藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: grassman
打印 上一主題 下一主題

反思區 [複製鏈接]

我讀社工時,老師話小朋友的問題通常很容易解決到,
但小朋友背後的家庭問題才是問題的真正成因,
要解決這些問題是相當棘手的,因通常都會牽涉到家庭內的權力問題。

可能我個人簡單 我覺得冇乜野好反思 生仔女只不過係人生其中一個階段 如果要反思 可能要反好多野 例如點解我要做野? 點解要結婚? 點解要買RC? 點解射波射中柱? 太複雜了... :dead: 愛錫子女係父母的天性 點會覺得佢地係負擔? 我有能力的話我願意照顧佢一世 點會定20年撫養期咁少? 做父母的能做到問心無愧就可以了.
Rambler Crest Soccer Club

[quote:13944273f9="Eddy Lam"]可能我個人簡單 我覺得冇乜野好反思 生仔女只不過係人生其中一個階段 如果要反思 可能要反好多野 例如點解我要做野? 點解要結婚? 點解要買RC? 點解射波射中柱? 太複雜了... :dead: 愛錫子女係父母的天性 點會覺得佢地係負擔? 我有能力的話我願意照顧佢一世 點會定20年撫養期咁少? 做父母的能做到問心無愧就可以了.[/quote]

我都想講點解草人好似變左咁.

之前講果d咩他絲哥池奏仔法講到好似好簡單.
依家又叫人返思講到好複雜咁.
唔明唔明... :em05:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

其實都沒有什麼反思唔反思,我認為與其左擔心右擔心,不如做好自己本份,盡量營造一個合格的榜樣俾佢。起碼過左自己o個關先。

(我仔仔11個月大了~)
多謝各位!! :em04: 滑滑呀嘟嘟~~似豬膏咁滑,牛油蛋達無咁滑~~圓圓面珠我想錫一啖~~ :em04:

[quote:9d3e26b314="Billy"]我都想講點解草人好似變左咁.

唔明唔明... :em05:[/quote]

會唔會澄澄呢排唔聽話 激親草人呢?
Rambler Crest Soccer Club

[quote:fa00e33d54="Eddy Lam"][quote:fa00e33d54="Billy"]我都想講點解草人好似變左咁.

唔明唔明... :em05:[/quote]

會唔會澄澄呢排唔聽話 激草人呢?[/quote]
係咪字呀? :em17:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:556df93fc8="Eddy Lam"]會唔會澄澄呢排唔聽話 激靚草人呢?[/quote]

乜呢排我寫D野好怪咩?我好正常,我屋企都好正常,澄澄呢排仲勁Happy添(因為開學了!)! 多謝關心啦!

"反思"呢個Topic,係高層次左少少o既! :mrgreen:

頭版的3個標題冇乜人深究,唔緊要,呢度仲有好多!

#4) 如Billy先前介紹過,女人生產後身體內汾泌會自動重組,但其實父母的心理都可以重組,你從小到依家的思想改變了很多很多,但一些原始的慾念,你可在孩子身上尋回。

#5) 你的小朋友可以在3分鐘跟一個素不相識的朋友仔make friend,點解你唔可以?
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

我答你~

之前都已經想回覆,但見你地愈講愈複雜,所以我便卻步了!
[quote:6ba8dfe3ec="grassman"]有好多野可以反思,因人而異,譬喻老生常談的話題:

1. 點解要懷胎十月?
2. 點解人的撫養期要廿年?
3. 常言子女是負擔,但子女對父母有甚麼得著?[/quote]
1. 自然定律!(有宗教背景o既(如我)會認為係 神的安排)
2. 點解要廿年?唔係廿四年呢?我覺得機本的供書教學要廿四年才足夠,如果佢再想讀落去,而我又有能力,我當然會協助佢,我無o既,就要靠佢自己負責喇!
3. 何以稱為負擔?這形容詞好像不太好罷;生寶寶出來,做父母的是有"責任"去照顧和保護他!(得著的問題我答不到)

突然諗起呢首歌,尾段的歌詞不錯啊!
[最近比較煩] 主唱:李宗盛 / 周華健 / 黃品冠
:em09:

[quote:ab5725ac27="milk"][quote:ab5725ac27="grassman"]
1. 點解要懷胎十月?
2. 點解人的撫養期要廿年?
3. 常言子女是負擔,但子女對父母有甚麼得著?[/quote]
1. 自然定律!(有宗教背景o既(如我)會認為係 神的安排)
2. 點解要廿年?唔係廿四年呢?我覺得機本的供書教學要廿四年才足夠,如果佢再想讀落去,而我又有能力,我當然會協助佢,我無o既,就要靠佢自己負責喇!
3. 何以稱為負擔?這形容詞好像不太好罷;生寶寶出來,做父母的是有"責任"去照顧和保護他!(得著的問題我答不到)
[/quote]

P.S. 上帝做人只需1日!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:7f2f358de5="milk"]我覺得機本的供書教學要廿四年才足夠,如果佢再想讀落去,而我又有能力,我當然會協助佢,我無o既,就要靠佢自己負責喇!
[/quote]

咁即係幾時生姐.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]