藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: babi
打印 上一主題 下一主題

2座A 你地屋企有冇咁既情況? [複製鏈接]

[quote:9bec0b0c14="一家四口"]係架 因為我好怕空氣唔流通既感覺 但係呢排咁濕 如果熄左冷氣唔即刻開窗都會濕架喎 (我諗!)[/quote]

水點係因為溫度氣溫急速由冷轉熱,空氣中的水氣遇到冰冷的地板、牆壁會凝結成水點,依附在物件上。但如果氣溫是慢慢升高,水氣可以保留在空氣中,然後隨空氣流動帶走!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:b9b15cdb4b="一家四口"]係架 因為我好怕空氣唔流通既感覺 但係呢排咁濕 如果熄左冷氣唔即刻開窗都會濕架喎 (我諗!)[/quote]

唔係咖~會相差好遠咖~
你開左冷氣果時 因為關哂所有窗門 加上冷氣會有抽濕既效果
所以室內溫度同埋濕度低過室外 當你關冷氣後立刻開窗
室外既高溫高濕度空氣會急速進入室內 亦因為濕度差及溫度差
室內就會有露水

但係如果你唔同立刻開窗 等室內溫度慢慢同室外取得平衡之後
才打開窗門 咁就唔有溫度差出現 亦唔會出現露水

如果係真純係因為太潮濕而出現露水既話 就算你關左冷氣之後
結成既露水你唔自行抹走 佢係唔會乾的.....

[quote:2106c6dbdd="grassman"][quote:2106c6dbdd="一家四口"]係架 因為我好怕空氣唔流通既感覺 但係呢排咁濕 如果熄左冷氣唔即刻開窗都會濕架喎 (我諗!)[/quote]

水點係因為溫度氣溫急速由冷轉熱,空氣中的水氣遇到冰冷的地板、牆壁會凝結成水點,依附在物件上。但如果氣溫是慢慢升高,水氣可以保留在空氣中,然後隨空氣流動帶走![/quote]

你錯左 :
係室外進入來的空氣氣溫急速由熱轉冷 唔係室內氣溫急速由冷轉熱 :
因為空氣既水份 只會因為溫度下降而出現Condensation
由冷轉熱 係出現evapouration. 由冷轉熱水份只會蒸發 唔會凝結 :

[quote:5b88f0a7e0="hales"][quote:5b88f0a7e0="一家四口"]係架 因為我好怕空氣唔流通既感覺 但係呢排咁濕 如果熄左冷氣唔即刻開窗都會濕架喎 (我諗!)[/quote]

唔係咖~會相差好遠咖~
你開左冷氣果時 因為關哂所有窗門 加上冷氣會有抽濕既效果
所以室內溫度同埋濕度低過室外 當你關冷氣後立刻開窗
室外既高溫高濕度空氣會急速進入室內 亦因為濕度差及溫度差
室內就會有露水

但係如果你唔同立刻開窗 等室內溫度慢慢同室外取得平衡之後
才打開窗門 咁就唔有溫度差出現 亦唔會出現露水

如果係真純係因為太潮濕而出現露水既話 就算你關左冷氣之後
結成既露水你唔自行抹走 佢係唔會乾的.....[/quote]

從你的文章 我諗到. 周星馳做果套: 西遊記 - 月光宝盒 果個由羅家英做 果個唐憎
===

[quote:3779274cc3="hales"]你錯左 :
係室外進入來的空氣氣溫急速由熱轉冷 唔係室內氣溫急速由冷轉熱 :
因為空氣既水份 只會因為溫度下降而出現Condensation
由冷轉熱 係出現evapouration. 由冷轉熱水份只會蒸發 唔會凝結 :[/quote]

呀道理王!
一;"室內"呢兩個字係你加上去的,我兜一兜,我係想寫"水點係因為溫度氣溫急速由冷轉熱就會化成水氣混於空氣中,空氣中的水氣遇到..."ops:
二;"空氣中的水氣遇到冰冷的地板、牆壁會凝結成水點,依附在物件上。"咪講得好清楚0羅!Condensation呀麻!
三;你都錯,evapouration不單是出現在水點溫度由冷轉熱!水點的溫度只是所有水點中份子的平均值,其實水點中的份子有高亦有低,準管冷轉熱or熱轉冷,evapouration仍然會進行,只是快慢之別! :em18:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:d754aa5e4d="grassman"][quote:d754aa5e4d="hales"]你錯左 :
由冷轉熱 係出現evapouration. 由冷轉熱水份只會蒸發 唔會凝結 :[/quote]

呀道理王!
一;"室內"呢兩個字係你加上去的,我兜一兜,我係想寫"水點係因為溫度氣溫急速由冷轉熱就會化成水氣混於空氣中,空氣中的水氣遇到..."ops:
二;"空氣中的水氣遇到冰冷的地板、牆壁會凝結成水點,依附在物件上。"咪講得好清楚0羅!Condensation呀麻!
三;你都錯,evapouration不單是出現在水點溫度由冷轉熱!水點的溫度只是所有水點中份子的平均值,其實水點中的份子有高亦有低,準管冷轉熱or熱轉冷,evapouration仍然會進行,只是快慢之別! :em18:[/quote]

兩位都好博學多聞,對於爾等才疏學淺者獲益良多,佩服,佩服 :mrgreen:

我只係一個無知既小女人 睇完之後只係覺得 :em18:  :em18:  :em18:  :em18:  :em18:

BUT 我聽朝就試下熄完冷氣唔即刻開窗既分別 8)

[quote:9d6f4654f1="grassman"][quote:9d6f4654f1="hales"]你錯左 :

呀道理王!
三;你都錯,evapouration不單是出現在水點溫度由冷轉熱!水點的溫度只是所有水點中份子的平均值,其實水點中的份子有高亦有低,準管冷轉熱or熱轉冷,evapouration仍然會進行,只是快慢之別! :em18:[/quote]

OKOK~ :em18:  :em18:  :em18:  :em18:  :em18:  :em18:

原來咁大學問...
咁你地返工係咪都關晒d門窗?
每日返屋企全屋都好似蒸完咁有冇咩方法解決?

其實吾關事,而家咁熱何來潮濕吖!我覺得係同通風有關,空氣吾流通就細菌吹吾走。 :dead:
我屋企成日發霉,發到癲!我兩個星期前先清潔過,今個星期又發現同一地方又一堆。可能要成間屋消毒先可以解決。 :em18:
今次真係...未解決。 :em01: