藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: siukwai
打印 上一主題 下一主題

熱水爐開關 [複製鏈接]

有可能師傅將熱水爐改成直駁 因為我個師傅都有問我個熱水爐仲要唔要個開關 如果唔要就將熱水爐個掣Cut咗 我最後選咗跟返交樓標準 即係4 個掣:

第一個掣:走廊燈
第二個掣:廚房燈
第三個掣:廚房抽氣
第四個掣:廁所熱水
藍澄有個新雀巢 :yeah:  :yeah:  :yeah:

[quote:6cbc40936f="grassman"][quote:6cbc40936f="siukwai"][quote:6cbc40936f="kk-in-hk"][quote:6cbc40936f="siukwai"]

所以我幾sure當初未叫師父整之前係咁:
第二個掣:廚房燈加廚房抽氣 (但壞左所以廚房燈長開)
第三個掣:廁所熱水

俾佢搞過之後 佢cut左廁所熱水 將廚房燈駁去第三個掣 咁我同佢講應該有個熱水掣 佢死都話冇 我可以點prove俾佢睇? 另外我係咪可以要求佢搵個四位掣將廚房出面個掣變成:
第四個掣:廁所熱水[/quote]
你第二個組合(4個掣)就係原始發展商交樓時的. 你裝修師傅應該係以為舊有組合當中第三個掣無用而作廢佢.
要佢搵番條線駁好佢啦.
Good luck![/quote]

但奇怪的是 我上手業主俾我o個陣係得三個掣....[/quote]

但無理由廚房燈長開架麻![/quote]

其實好易駁錯咖咋~~~將廚房燈線駁本來係Out 位 駁左去 IN位
本來燈線同抽氣扇同時駁out 變左燈線同火線同時駁左去IN
咁就做到呢個效果.... :mrgreen:

不過無理由廚房燈長開個業主都唔搞返岩佢咖喎...... :sweat:
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

[quote:a39ef167de="grassman"][quote:a39ef167de="siukwai"][quote:a39ef167de="kk-in-hk"][quote:a39ef167de="siukwai"]

俾佢搞過之後 佢cut左廁所熱水 將廚房燈駁去第三個掣 咁我同佢講應該有個熱水掣 佢死都話冇 我可以點prove俾佢睇? 另外我係咪可以要求佢搵個四位掣將廚房出面個掣變成:
你第二個組合(4個掣)就係原始發展商交樓時的. 你裝修師傅應該係以為舊有組合當中第三個掣無用而作廢佢.
要佢搵番條線駁好佢啦.

但奇怪的是 我上手業主俾我o個陣係得三個掣....[/quote]

當然 我諗佢本來唔係咁 係:
第二個掣:同時控制廚房燈加廚房抽氣 (即廚房燈開時廚房抽氣開. 廚房燈關時廚房抽氣關)

不過個衰業主唔知搞過d 乜第二個掣壞左先會長開

[quote:ef31fbf20f="kk-in-hk"][quote:ef31fbf20f="siukwai"]
有人會認為同一時間開廚房燈同抽氣扇係正常 而為左方便一次開關 將電掣改左.
你曾經叫師傅作廢舊有的第三個掣?? 佢打開舊掣之時果d線不就是熱水器電線嗎??[/quote]

係師傅同我講第三個掣係廢的有條電線駁住第三個掣但冇用 我咪叫佢cut左佢..而家再問返佢 佢死都唔認cut左o個條係熱水 :hit:

[quote:a89dea9c48="hales"][quote:a89dea9c48="siukwai"][quote:a89dea9c48="kk-in-hk"]你第二個組合(4個掣)就係原始發展商交樓時的. 你裝修師傅應該係以為舊有組合當中第三個掣無用而作廢佢.
要佢搵番條線駁好佢啦.

你舊底應該係
一個. 廚房燈+抽氣扇
一個. 走廊燈
一個. 熱水爐

個師父呃左你喇 無可能會無熱水爐線的 無理由上手業主咁得閒走去成組線拉哂出來的...
無記錯既話 最粗果條紅色線就係熱水燼線(如果無記錯的話 可能唔係特別粗都未定)

師父未搞之前你無有check清楚三個掣既功能??
如果師父開工之前你有check既話 如果你make sure個開工之前
個熱水燼係開到既話 咁你應該知道個熱水爐掣就係廚房門果個
不過會唔會你舊底其實係一個廚房燈 一個抽氣扇 一個走廊燈
而熱水爐係長著你唔知道??

如果你sure之前個爐係開到 師父開工之後係無左既話 咁你應該叫佢整返...-->我sure 之前個爐開到 師父整完就無左 今個星期日佢叫我一齊上去對質喎
另外其實所有開關掣內都唔會有"廢線"的 個師父答果組線係廢既話
我諗佢係唔知道個熱水爐係有開關掣.........!? -->無錯 佢好明顯係唔知
我覺得佢有責任要話俾你知點解會有條廢既線...--> 佢成日同我講話打開個掣d 線發晒毛好亂 上手唔知搞到點 所以唔知點解有條廢線

anyway 任何電力裝置 必需要接駁開關掣 或是fuse spur socket的
係唔可以在不受管制之下直接接駁總掣的 咁係違反電力條例的 個師父應該知既--> 唔明 係咪即係我個師父而家直接駁左?[/quote]

[quote:21a559be14="hales"][quote:21a559be14="grassman"][quote:21a559be14="siukwai"][quote:21a559be14="kk-in-hk"][quote:21a559be14="siukwai"]

要佢搵番條線駁好佢啦.

其實好易駁錯咖咋~~~將廚房燈線駁本來係Out 位 駁左去 IN位
本來燈線同抽氣扇同時駁out 變左燈線同火線同時駁左去IN
咁就做到呢個效果.... :mrgreen:

不過無理由廚房燈長開個業主都唔搞返岩佢咖喎...... :sweat:[/quote]

點解我成日話我上手業主衰就係咁解 因佢有心裝我的
最初簽臨時合約睇樓時 廚房燈係冇駁燈膽的 佢話佢平時唔用所以冇駁 話收樓時駁返俾我
跟住我收樓當日佢就駁左 話我知著到 我冇諗過著到可以熄唔到 所以冇試
由頭到尾 佢都知盞燈壞左會長開 所以特登拎走個燈膽 好過份
另請問L 同 n stand for乜

L stands for "Live" 即係 火線 應該係紅色或者咖啡色.
N stands for "Netural" 即係中線 應該係黑色線.
不過應該不用你操心 之前個網友應該係想令你明白問題出在那裡而用圖解.
試下慢慢同你裝修師傅解釋發生什麼事 佢可能怕"背鑊"而講 "唔關我事..." 又或者佢唔想有額外支出 畢竟你事前有同意(在一時大意之下)第三個掣係無用的 不過事已至此 最緊要係駁回正確電路.
Don\'t worry be happy!! ^_^

電工師傅一定可以將它還原的,因之前裝修果陣,都係逐條逐條去試 (因幫我搬電掣位)。我覺得留番個熱水爐掣會好d,因為這是two way掣,出門口個陣可確保有關熱水掣,唔駛返番入去呢。

各位:

唔該晒大家 經過大家o既指點 我已經督住個水電佬搞掂左~ 而家廚房o個邊有返四個掣啦~
不過廁所o個邊未整 toilet 燈同抽氣都用緊同一個掣 但我實在覺得而家呢條友冇料到 所以唔叫佢再整 我會去美景睇下幾錢先搞lu 唔該晒大家~