藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dracula
打印 上一主題 下一主題

酒店客唔排隊 [複製鏈接]

你要明白﹐大陸某D地方係冇排隊哩回事o既。你成日上廣州﹐應該深有體會o架。
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

唔知佢地知唔知伯爵會吸血呢.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

伯爵果副假牙o黎o架﹐冇殺傷力o既。(嚇o下鬼就得 :em17: )

[quote:3386cc3158="leemoksau"]大家文化唔同﹐唔知有冇得相就呢﹖
諗起初初返大陸做o野﹐我都好睇唔慣佢地遲到早退﹐淨係識指指點點唔落手落腳做o野。冇錯﹐o係香港請一個人o既薪金可以o係上海請五個人﹐不過香港一個人做o既o野o係上海要六個人先至做得掂。所以當時所有大陸同事都唔鐘意我﹐而我亦都睇唔起佢o地。
後尾發覺﹐哩D係佢地o既文化。入鄉隨俗﹐我冇理由係上海要求全上海o既人學香港人一樣咁勤力。如果佢o地真係做得到好似香港咁好﹐咁香港已經冇生存o既空間。
依家酒店客放飛劍﹐集體煲煙引至響警鐘﹐搭車唔排隊﹐會唔會係佢o地根本唔知香港o既文化係唔容許o既呢﹖希望酒店方面可以o係接收內地遊客o既同時﹐派發宣傳單張﹐提醒佢o地唔好犯以上錯誤。[/quote][quote="leemoksau"]大家文化唔同﹐唔知有冇得相就呢﹖

有感而發:

每個地方都有佢獨特的文化 別的人是難以明白

eg. 大陸人有中午會訓午覺.

銀行teller 番二日工 放一日假咁

香港人是好少會咁...

好多人成日把上海和香港比較: 我自己去過上海二次

覺得二個地方其實真係好似( 都係小和有靚夜景 ) 唯一真係覺得唔同係:

人民的素質 : 香港人民的素質是好o的.

人民的素質卻不容易去改變  (這亦是香港人可以話值得驕傲的地方 )

大陸好多野在數年內可以追及香港 eg 港口建設 infrastructure..

但人民的素質 是需要漫長的時間 配合教育才能提升 o衣一點 我認為香港人有

絶对的优勢.

店客放飛劍﹐集體煲煙引至響警鐘﹐搭車唔排隊 ====> 認為係文化一種.

我係大陸讀過半年書: 在校園內 是好少見到佢地隋地吐痰 係真係好少

但一出市區 離開學校 o的人( 唔係我o的同學喎)又係隋地吐痰  

係咪新一代和受過教育都會好o的呢? ( 我仲唸咁緊這問題 )

要使他們真正明白 :放飛劍﹐集體煲煙引至響警鐘﹐搭車唔排隊的

disadvantages  我唸係需要教育 ...

同意。需要當地政府﹐自由行領隊﹐酒店管理者同佢o地教育。

其實我地既指示牌清晰 D 既話,都可以令吾知既野,都會令人知埋。我地管理處係有責任,令吾清楚既人知道哩道既規矩。

[quote:30a84b722f="MandyG室"]
有感而發:

每個地方都有佢獨特的文化 別的人是難以明白

eg. 大陸人有中午會訓午覺.

銀行teller 番二日工 放一日假咁

香港人是好少會咁...

好多人成日把上海和香港比較: 我自己去過上海二次

覺得二個地方其實真係好似( 都係小和有靚夜景 ) 唯一真係覺得唔同係:

人民的素質 : 香港人民的素質是好o的.

人民的素質卻不容易去改變  (這亦是香港人可以話值得驕傲的地方 )

大陸好多野在數年內可以追及香港 eg 港口建設 infrastructure..

但人民的素質 是需要漫長的時間 配合教育才能提升 o衣一點 我認為香港人有

絶对的优勢.

店客放飛劍﹐集體煲煙引至響警鐘﹐搭車唔排隊 ====> 認為係文化一種.

我係大陸讀過半年書: 在校園內 是好少見到佢地隋地吐痰 係真係好少

但一出市區 離開學校 o的人( 唔係我o的同學喎)又係隋地吐痰  

係咪新一代和受過教育都會好o的呢? ( 我仲唸咁緊這問題 )

要使他們真正明白 :放飛劍﹐集體煲煙引至響警鐘﹐搭車唔排隊的

disadvantages  我唸係需要教育 ...[/quote]

同意 新一代會比較好 我有個南京大學來的同學仔 0向佢身上係搵唔到隨地吐啖、唔排隊....呢d陋習 佢好有禮貌 :em11:

所以公民教育係好重要

[quote:53776a98f7="leemoksau"]你要明白﹐大陸某D地方係冇排隊哩回事o既。你成日上廣州﹐應該深有體會o架。[/quote]

我有次聽收音機,梁繼璋話佢去海洋公園 有好多內地遊客唔排隊  咁佢就話佢地 d大陸遊客竟然話香港乜都要排隊咁煩0架 :em05:

所以我上去深圳、廣州都入鄉隨俗唔排隊上車....呵呵呵 :

[quote:119c23938a="Tomato"][quote:119c23938a="leemoksau"]你要明白﹐大陸某D地方係冇排隊哩回事o既。你成日上廣州﹐應該深有體會o架。[/quote]

我有次聽收音機,梁繼璋話佢去海洋公園 有好多內地遊客唔排隊  咁佢就話佢地 d大陸遊客竟然話香港乜都要排隊咁煩0架 :em05:

所以我上去深圳、廣州都入鄉隨俗唔排隊上車....呵呵呵 :[/quote]

唔入鄉隨俗 只怕我上不車jor..迫住要咁

我都體諒係因為文化唔同~ 所以用最快o既方法 "鬧醒佢"~

無錯,大陸人真係要鬧先得,佢地既文化係咁,你好聲好氣同佢講無用,一定要大聲鬧至聽,比你鬧完佢地亦唔會嬲或者覺得無面,可能習慣了...唉...中國人......