藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: AgnesSarah
打印 上一主題 下一主題

渣打Mortgage One(FYI) [複製鏈接]

[quote:cf1158f95f="AgnesSarah"]
Why :!: ??Whatever I choose which plan I still borrow same amount.[/quote]

噤呢d係個人喜好,有d人會好save,以便不時之須,又可能plan1 年內會結婚,又或者佢好懂得投資之道(宜家真係好難),咪留多d現金,但係如果你估計自己幾年內都無咩大錢要洗或危機,如失業、減人工,噤硬係借少d,比少d利息,宜家d儲蓄都無利息 :em01:

[quote:4640501d02="Sharan"]總括來講,如果你有同一筆儲蓄,MOne :em11: 係好過MLink就算佢有好多手續費 :em16: ,但係兩者都係要你一係手頭有一大筆錢 :em12: ,一係你每個月有d多餘錢 :em12: ,但又唔可以出來洗去 :em18: ,你亦唔好係頭十年內換樓 :em16: ,除非你一開始有一大筆,已經回本 :em04:[/quote]

無錯! :em11:
我朋友0岩0岩quite左渣打無做但係佢就係第一批員工試用MOne佢都話好正可以save好多息但係就要有一大筆錢0係手或者儲錢係佢度所以唔係個個0岩用!
:idea:
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

[quote:1bd1909eef="Kiliyan"]
我朋友0岩0岩quite左渣打無做但係佢就係第一批員工試用MOne佢都話好正可以save好多息但係就要有一大筆錢0係手或者儲錢係佢度所以唔係個個0岩用!
:idea:[/quote]

你個friend應該無我噤好喎,事關佢會有員工借貸同儲蓄利息優惠,可能蝕比渣打喎 :?:

[quote:8047efa0b4="Sharan"][quote:8047efa0b4="Kiliyan"]
:idea:[/quote]

你個friend應該無我噤好喎,事關佢會有員工借貸同儲蓄利息優惠,可能蝕比渣打喎 :?:[/quote]

咁我就唔知喇~ 因為果時MOne仲未promote出黎(市場未有) 佢地就demo試個plan囉~
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

我都係用MOA,我見現在定期咁少息,
我叫亞媽將佢D錢放在我戶口,
我計番息比佢,
WIN WIN La!

計我話...
最好問屋企人借,然後供返比佢,
咁佢收既息一定比銀行存款高,
我又可以話財政困難時,拖延供款又唔會比人收樓,
一舉兩得 :em12:  :em12:  :em12:
不過...佢就要冒我唔還錢既風險
:em12:  :em12:  :em12:  :em12:  :em12:  :em12:  :em12:  :em12:  :em12:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

不過都幾難搵呢屋企人 :em06:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:4a6ce0dad5="abo&keung"]我都係用MOA,我見現在定期咁少息,
我叫亞媽將佢D錢放在我戶口,
我計番息比佢,
WIN WIN La![/quote]

mutual benefits !  :

我都係選渣打真係好好其實唔一定要有好多儲蓄.每個月有小小儲蓄都俾傳統的好.
而且可以隨時將d錢另出離用.開戶2000蚊有得傾俾小d.
我計過全期利息俾小好多.
大家可以去渣打網頁到計下就知.
http://service.standardchartered.com/hkmoa/index.jsp?version=CHI

咁每月最少可唔可以儲under $1000 你知啦供樓後起碼頭個幾年會辛苦d 唔會有太多錢儲嘛!
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~