﹑蔥斷及辣椒絲,一齊蒸兩個字,食得!

唔懶做法︰將以上調味料用獲煮過之後"林"落已蒸好o既魚身上,食得!
我用懶的做法 :zdevil:[/quote]
希望各位一齊分享o下煮食心得
:em09:

我尋晚整咗炸菜肉雲吞、忌廉磨菇生菜同埋焗椒鹽雞翼...兩個人食(但冇煲湯)。加埋下午整咗前後3個蛋糕 + 1款12件0既杯仔甜品...而家簡直係勃到呢...  

q. :em01:
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:101244c12c="queenie"]我唔理呀 :em01: 下次到你整野食比我食呀 :em01:  :em01: [/quote]

好攪笑喎.... :mrgreen:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]