藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Purky
打印 上一主題 下一主題

Mr. wychan 請進~~~其他業主也請留意~~~ [複製鏈接]

I suggest that we should try to escalate this to senior/middle management level of Hutchison. Due to communication issue in big company our issues may not be correctly reflected to that level. This is my past experience on how to draw attention in a more effective way. We should elect representatives and then lay down what we want. Then we can make a request to Hutchison to ask a level 2 or above manager to discuss with us directly and own this escalation. If Hutchison ignores our request we can treaten them that we will do something similar to 盈翠半島. If we can get a senior/middle manager to own this the result of this case may affect his personal performance in Hutchison. In this way he will work harder to push his subordinates to resolve this for us. Frankly speaking go to press should be the final resort and may not be the most effective way.

Re: Mr. wychan 請進~~~其他業主也請留意~~~

[quote:78dca125fc="urky"]Mr. Chan
我係RC的其中一個業主 得知你上次發起了簽名運動 希望你再發起啦~~
因為最近有好多業主都表示不滿 我地收樓都收到一肚氣~~
大家都有幾點極之不滿的

1. 無穿巴~~(當初講好會有 而家又無)
2. 小巴繞道~~(現在唯一的交通工具 因為六月開始 免費車都會停 原本5至10分鐘的路 現在因為繞道而變成20-25分鐘. 大家都一定會 選快點的葵芳線 最後都會因快得慢)
3. 太多執漏~~(大家都認為今次收樓 太多地方要執漏 水準太差)
4. 率效極低 服務差~~(已經要執漏 但係就好慢 總是忘記 約好了師傅又會遲到成兩個小時 講好幾時前要做好 但係又比原定日期遲成一兩個星期. 而且投訴無門 諸多推卸責任)

今日搭小巴的時候 聽到一個業主話 之前盈翠半島都有同我地相似的問題 投訴無門 最後用拉橫額 集體簽名 最後和黃怕到死 好快就作出回應 而且即時作出妥善的安排 所以不如我地又再次搞簽名 相約一個星期日 集合大家的不滿 反映給和黃知吧~~

不如其他業主都表態吧~~還有什麼不滿~~這裡沒有的 也請說出!!![/quote]

多謝大家對小弟的錯愛,小弟亦不敢當什麼發起人,之前只見有很多事情如不及早與管理公司及有關當局反映小弟的禺見,那及至不可收拾的地步,影響大家的利益....

至於閣下題及的問題,小弟和其他友好曾經與有關方面早前確實探討過,有關進展如下...

1) 無穿巴
- 其實管理公司及和黃曾經及已經積極曾取設立,但奈何政府及有關當局不予批准! 問題在政府,不是在管理公司。我們可claim和黃沒有對現承諾,但可知售樓書內細字中寫明"積極籌辦",意思係.... 未必一定得.... 所以咬佢唔入。

但是你放心啦.. 據我所知管理公司及和黃都已經諗緊辦法在酒店入伙時利用酒店或其他方式申請.... 你都唔會開間酒店招孚d自由行,但係d自由行都唔能夠自由反酒店0架.... 可以的話,俾d時間啦... 況且現時rc的對外交通(bus)亦不算差啦....長青村居民都用了現有交通公具0甘多年。 我相信有了rc後將會有更好的改善。

2. 小巴繞道
- 的確係大問題...唔丙唔得。所以早前與dick fanstar 試圖draft了信去運輸署投訴有關情況。同時建議其他可行的路線。但及後興管理公司開會及反映意見後同意先由管理公司出信,待運輸署回應後再研究下一步行動。我們是想件事弄好,所以保持理性的態度與管理公司合作,希望大家認同....

3. 太多執漏 率效極低 服務差
- 老實講,我都俾佢弄得成肚氣,一頭煙。我已經過了一個月,但是還未完成。真是想xyz保華....

我同意要有些行動與保華交涉,例如和保華管理層對話或什至安排集體循民事向發展商題出訴訟,要求賠償late交樓所引至的損失等。但是我覺得問題在於保華及和黃上,與管理公司無關,管理公司也不過是磨心而已.... 所以行動應針對保華及和黃...(我冇偏幫管理公司0架,只是由本人的嘗識判斷而且,如有錯誤,唯望指正)

所以如果要速使保華及和黃盡快完成執漏及交樓,簽名,遊行上paul y office或興訟都可以。但小弟是IT人,不是法律人。如果有賢能之士可相助,那小第會舉腳支持... (雖然我覺得都是大事化小會更好,去傳媒... NO WAY)

話說回來,本星期三/六(待定)將發起一聚會閒話家常。如果你們有任何建議或有識次士發起活動,小弟定當支持....
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

一定支持﹗請其他業主都加入﹗同心協力﹗爭取我地o既權益﹗

Re: Mr. wychan 請進~~~其他業主也請留意~~~

[quote:189e701ec8="wychan"][quote:189e701ec8="urky"]Mr. Chan
我係RC的其中一個業主 得知你上次發起了簽名運動 希望你再發起啦~~
因為最近有好多業主都表示不滿 我地收樓都收到一肚氣~~
大家都有幾點極之不滿的

