藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Winnie the Pooh
打印 上一主題 下一主題

嬰兒&媽咪用品清單 [複製鏈接]

檸檬 - 如果產婦吸過麻醉氣體 將檸檬CUT開 放近鼻子聞下 會快d清醒. 不過要等她睡過一會之後由她自己去吸 因為d味好勁 老公唔識就住的話 會嗆親老婆.
西梅 - 或任何可以令人去大便的. 谷在身體之內會很不舒服.
留院期間 非重要親友不要去探望 否則會阻住產婦休息.
水泡 (用來坐個種 荷花有售) 生產完之後會痛(坐起身時)數天.... 你明啦! ops:
子薑薑皮 - (好depends on 你信唔信) 用來煮開水 d薑皮水可以比產婦洗當水喉水用 因為老人家認為產婦只可以接觸薑皮水 普通水會影響日後有風濕.
手套 - 同上述同一道理 好來減少雙手接觸水的機會 (eg. 用完廁所之後)
工人1個/親友幫助 - 有照顧bb經驗的優先
心理上的預備 - eg. 活像世界盃再來 晚上自會有人吵醒你. 日後要當怎麼樣的父母??...
:em16: 一顆忍讓的心 - 忽然多了一個bb 第一次當父母 手忙腳亂 肯定兩人都將會睡得不好 睡不夠會心情差 :twisted:  因此不單產婦有產後抑鬱症 父親也必須好好控制自己脾氣. 而當父親的也要在公司安排好工作 因為日常生活"亂"了點 或多或少會影響工作方面. 多抽時間陪太太+bb 多詢問太太感受  :em04: 兩人多溝通 大約兩三個月才可以適應.
Don\'t worry be happy!! ^_^

[quote:833f18f47d="kk-in-hk"]檸檬 - 如果產婦吸過麻醉氣體 將檸檬CUT開 放近鼻子聞下 會快d清醒. 不過要等她睡過一會之後由她自己去吸 因為d味好勁 老公唔識就住的話 會嗆親老婆.
西梅 - 或任何可以令人去大便的. 谷在身體之內會很不舒服.
留院期間 非重要親友不要去探望 否則會阻住產婦休息.
水泡 (用來坐個種 荷花有售) 生產完之後會痛(坐起身時)數天.... 你明啦! ops:
子薑薑皮 - (好depends on 你信唔信) 用來煮開水 d薑皮水可以比產婦洗當水喉水用 因為老人家認為產婦只可以接觸薑皮水 普通水會影響日後有風濕.
手套 - 同上述同一道理 好來減少雙手接觸水的機會 (eg. 用完廁所之後)
工人1個/親友幫助 - 有照顧bb經驗的優先
心理上的預備 - eg. 活像世界盃再來 晚上自會有人吵醒你. 日後要當怎麼樣的父母??...
:em16: 一顆忍讓的心 - 忽然多了一個bb 第一次當父母 手忙腳亂 肯定兩人都將會睡得不好 睡不夠會心情差 :twisted:  因此不單產婦有產後抑鬱症 父親也必須好好控制自己脾氣. 而當父親的也要在公司安排好工作 因為日常生活"亂"了點 或多或少會影響工作方面. 多抽時間陪太太+bb 多詢問太太感受  :em04: 兩人多溝通 大約兩三個月才可以適應.[/quote]

:em11:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:600d4e4a34="milk"]等我俾我奶奶睇o下個 list 先得 :em09:[/quote]

佢見到之後 會開始準備!!

[quote:fe875fa2ae="Billy"]好似有壓力喎.... :em12:
咪就吓d老人家囉....[/quote]大佬呀,生寶寶喎,點就呀 :em05: ,生左出o黎係我倆公婆去負責 ga o麻!

[quote:fe875fa2ae="Tomato"][quote:fe875fa2ae="milk"]等我俾我奶奶睇o下個 list 先得 :em09:[/quote]佢見到之後 會開始準備!![/quote] :em03: 咁我...

milk︰奶奶,對唔住都要做一次喇 :cry:
我奶奶︰咩樹姐 8)
milk︰...(我奶奶 :em20: m)
我奶奶︰ :em18:
milk︰得閒唔好call 我喇 :em02:
:em09:

[quote:8e71728486="milk"][quote:8e71728486="Billy"]好似有壓力喎.... :em12:
咪就吓d老人家囉....[/quote]大佬呀,生寶寶喎,點就呀 :em05: ,生左出o黎係我倆公婆去負責 ga o麻!
[/quote]

我媽媽以前係咁叫我哥哥生.
我哥哥生完之後就比我媽媽湊.
我媽媽因為湊我姪女太辛苦.
就同我地講"湊完呢個你地生左都唔好比我湊喇".
自始之後就冇再叫人快d生bb喇.
因為怕又再叫佢湊.
睇吓有冇參考價值....

(好彩我媽口硬心軟肯幫我湊bb姐)
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:928c464eba="Billy"]我媽媽以前係咁叫我哥哥生.
我哥哥生完之後就比我媽媽湊.
我媽媽因為湊我姪女太辛苦.
就同我地講"湊完呢個你地生左都唔好比我湊喇".
自始之後就冇再叫人快d生bb喇.
因為怕又再叫佢湊.
睇吓有冇參考價值....

(好彩我媽口硬心軟肯幫我湊bb姐)[/quote]
Robert 對落個細佬o係兩年前已經生左個bb,佢個bb就俾佢外母湊(因為住隔離座),而我奶奶當時都講過話如果我生bbo既話都唔好俾佢湊,但係過左無耐,
我奶奶就問我︰你倆個諗住幾時生呀?(講完第一句R就走開丟低我一個人聽喇 M :hit: R),Milk 妳快o的生啦,襯我仲可以幫手湊bb呀.....(下刪200字).....!
我明白有人幫手湊bb而o個個人又信得過,其實係一件好難得o既事;陣間同奶奶飲茶喇,唔知佢會唔會又問呢? :!:

auntie今日問左未呀???

[quote:13b771fffa="milk"]
我明白有人幫手湊bb而o個個人又信得過,其實係一件好難得o既事;陣間同奶奶飲茶喇,唔知佢會唔會又問呢? :!:[/quote]

咁你奶奶又真係講得有道理喎!!! :roll:
唔係第日你想生又未必有人幫你湊喎!!!! :roll:  :roll:

既然有老人家又想湊又肯湊...... :roll:  :roll:  :roll:
咪就吓佢囉.....
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:c939c6e6df="Tomato"]auntie今日問左未呀???[/quote]無問到~ :mrgreen:

[quote:c939c6e6df="Billy"]咁你奶奶又真係講得有道理喎!!! :roll:
唔係第日你想生又未必有人幫你湊喎!!!! :roll:  :roll:

既然有老人家又想湊又肯湊...... :roll:  :roll:  :roll:
咪就吓佢囉..... [/quote]
ops: 明白知道o架喇,但呢家o野真係無得就o架o麻!
湊小朋友要花好多時間同心機落去,我怕我真係做唔到,
況且我依家已經湊緊一個超大型小朋友(R.),再多一個o既話,我喊救命都有之! :poor:

[quote:952256f1b5="milk"][quote:952256f1b5="Billy"]咁你奶奶又真係講得有道理喎!!! :roll:

咪就佢囉..... [/quote]
ops: 明白知道o架喇,但呢家o野真係無得就o架o麻!
湊小朋友要花好多時間同心機落去,我怕我真係做唔到,
況且我依家已經湊緊一個超大型小朋友(R.),再多一個o既話,我喊救命都有之! :poor:[/quote]

可能唔會呢 當你生個bb後 果個超大型小朋友就會長大.