藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Charlie Brown
打印 上一主題 下一主題

今朝9點幾RC樓下88G/88F站有超過30個大陸人等車,離哂譜!! [複製鏈接]

說實話我不是很贊成一堆的所謂替代路線 當日某管理人員說沒有shuttle bus
也要爭取同小巴公司商討開設綠van路線 這代表了甚麼呢.........
有了綠van即係話已經有對應的交通安排 以我接觸過很多不同的政府
部門了解到他們的做事立場就是 有就夠 少做少錯 萬一做錯小小野就好麻煩
他們會覺得既然RC已經有綠van就唔需要再搞咁多野申請甚麼村巴 所以
當日有了綠van後這正表示日後會更難申請到村巴..
假如日後又多了所謂"酒店名義申請的shuttle bus"的話 這對於日後爭取
RC自己的村巴方面就會難上加難了........
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

我想講我地係一個人球
而我地需要既係
1. 搵人映下30酒店住客等van仔既相
2. 去搵議員同td指出
"我地rc resident有green van 呢句說詞已經不成立"
3. 要求合理既交通安排
佢地可以迫green van加班次
可以開其他車(shuttle / other green van)

佢地係父母官
唔可以好似air circulation system咁
有吹起feathur咁多既
air circulation system
就話我地已經有air circulation system
生活好好

即係有可以等半個鍾先上車既green van就係有green van
好冇同情心
好唔sympathetic

[quote:54b8d51255="grassman"][quote:54b8d51255="vivian"]Queen Queen
唔好咁 大家講下笑嗟 !

商場 ?  我估商場生意主要來自RC居民多...[/quote]

No la!  Will you buy things in Fortess frequency?

Q. I will vote you instead! :em17:[/quote]

咁我要儘快賣樓至得喇!!!   8)

Q.
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:cd54d7266d="unicorn"]說實話我不是很贊成一堆的所謂替代路線 當日某管理人員說沒有shuttle bus
也要爭取同小巴公司商討開設綠van路線 這代表了甚麼呢.........
有了綠van即係話已經有對應的交通安排 以我接觸過很多不同的政府
部門了解到他們的做事立場就是 有就夠 少做少錯 萬一做錯小小野就好麻煩
他們會覺得既然RC已經有綠van就唔需要再搞咁多野申請甚麼村巴 所以
當日有了綠van後這正表示日後會更難申請到村巴..
假如日後又多了所謂"酒店名義申請的shuttle bus"的話 這對於日後爭取
RC自己的村巴方面就會難上加難了........
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

我想講我地係一個人球
而我地需要既係
1. 搵人映下30酒店住客等van仔既相
2. 去搵議員同td指出
"我地rc resident有green van 呢句說詞已經不成立"
3. 要求合理既交通安排
佢地可以迫green van加班次
可以開其他車(shuttle / other green van)

佢地係父母官
唔可以好似air circulation system咁
有吹起feathur咁多既
air circulation system
就話我地已經有air circulation system
生活好好

即係有可以等半個鍾先上車既green van就係有green van
好冇同情心
好唔sympathetic[/quote]

你/我住在其中身同感受..當然是別有一翻滋味....
只是現實歸現實.....100個問題幫你解決左一兩個無關
痛癢的問題就會出哂poster又街招又公告又拉橫額宣示自己的功績
然後有90幾個切身的問題只會同你講會盡力幫你 幫了三五七年亦未
知會做左o的乜野 分分鐘區議員榮升上立法會 此等地區政
務的事又豈能要他們花上寶貴時間.....這就是我們的父母官了...

Re: 今朝9點幾RC樓下88G/88F站有超過30個大陸人等車,離哂譜!!

[quote:88a018a9d0="Charlie Brown"]究竟酒店幾時會有酒店車或旅遊巴俾D住客呢?

如果朝朝都係咁,排隊則起碼要等幾架車,但又要趕返工,咁我地就要成日搭的士或行上大路搭其他車了...  

依家咁情況對我地RC住客實好唔方便又唔公平啊[車選擇已不多、班次又唔密]...
成個RC範圍好似係大陸社區,好唔開心啊 :em18:   

我地可向邊到反映意見呢?業委會委員可幫到我地儘快爭取有酒店Shuttle Bus嘛 :?:[/quote]

唉,真後悔今朝無帶相機係身,影低咁壯觀既情景 ;其他網友有沒有影低呢,送上黎大家參考,做D野呀,Thanks   

[quote:602c04d28a="vivian"]Queen Queen
唔好咁 大家講下笑嗟 !

商場 ?  我估商場生意主要來自RC居民多...[/quote]

係但老細話生意"月"多"月"好喎.

我有次見有架旅遊巴係5座對開落車.
點解唔直接番酒店呢.
係放d遊客去商場買野呀.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

Re: 今朝9點幾RC樓下88G/88F站有超過30個大陸人等車,離哂譜!!

[quote:fdd367d727="Charlie Brown"][quote:fdd367d727="Charlie Brown"]究竟酒店幾時會有酒店車或旅遊巴俾D住客呢?

如果朝朝都係咁,排隊則起碼要等幾架車,但又要趕返工,咁我地就要成日搭的士或行上大路搭其他車了...  

依家咁情況對我地RC住客實好唔方便又唔公平啊[車選擇已不多、班次又唔密]...
成個RC範圍好似係大陸社區,好唔開心啊 :em18:   

我地可向邊到反映意見呢?業委會委員可幫到我地儘快爭取有酒店Shuttle Bus嘛 :?:[/quote]

唉,真後悔今朝無帶相機係身,影低咁壯觀既情景 ;其他網友有沒有影低呢,送上黎大家參考,做D野呀,Thanks   [/quote]

不需要了相信各位網友擺得上網 都是事實 不是無中生有.
今日我都看到這個情境.

自從酒店開了後 RC居住環境的確受到滋擾 這是不爭的事實. 不管他們是大美國的公民 歐洲的貴族 或 是國內的同胞 他們在我們已經是狹小的平台遊蕩 佔用我們唯一出入這個荒島的交通工具.
我覺得真的要分隔開酒店與RC. 保持RC的PRIVATE.

平台是RC住客的私人地方 大部份屋苑都要訪客登記才可進入平台 難道RC真的是(NO COVER) 的雞籠. 人流太多 治安和衛生都一定受到影響

不需要了相信各位網友擺得上網 都是事實 不是無中生有.
今日我都看到這個情境.

自從酒店開了後 RC居住環境的確受到滋擾 這是不爭的事實. 不管他們是大美國的公民 歐洲的貴族 或 是國內的同胞 他們在我們已經是狹小的平台遊蕩 佔用我們唯一出入這個荒島的交通工具.
我覺得真的要分隔開酒店與RC. 保持RC的PRIVATE.

平台是RC住客的私人地方 大部份屋苑都要訪客登記才可進入平台 難道RC真的是(NO COVER) 的雞籠. 人流太多 治安和衛生都一定受到影響

^^^^^^^^^^^
有個別鄰居說對了
hotel一分一文也是做生意
我們不可能叫他得到hotel同和黃唔好比人搞我地個商場
也不可能叫van仔老細
出車密到sit錢

但我地d government departments
佢地收我地鬼咁高人工
睇我地日日搵車返工鬼咁慘
佢地好唔好意思呢

我地唔返工鬼交稅比佢地出糧

定係真係個個官都忙住鋪後路所以要千就d私人公司van仔公司
我地d小市民返唔返到工唔洗理
我覺得有証據交出來就最好

其實呢度有五座大廈加三間酒店就算唔係大陸人兩條小巴線跟本就係極度不足但可以點呢!!!!????

唔記得可以投訴交通投訴組 這個好使好用的方法.

交通投訴組
http://www.info.gov.hk/tcu/chi/complaint/index.htm

需唔需要每人或每戶給它一個投訴?