1. 無穿巴~~(當初講好會有 而家又無)
2. 小巴繞道~~(現在唯一的交通工具 因為六月開始 免費車都會停 原本5至10分鐘的路 現在因為繞道而變成20-25分鐘. 大家都一定會 選快點的葵芳線 最後都會因快得慢)
3. 太多執漏~~(大家都認為今次收樓 太多地方要執漏 水準太差)
4. 率效極低 服務差~~(已經要執漏 但係就好慢 總是忘記 約好了師傅又會遲到成兩個小時 講好幾時前要做好 但係又比原定日期遲成一兩個星期. 而且投訴無門 諸多推卸責任)

今日搭小巴的時候 聽到一個業主話 之前盈翠半島都有同我地相似的問題 投訴無門 最後用拉橫額 集體簽名 最後和黃怕到死 好快就作出回應 而且即時作出妥善的安排 所以不如我地又再次搞簽名 相約一個星期日 集合大家的不滿 反映給和黃知吧~~

不如其他業主都表態吧~~還有什麼不滿~~這裡沒有的 也請說出!!![/quote]

多謝大家對小弟的錯愛,小弟亦不敢當什麼發起人,之前只見有很多事情如不及早與管理公司及有關當局反映小弟的禺見,那及至不可收拾的地步,影響大家的利益....

至於閣下題及的問題,小弟和其他友好曾經與有關方面早前確實探討過,有關進展如下...

1) 無穿巴
- 其實管理公司及和黃曾經及已經積極曾取設立,但奈何政府及有關當局不予批准! 問題在政府,不是在管理公司。我們可claim和黃沒有對現承諾,但可知售樓書內細字中寫明"積極籌辦",意思係.... 未必一定得.... 所以咬佢唔入。

但是你放心啦.. 據我所知管理公司及和黃都已經諗緊辦法在酒店入伙時利用酒店或其他方式申請.... 你都唔會開間酒店招孚d自由行,但係d自由行都唔能夠自由反酒店0架.... 可以的話,俾d時間啦... 況且現時rc的對外交通(bus)亦不算差啦....長青村居民都用了現有交通公具0甘多年。 我相信有了rc後將會有更好的改善。

2. 小巴繞道
- 的確係大問題...唔丙唔得。所以早前與dick fanstar 試圖draft了信去運輸署投訴有關情況。同時建議其他可行的路線。但及後興管理公司開會及反映意見後同意先由管理公司出信,待運輸署回應後再研究下一步行動。我們是想件事弄好,所以保持理性的態度與管理公司合作,希望大家認同....

3. 太多執漏 率效極低 服務差
- 老實講,我都俾佢弄得成肚氣,一頭煙。我已經過了一個月,但是還未完成。真是想xyz保華....

我同意要有些行動與保華交涉,例如和保華管理層對話或什至安排集體循民事向發展商題出訴訟,要求賠償late交樓所引至的損失等。但是我覺得問題在於保華及和黃上,與管理公司無關,管理公司也不過是磨心而已.... 所以行動應針對保華及和黃...(我冇偏幫管理公司0架,只是由本人的嘗識判斷而且,如有錯誤,唯望指正)

所以如果要速使保華及和黃盡快完成執漏及交樓,簽名,遊行上paul y office或興訟都可以。但小弟是IT人,不是法律人。如果有賢能之士可相助,那小第會舉腳支持... (雖然我覺得都是大事化小會更好,去傳媒... NO WAY)

話說回來,本星期三/六(待定)將發起一聚會閒話家常。如果你們有任何建議或有識次士發起活動,小弟定當支持....[/quote]

Support!!! Pls let me know the time of this gathering.
AngusZire
:em13:  :em13:  :em13:

可否情商長毛幫手,佢幫人示威~~~收好平 :em11:

另外~好多事情大家都去搵Gary Lam,要知道佢只係一隻棋子。
係"卒子",唔係"車"、唔係"炮",係冇權架。
私底下~~佢係好人,但各為其主,我唔怪佢! :em21:
其實可以直接找和黃或paul.y 干涉~ :em20:

遊行路線如下:中環庶打花園、和記大廈、長江中心、政府總部~~~
但事先要向政府申請,包括用大聲公
永遠愛著您 :em21: [/code]

support

支持!
多謝各位!! :em04: 滑滑呀嘟嘟~~似豬膏咁滑,牛油蛋達無咁滑~~圓圓面珠我想錫一啖~~ :em04:

支持  !       支 持 !
目只近觀心能望遠

[quote:8ab58a7025="dick&queenie"]可否情商長毛幫手,佢幫人示威~~~收好平 :em11:

另外~好多事情大家都去搵Gary Lam,要知道佢只係一隻棋子。
係"卒子",唔係"車"、唔係"炮",係冇權架。
私底下~~佢係好人,但各為其主,我唔怪佢! :em21:
其實可以直接找和黃或paul.y 干涉~ :em20:

遊行路線如下:中環庶打花園、和記大廈、長江中心、政府總部~~~
但事先要向政府申請,包括用大聲公[/quote]

嗯....講句公道話...其實要執灟之類等等既問題會係和黃paul y既問題囉
gary佢係物業管理公司果邊的其實我都唔應該係搵佢囉
因為事情係有三個party長/和合資的公司(發展商) 和黃物業管理公司
和保華德祥基本上係三間不同既公司來的...
其實阿林生已經幫左大家好多咖喇...需知道其實佢係可以唔理
有關執灟既問題咖

支持!!!