藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: grassman
打印 上一主題 下一主題

你仍喜歡藍澄灣嗎? [複製鏈接]

[quote:3d2789020f="一家四口"]西斜既問題 會係冬天比夏天更晒既咩?? 唔係差唔多既咩? 如果係向西 個太陽都係下晏入屋架喎 :detective

我就鐘意向西多過向東、南 因為通常打風都唔會吹得咁應 如果話係西斜晒既問題 都唔係大問題丫 而家夏天就算唔係西斜 都開冷氣架啦 而冬天晒到入屋就暖D添 仲有 我本人就鐘意間屋比太陽晒入屋 好過冇太陽晒 (洗衫洗床單都快D乾 :mrgreen: )[/quote]

夏天同冬天太陽都係西面.
但角度就有些少唔同.

我父母以前間屋向正西夏天成間屋都比太陽晒到.
所以唔係好鍾意向正西既樓.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

以前細個住天台樓既時候,因為夏天30幾度經常晒住某一邊令到間屋非常熱,經常要黃昏之後灑水降溫,否則間屋會非常之侷。 :dead:
住左幾年之後我家人就簡番向東南既樓,夏天就變得無咁熱。 :wink:
對於我黎講西面感覺麻麻。 :em05:

[quote:2b2a8e2907="女"]原來呢度d三房咁好架?我最怕西斜!三房係咪向正西架?[/quote]

向西南
Rambler Crest Soccer Club

[quote:55c247ade7="Billy"][quote:55c247ade7="一家四口"]西斜既問題 會係冬天比夏天更晒既咩?? 唔係差唔多既咩? 如果係向西 個太陽都係下晏入屋架喎 :detective

我就鐘意向西多過向東、南 因為通常打風都唔會吹得咁應 如果話係西斜晒既問題 都唔係大問題丫 而家夏天就算唔係西斜 都開冷氣架啦 而冬天晒到入屋就暖D添 仲有 我本人就鐘意間屋比太陽晒入屋 好過冇太陽晒 (洗衫洗床單都快D乾 :mrgreen: )[/quote]

夏天同冬天太陽都係西面.
但角度就有些少唔同.

我父母以前間屋向正西夏天成間屋都比太陽晒到.
所以唔係好鍾意向正西既樓.[/quote]

me too!
我以前都住過向西樓 summer又hot過人 winter又凍過人

RC D 大單位 係咪每座座向都唔同0既呢? (意思係咪有少少分別)

[quote:e2c2da4bb0="Eddy Lam"][quote:e2c2da4bb0="女"]原來呢度d三房咁好架?我最怕西斜!三房係咪向正西架?[/quote]

向西南[/quote]

西南都OK喎!

我搬入黎之前都好驚西斜問題 以前住開東南方向就知好好住 屋企人叫我唸清楚先好買.  依加住左有半年發覺夏天都吾算熱 吾知係咪我住低層所以晒得無甘應 只係5-6 點鐘有個半鍾晒得應D 但都只係晒到半個廳倒 啦半邊廉已經好好多.  間屋有陽光晒下先好 殺菌呀麻. d野都無甘易發"毛"架.  朝早望住個甘開揚既veiw好正架.  不過夜晚樓下d 的士出入聲同飛機會嘈嘈地 日"頭"d 自由行講野會好大聲 始終黎到旅遊會興奮少少 所以最好賣高層少少.

我間屋係由朝早一路晒到晚 晨早五點幾六點可以睇到日出 有陽光晒入屋直到下午五點幾黃昏 仲睇到日落....

貪rc平
買樓用來tum女人架炸  :  總之蝦肉色 門口有個secure 對我來講已經夠用
d港女鬼知 service apartment係mud野咩

:zdevil:

男人有錢都用來炒股好過啦
長遠而言
股市好 樓市先會好
股市唔好 樓市超級唔好
8)

大單位 D室同E室都係主要(廳 中房 主人房)向西 D室細房&廚房向南 高過40/f已經高過酒店可以看到香港島  E室細房&廚房向北.
怕晒可以做窗簾時加遮光布 另外再加一層紗布 (即係總共兩條路軌) 紗布可以減少一d陽光入屋但又唔太黑 秋冬最好用. 遮光布個層多數用於夏天勁晒個陣.
Don\'t worry be happy!! ^_^