藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Eddy Lam
打印 上一主題 下一主題

AM730 - RC樓盤報導 [複製鏈接]

係呢句咧 "不過,有得睇,無得食",明明係開心事,但知道後又好似有D謹謹予懷,這樣是否苦了自己呢?
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:31110652d2="grassman"]係呢句咧 "不過,有得睇,無得食",明明係開心事,但知道後又好似有D謹謹予懷,這樣是否苦了自己呢?[/quote]
男同女既處事方法有時會好吾同,何況 vivian 可以簡佢既態度同處事方法。好多事沒有全對或全錯之分,作出選擇時就會有所取捨,其中亦有所失亦是必然,未必人人心情都能平伏,更何況用手寫出或用口講出可能會心情更好呢!
而且每個簡自己既路,就會有佢要面對既事,這是因果。

........何必找尋一個同自己見解一樣的世界呢?!
........更何況其實這個世界已經在你心內。

人之所以痛苦,在於追求錯誤的東西。
動即是不動,不動即是動,此乃不二法門!
樓價沒動,有動亦只是人心在動。菩提本無樹明鏡亦非台;本來無一物何處惹塵埃。

小弟原本第一次路過這文章看到有這麼好的佛理時 眼前一亮. 怎麼現在卻變成這樣? 希望你們不是在罵戰吧. :hit:

首先原作者應該不是出於"攻擊"什麼人吧. 大家千萬別傷了和氣才好.

- "人之所以痛苦,在於追求錯誤的東西。"

記得最近一輯"向世界出發"曾志偉的一輯當中 有一段很刻骨銘心的 :
"人們買了一部新車回家 開開心心的 可以當用過車之後 一發現弄髒車廂之後 一面很心痛 :em01:  另一面又不准:em16:別人不小心弄髒車廂  :em05:  . 這樣的心態 到底'買車是為了什麼?'車子買回來原本是打算服侍自己的 可是到頭來卻是自己去服侍車子! 誰是主人家呢? 車? 還是'人'?"  :?:
這一段話跟上面的一句 道理是一樣的. 原本想買東西回來讓自已享受 :face13:  可是卻又偏捨不得它折舊 白梳化弄髒之後 心痛得想殺人 :twisted: 的人多的是 可是他們買白梳化的原始目的是什麼呢 ops:  他們卻早已忘掉了 只給眼前所見的蒙蔽了.
當初為什麼買樓呢? 住屋需要? 投資保值? 為什麼選 rc? 環境? 設施? 樓價? 近家人? :?:
現在樓價較早幾年時候升了 如果當初原本打算是"投資保值"的便開心不已. 不過如果原本只想買來自住 又喜歡它的環境景觀...etc的話 那麼樓價的升跌都不用介意 只需要注意是否供得起便可以了 :em04: . 而如果當樓價升了又想放賣的話 你只不過是認為"價值"這一項比較重要而已 跟追求"舒適"(或其他)的朋友沒兩樣 - "追求的東西"不同而已.  :detective 只要認清自己所愛所想便可以了 :yeah:  - 不喜歡弄髒白梳化的可以在它買回家之後給它套個透明套 放好一邊 不拿來坐 而拿來欣賞 也許就是原本想"追求的東西" 也不用介意別人怎麼看 -坐地下或者另一張梳化不就解決了嗎? 自己喜歡就好了.

- 樓價沒動,有動亦只是人心在動

對"樓價"本來就是"空"的 它根本不存在於世 它之所以存在 正正就是你我的"心在動".
試想想假設全rc所有業主 全部所有人都不打算買賣rc 那麼rc的"樓價"便不會存在 它就是"空"的.
好了 現在有人心動起來 想買賣 "樓價"便隨人心而動 它的升升跌跌都只起因於"人心" 大家都想要 它便升 相反便跌 - 完全是由"人心"所控制.

師兄這幾句話確很禪!  :idea:  日後請多多指教!
阿彌陀佛!

註 : 小弟只是路人一名 原意是想分享當中佛理而已 得罪莫怪!
Don\'t worry be happy!! ^_^

非常詳細,這與我的意思一樣。

說回來,大家都係吹吹水,聊聊天,道理講就易,
所謂"知易行難",炒兩句書,唔代表自己做得到,
如佛家所言:["懂法",不等如"悟法"。]
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

中原有2把口
對賣家就叫淡
對買家就唱好  :
佢出晒口幫我地吹水
原因一定同... 排隊有關 即係輪到青衣BRANCH出POST
BUT 選RC 唔吹 浩景 盈翠 點都有D 啟示
一來真係可能開始炒落後
2來如果唔向買方吹下水 C先生都幾難去貨
WHY?
豬肉都炒起埋啦 唔通叫我地 170賣間屋出去  :
如果我地夾平夾賤賣左真係肯定目訓街  :
無論如何呢度沃得慢就係事實
之不過青衣區內如果冇新SUPPLY
而不段有新婚夫婦DEMAND
慢慢個價點都要上  :
而且無論如何RC租值好似升得快過賣價
SO 中長線我都睇好  8)