藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: gaga
打印 上一主題 下一主題

藍澄會 會費 [複製鏈接]

其他包左club 會所費用的屋苑 請問有無人知管理費高過定低過$1.3/呎?
如果有人接受唔到管理費包broadband 卻接受到管理費包會所費用???
Don\'t worry be happy!! ^_^

我有同事住嘉湖山莊管理費為$1/呎 3房單位有5張住戶証(免費)5張後每張$50.  Club house 每年$150/位 老人小童$70/位. 住戶証內藏IC有相 所有出入口使用(包括Club house) 若沒有俾Club house 年費 就不能進入Club house.

[quote:e40d31751b="kk-in-hk"]其他包左club 會所費用的屋苑 請問有無人知管理費高過定低過$1.3/呎?
如果有人接受唔到管理費包broadband 卻接受到管理費包會所費用???[/quote]

所以永遠要睇數..break down 後條數會所用了多少錢? 其實我真係無所謂 不過我覺得為什麼我們那麼關心眼前小利 卻沒有關心盤數!

1.3/呎包沒問題...這是收入...但支出是多少? 會所是一個相當大的支出 沒有人關心盤數! 不夠用就負債? 低於1.3呎是有如名逸居 但已經有赤字了. 以為使大了管理處會貼錢或不收酬金?

如果我是租戶當然越多服務越好 但作為業主就要承擔債務! 入伙至今 沒有人想過查數
不想講了 反正有千幾戶一起分擔 沒關係! 費事比人話唱反調! 我已經盡了義務指出將來可能面對的問題 不是交了管理費就一了百了!

[quote:3c230a191d="SEVEN"]好彩我未入會 但會不會沒人參加 將會加管理費 :cry:  :x[/quote]

應該與我地無關 業權唔係我地 自負盈虧 我地D管理費唔會因酒店或會所業務有所影響.

[quote:ec36f3e87e="半伯"][quote:ec36f3e87e="SEVEN"]好彩我未入會 但會不會沒人參加 將會加管理費 :cry:  :x[/quote]

應該與我地無關 業權唔係我地 自負盈虧 我地D管理費唔會因酒店或會所業務有所影響.[/quote]

以前和黃已經回覆過..賠本我們也沒需補貼 所以可以放心唔入會 和我們有關的是"空中花園"和"泳池

Re: 藍澄會 會費

[quote:6f7f8d2942="matthewlee"]點解唔想下每件事都有利有弊?
大約半年前和黃回覆會所是獨立經營 自負盈虧 不用管理費補貼

我想這是合理的 都算是用者自付 會所使用者不多 亦不能太多 所以補貼程度比上網高得多! 而且會所通常都是虧本的 實報實銷 未必是好事!

希望大家知道沒有東西是免費的 包括上網 村巴 會所等 只是用另一方式把費用算在大家身上! 留意盤賬 可能發現費用包在管理費上並不化算!

多關心大家的管理費賬目 今天小便宜可能令將來吃大虧![/quote]

我覺得這裡的人都明白什麼是用者自付 只係唔值每月都要比入場費 我地唔係貪小便宜 入去玩野仲要比錢架 正如有網友話屋企有老人家 佢地都係想有個地方可以坐下 睇下報紙 錦樣都要比錢 我估佢地零願坐晒係平台率腳趾 La.
既然會所是獨立經營 自負盈虧 你又話會所通常都是虧本的 錦即係話將來酒店同會所無生意的話 就會轉架係我地D管理處度 什麼 歪理呀? 唔好再誤導大家 La 除非閣下支持冬季冇水游 冇波打嘅會所仍然每月付鈔入去睇報紙 我都焦話可說.
請大家睇清楚係一條好長嘅費用 住十年就比足十年錢架.

本人讀書少 唔識計數 只係對事 得罪晒.

How about their services? we pay for the managment fee $1.3/ft for every month. What kind for services they have provided. The managment level worst than public village. All lobby without aircon very dirty in every level very slow speed for defects bad security (T5's lady security always talking with her mobile) and managment offce close very early everyday. How come we pay for $1.3/ft but without club house services??????

大家幫下忙出下力同和黃反映下成日當我地傻仔塭笨呃錢

Chloe I agree with you that it is good question to ask the MO about what sort of the services will be provided and the breakdown of how to use our $$$ (monthly Mgt fee). But you cannot blamed everything that happened in RC are done by them. For example the very slow speed for defects is not their job is PaulY. Moreover not every security guard is so bad as the one you saw. I suggest you need to complain that lady security together with the dirty area.
I understand that everyone is want RC to be better & better place to live in. That's why we discuss in this forum. If I said anything that you didn't want to listen what I can do is said SORRY!

一句講晒:
「唔會入會!」