藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tomato
打印 上一主題 下一主題

廚房抽氣扇有聲 [複製鏈接]

poon ; 你住係1x樓都有老鼠 !  :em07:  :em07:
係晤係從渠爬入黎 ? 廚房應該無地方鼠到入屋
會晤會雪柜後面有個泂 或是煤氣表個度可以鼠入去呢 ?
你快d搵下原因 !

[quote:01373de2ca="gp"]

d老鼠點入屋呀? 如果住a或h 室 佢o地可能由廚房入屋喎.
我近排都見過有老鼠係泳池旁(近六座)o個沙地度出現 仲要係下晝喎 成隻貓仔咁大 :em18:...... 證明rc係好食好住啦.[/quote]

啊poon住六座.
我諗廚房最好唔好開窗...

[quote:ded3575608="Billy"]如果搬去朋友o個度暫時住.
可以關晒所有門窗再放老鼠藥.
兩日後返黎再睇睇.
有食希望老鼠死o左.
冇食應該冇老鼠.[/quote]

用老鼠米好~ 側邊再放 d 水~ 佢地食完就會係咁飲水 飲到個肚脹哂~ 死番o係o個度~ 唔會死o係 d 隱蔽地方~
另外用老鼠膠都好 不過要小心固定塊膠 因為如果隻老鼠只係一隻腳 "chi"住~
佢就會係咁拖住行 "chi" 到成屋都係~ 呢個方法會易d中招~ 但係用五金舖一鑵鑵o個 d 好大 jum味 用原裝一塊o個 d 會好 d 部份超級市場有得賣~
見過鬼就唔怕黑啦~

:em07: 住十幾樓都入到屋! 唔通隻老鼠識得爬外牆水管 再由廚房個窗入屋 :?:
G :em21: P

[quote:fd02fada7d="Billy"][quote:fd02fada7d="dracula"]老鼠呢家o野一定要捉~ 唔係o既話 佢地會一代傳一代 o係妳間屋入面 百子千孫 生老病...... 咁就會好麻煩~
仲有佢地好聰明 唔係咁易捉 尤其是大隻o個 d~[/quote]

大隻o既好容易被發現.
發現唔到多數都係細隻o既..[/quote]

你唔明o架喇~ 佢地真係好犀利o架~ 大隻o個 d 真係老鼠精o黎o架~~~
你有冇見過 d 老鼠o係個 C塔度 "娟"上o黎? 仲有一隻成呎長o既老鼠 "娟" 入一條一寸高o既隙縫入面... :em18:
見過鬼就唔怕黑啦~

老鼠 "娟" 入一條一寸高o既隙縫入面就見過.
C塔度 "娟"上o黎????
C塔度入面有水喎點"娟"???? :?:

我唔係太贊成用"老鼠藥",
因為以前聽過o的老人家話o的老鼠食完"老鼠藥"之後,
會不斷搵水飲,然後會飲到肚爆而死... :em15:

不過唔知流定堅~ :mrgreen:

[quote:f996fb2015="Billy"]老鼠 "娟" 入一條一寸高o既隙縫入面就見過.
C塔度入面有水喎點"娟"???? :?:[/quote]

老鼠識游水o架~~

老鼠米 老鼠食o左會搵水飲~ 所以佢地會死o係有水o既地方側邊 另外佢o既死因唔係大飽 而係佢血液 "形" 結~  :em09:
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:adc4ef847c="Billy"]老鼠 "娟" 入一條一寸高o既隙縫入面就見過.
C塔度入面有水喎點"娟"???? :?:[/quote]

:em07:
嘩 越講越心寒......連廁所都唔咁去喎 ops:
G :em21: P

咁仲有無其它好方法呢 ?
這件事已經係星期六發現的 ; 諗左好多方案都晤掂 為有叫大家比下見意我 ?
隻老鼠係好屋企又驚 ; 未走又驚 !<已經放左老鼠米在廚房暗位到>
我朋友都晤信隻老鼠點解可以神通廣大上到十幾樓 !
JANICE :em11: